Nedtælling til Danmarks højeste kontorhus

Olav de Lindes byggeselskab tæller ned til byggestart på det 139 meter højhus på Mindet. 40.000 kvm kontorlokaler er klar til udlejning i 2026, og halvdelen er allerede forhåndsreserveret af mulige lejere.

Artiklens øverste billede
Højhuset ved Mindet, som det så ud i sin oprindelige form, men der skal skæres syv meter af højden. Visualisering: C. F. Møller
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Det var et af de mest omdiskuterede byggeprojekter i 2021.

Men trods kritiske røster fra menigmand og biskop besluttede et flertal i Aarhus Byråd i juni, at Ejendomsselskabet Olav de Linde kan bygge et 139 meter højt kontorhus ved Mindet på Aarhus Havn.

Og det byggeri går snart i gang.

»Vi forventer helt sikkert at komme i gang med at bygge tårnet i løbet af 2022, og byggeriet tager ca. fire år, så vi forventer, at det kan stå klar i starten af 2026,« siger Esben Kjeldsen, direktør i Ejendomsselskabet Olav de Linde.

Vi er ikke kendt for de højeste priser, men de længerevarende relationer.

Esben Kjeldsen, direktør i Ejendomsselskabet Olav de Linde

I øjeblikket er bygherren i gang med at færdiggøre projektering af højhuset, der blev reduceret med syv meter i højden i den endelige politiske proces. Derudover er der også gang i analyser af jordbunden på grunden, som ligger tæt ved kajkanten.

»Vi arbejder med projekteringen og en endelig aftale med en entreprenør, og vi forventer at have en afklaring omkring 1. april, hvor vi begynder at etablere en byggeplads. Derudover kigger vi i øjeblikket på bygningsbasen, hvoraf en lille del skal væk. Oveni skal vi analysere jordbunden nærmere, for der ligger nogle gamle moler og murbrokker nede i jorden, og vi skal relativt langt ned, også med det p-hus, der skal bygges. Her endte processen med et krav om, at tre etager af p-huset skal ligge under jorden,« siger Esben Kjeldsen.

Han ser projektet i tre dele – ombygning af den bestående bygning, byggeri af tårnet og byggeri af et nyt p-hus.

Her ses området, hvor højhuset og p-huset skal bygges, som det så ud i december 2017. Foto: C. F. Møller

Halvdelen reserveret

For nogle prestigebyggerier er det en tommelfingerregel, at mindst halvdelen af lejlighederne eller kontorlokalerne skal være solgt eller lejet ud, inden man tør sætte spaden i jorden, men det gælder ikke for højhuset på Mindet.

»Det er korrekt, at de krav kan der være fra finansieringsinstitutter i nogle byggerier, men vi har en størrelse, hvor vi selv kan finansiere det meste af byggeriet, så det krav sætter vi ikke,« siger Esben Kjeldsen og fortsætter:

»Vi mærker en stor interesse for byggeriet. Ikke mange virksomheder skriver endelig kontrakt med en fireårig horisont, men vi har dog allerede forhåndsreservationer på op mod halvdelen af lokalerne. Der er selvfølgelig en risiko ved så stort et byggeri, men vi kan godt holde til, at ikke alt er udlejet fra starten,« siger Esben Kjeldsen.

Direktør Esben Kjeldsen var også med, da byggeselskabet i maj inviterede til borgermøde om højhuset i maj 2021. Arkivfoto: Marie Ravn

Parallelt med kontorhøjhuset på Mindet er der gang i kontorhusbyggerier på Sydhavnen og Frederiks Plads, som ligger tæt på, men Esben Kjeldsen frygter ikke konkurrencen:

»Det er korrekt, at der er konkurrence, men jeg tror, at hele Sydhavnsområdet bliver meget attraktivt, og vi har en tro på, at når højhuset står færdigt, vil det være noget af det ypperste i byen for erhvervslejere, både i forhold til beliggenhed og kvalitet. Trafikalt bliver det også et godt område at komme til, fordi man kan køre ind ad Sydhavnsgade og derved undgå Spanien og krydset ved Europaplads,« siger Esben Kjeldsen og fortsætter:

»Vi har god erfaring med erhvervsudlejning, for det er hele vores virksomhed bygget på, og man skal ikke nødvendigvis have en ambition om, at alt er udlejet fra start, for det vigtigste er også at få den rigtige sammensætning af lejere. Vi er ikke kendt for de højeste priser, men de længerevarende relationer, så vi skal ikke presse regnearket til det yderste.«

Ved siden af højhuset skal der bygges et p-hus med en sports- og aktivitetsplads. Visualisering: C.F. Møller

Internationalt image

Med de mange nye kontorlokaler vil der ifølge Esben Kjeldsen ske det, at »byen flytter rundt«, altså at en del virksomheder i ældre lokaler skifter til de nye på havnen, så der bliver ældre lejemål ledige. Og så er der virksomheder, som bare vil bo i nyt og tæt på byen.

Da Systematic i 2018 var under ”nabobeskydning” for sin højhusplan på Søren Frichs Vej, blev direktør Michael Holm i JP Aarhus spurgt, hvorfor han ikke bare bygger sit højhus i Skejby som alle andre.

Hertil lød hans svar:

»Netop derfor. Fordi alle andre bor der. Vi betragter os selv som en bynær virksomhed, og det er ret vigtigt for os. Vi har mange studerende, studentermedhjælpere og andre medarbejdere, som bor i byen og cykler. Vores placering er bestemt også en vigtig tiltrækningsparameter, når det gælder om at få nye medarbejdere, og det har vi brug for hele tiden,« sagde Michael Holm.

Det er virksomheder med det tankesæt, som Esben Kjeldsen og Olav de Linde har blikket rettet mod:

»Vores lejere bliver de virksomheder, som helst vil ligge midt i byen i forhold til deres image og medarbejdere. Det kan være virksomheder med et internationalt image, der gerne vil ses som førende og innovative, og de vil bo i nye og bæredygtige lokaler tæt på centrum af byen og den kollektive trafik,« siger han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.