Ann ville holde dåbsselskab i sognegård: Det må hun ikke for nyt menighedsråd

Må kirker bruge sognegård til private selskaber.? Spørgsmålet skaber ophedet lokal debat, svaret er enkelt.

Artiklens øverste billede
Ann Mandal holder sit barnebarn i forbindelse med en dåb i Sabro Kirke i 2019. Dåben blev efterfølgende fejret i Sabro Sognegård. Foto: Privat

»Jeg forstår ikke, at man ikke kan bruge de lokaliteter, der hører med til kirken. En dåb er en kirkelig begivenhed, og der burde man kunne benytte sognegården efterfølgende. Det er ikke en fest. Jeg synes godt, man kan skelne mellem de to ting.«

Ann Mandals familie har to gange, senest i september 2021, afholdt et barnedåbsselskab i Sabro Sognegård i forlængelse af dåbsceremonien i kirken. Hun blev af samme grund overrasket, da hun søndag d. 9. januar forsøgte at booke sognegården til barnedåb. Her fik hun nemlig et »nej.«

Menighedsrådet i Fårup-Sabro Sogne har således besluttet, at det skal være slut med at udleje kirkens lokaler til selskaber.

Ifølge næstformand for Fårup-Sabro Sognes Menighedsråd, John Futtrup, er der tale om en principiel beslutning.

»Sognegården er bygget for at huse kirkens aktiviteter. Det bør efter min bedste overbevisning ikke være en del af kirkens arbejdsopgaver at fungere som selskabslokale. Det er ikke formålet med kirken eller noget, vi bør bruge offentlige ressourcer på,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Køber ikke præmis

I forhold til ressourcer pointerer John Futtrup, at en pedel skal stå standby og køre afsted til sognegården fire gange for at låse op og i, hvis et par, der ønsker at leje lokalet, også gerne vil komme ind dagen før for at pynte op.

Han medgiver, at det indtil for relativt nyligt har været muligt at holde en barnedåb i sognegården.

»Man har tidligere nok håndteret fortolkningen af reglerne lidt lempeligt. Der har under coronatiden udviklet sig en praksis, der er gået under radaren,« siger han.

Sabro Sognegård kan fortsat lejes til foreningsmøder samt mindesamvær efter en begravelse.

Afslaget på at afholde et barnedåbsselskab i sognegården har fået Ann Mandal til at skrive et meget kommenteret opslag i en lokal facebookgruppe, der blot hedder »Sabro.«

John Futtrup forstår godt, at Ann Mandal ærgrer sig over den nye praksis. Men han er ikke enig i, at et selskab i sognegården er en naturlig forlængelse af en kirkelig handling.

»Jeg køber ikke ind på præmissen om at en barnedåb, hvor man sidder og spiser sammen, ikke er en festlig sammenkomst. Det er kernen i det. For mit vedkommende har dåben af mine to døtre været nogle af de bedste fester i mit liv,« siger han.

Fårup-Sabro Sognes Menighedsråd vil ikke længere tillade, at lokale bruger sognegården til selskab efter en kirkelig handling i Sabro Kirke. Kirke er fra omkring 1175 og ligger i Sabro by, vest for Aarhus. Foto: Wikipedia

Hjertens gerne

Ann Mandals familie har lejet et selskabslokale et andet sted, men hun er fortsat »helt uforstående over for, at man ikke kan gå hen i sognegården efter dåben.«

I det nærliggende Skjoldhøj Sogn vil man hjertens gerne udleje sognegården til private selskaber. I øjeblikket er det dog ikke muligt på grund af en tolkning af de aktuelle coronarestriktioner.

»Det er noget, vi rigtig gerne ville kunne, men sådan som vi tolker reglerne, vil vi fungere som forsamlingshus, hvis vi udlejer lokalerne, og det må vi ikke i øjeblikket,« siger kommunikationsmedarbejder ved Skjoldhøj Kirke, Jonas Midtgaard Hedelund, til Lokalavisen Aarhus.

Det kan ifølge Jonas Midtgaard Hedelund være svært at hitte ud af coronareglerne.

»Der er forskel på kirkerum og sognegård. Man kan sidde sammen til gudstjenesten, men man må ikke holde selskab i sognegården bagefter,« siger han.

Ja og nej

I ét sogn vil man ikke udleje sognegården. I et andet vil man gerne. Hvem har ret?

Svaret er, at det har de begge. Sådan lyder meldingen fra Landsforeningen af Menighedsråd, der er interesseorganisation for landets knap 1700 menighedsråd.

»Det er menighedsrådets afgørelse. Det er helt op til det enkelte menighedsråd at beslutte, om man bruger sognegården til private selskaber,« siger formanden for Landsforeningen af Menighedsråd, Søren Abildgaard, til Lokalavisen Aarhus.

Der kan ifølge landsformanden være forskellige forhold, der spiller ind i forhold til, om man vil udleje sognegården til private selskaber - eksempelvis hvor mange aktiviteter, man i øvrigt har i kirken.

»Det kan være, at man benytter sognegården som mødested for Anonyme Alkoholikere, lokale kor med mere og derfor ikke mener, at der også er plads til private selskaber,« siger Søren Abildgaard og fortsætter:

»Det kan også være, at man fra kirkens side vurderer, at det vil unfair konkurrence i forhold til de omkringliggende kroer og selskabslokaler. Andre steder kan det være lige så naturligt, at man kan forsamles i sognegården efter en begravelse eller en dåb.«

De strammede regler i forhold til brug af sognegården i Skjoldhøj Sogn trådte i kraft i midten af december. Reglerne er midlertidige.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.