Aarhus er igen nomineret til at være Danmarks dårligste by til bybevaring

Det er gruppen Arkitekturoprøret, der står bag prisen. Sidste år vandt Aarhus den tvivlsomme hæder og ifølge formanden for gruppen bag prisen, så har byen fortsat i samme spor. Forhenværende Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek giver dog ikke meget for prisen, som han ikke anerkender

Artiklens øverste billede
Nedrivningen i 2021 af Jomsborg, som blev opført i 1910 og lå på Europaplads 6-8 er en del af begrundelsen for, at Aarhus for andet år i træk er nomineret som Dårligste kommune til bybevaring. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

»I 2021 nedrev man den fine ejendom ”Jomsborg” på Europa Plads 6, og de bevaringsværdige, gamle huse i Mindegade 10 og 12, samt huse i Knudrisgade,« og »så vidt vi ved, er Vesterbrogade 2 også i fare for nedrivning.«

Sådan lyder motiveringen bag den tvivlsomme ære, som Aarhus for andet år i træk er i spil om, når gruppen Arkitekturoprøret igen uddeler prisen for ”Danmarks dårligste kommune til bybevaring”. Sidste år vandt Aarhus prisen foran Horsens og København.

Dengang lød det, at: »Årsagen til kåringen skal utvivlsomt søges i de mange nedrivninger og det ødelæggende nybyggeri, som i årevis er set overalt i byen.«

Og man er ifølge formand Jep Loft »fortsat i samme spor« i 2021 med at fjerne aarhusiansk kulturarv. De nedrevne bygninger, som bliver fremhævet i indstillingen af Aarhus, var ifølge foreningsformanden særligt bevaringsværdig, blandt andet fordi de repræsenterer en tid, hvor man byggede for at skabe bymiljøer og helheder - i stedet for »enkeltstående ”kunstværker”«.

...skal man stå som en troværdig aktør på de store linjer, så skal man have lidt mere substans end fokus på enkeltsager.

Bünyamin Simsek (V), tidligere Teknik og Miljø rådmand.

»Vi prøver at råbe byrådet op med den her nominering. Hvis ikke vi var der - eller andre som os, så kan jeg love dig for, at der ingenting vil ske, så vil det bare brage der ud af. Nu håber vi, at der sidder nogle byrådspolitikere i Aarhus og siger, at det her kan vi ikke lide,« siger formanden og tilføjer:

»For Aarhus er en stor og fin by. Hvis det var en mindre, moderne by, kunne man sige, at der ikke var så meget kulturarv, og så var det begrænset, hvor meget skade der kunne ske. Men Aarhus har et stort ansvar, og der er masser af ting, man kan ødelægge, og det er det, man er i gang med at ødelægge nu.«

Bymiljø på dagsorden

Bag prisen for dårligste kommune til bybevarelse står som sagt Arkitekturoprøret, som er en bevægelse, der startede på Facebook i 2017 efter svensk forbillede. Her har gruppen siden da været samlingssted for debat og kritik af moderne arkitektur, ligesom gruppen med sin prisoverrækkelser ramte flere medier sidste år. Og i dag har gruppen 9.100 medlemmer på Facebook.

”Oprøret” er både et opgør mod for mange nybyggerier, der ifølge foreningen ikke passer ind i bymiljøerne, og som ofte er for store, for firkantede og for kedelige. Men samtidig er det også et slag ifølge formand Jep Loft for at få bymiljøer på den politisk dagsorden.

»Vi synes bymiljø og naturmiljø er lige vigtige. Alle kan forstå naturmiljøet - politikerne har forstået det. De laver ikke tåbelig ting med at skade dyrearter, planter og flora. Men de har ikke forstået det, når det drejer sig om bymiljø. Der buldrer bulldozeren bare ind og smadrer løs,« siger Jep Loft.

Anerkender ikke prisen

Det er kalenderåret 2021, at Aarhus er nomineret som dårligste til bybevaring i. Sidste år var det Teknik og Miljø rådmand Bünyamin Simsek (V), der kunne ”modtage” Arkitekturoprørets lidet flatterende pris. Og spørger man den nu forhenværende rådmand, der altså også har bestredet rådmandsposten i det kalenderår, som Aarhus nu er nomineret for, så giver han ikke meget for prisen.

»Jeg anerkender ikke prisen. For det første skal der være nogen til at tage imod den, og der ikke nogen, der tager imod den. Det her er en pris stiftet af en forening, som prøver at tilegne sig et magtrum ud fra den her pris, og dermed få en større berettigelse end de burde have,« siger Bünyamin Simsek og tilføjer:

»Jeg anerkender heller ikke kriterierne for den pris, for jeg ser rigtig meget ideologisk modstand mod det, der foregår i Aarhus, som prisen og foreningen bygger på. Og skal man stå som en troværdig aktør på de store linjer, så skal man have lidt mere substans end fokus på enkeltsager.«

Formand for Arkitekturoprøret Jep Loft giver ikke meget for den tidligere rådmands kritik.

»Vi har i høj grad fokus på det store billede. På vores hjemmeside ligger snesevis af artikler om bymiljø, byplaner og byggestil. Og vores pris er udtryk for, hvad almindelige borgere mener. Det burde da interessere en politiker. Der sidder ikke nogen komité og bestemmer, hvem der skal nomineres« fastslår Jep Loft.

I kategorien ’Dårligste kommune til bybevaring’ er foruden Aarhus også København nomineret, og afstemningen slutter 1. marts på Arkitekturoprørets facebookside.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.