Sundhedsstyrelsen: Omikron har spredt sig blandt de ældre
Omikron-smitten er nu også begyndt at sprede sig blandt de ældre befolkningsgrupper herhjemme, vurderer Sundhedsstyrelsen.
- Få de seneste nyheder direkte i din indbakke – modtag vores daglige nyhedsbrev.
- Tip os – hvis du har en god historie.
- Følg Lokalavisen.dk på Facebook - klik her.
Smittetallene herhjemme har siden Omikron-variantes indtog i efteråret været stødt stigende.
Det har som bekendt presset sygehusvæsenet og er også grunden til, at Danmark i øjeblikket er underlagt en række coronarestriktioner, og borgere opfordres til at lade sig revaccinere for at begrænse smitten.
I en pressemeddelelse, hvor Sundhedsstyrelsen gør status på sygehuskapaciteten og håndteringen af presset, vurderer Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, at der er »begyndende smittespredning« i den ældre del af befolkningen.
»Vi ser en begyndende smittespredning med Omikron-varianten i aldersgrupperne over 65 år, og der går nok et par uger, før vi ved, om det betyder, at der kommer flere indlæggelser i de aldersgrupper. Så vi følger udviklingen tæt og er klar til at bede regionerne sikre yderligere kapacitet. De planer, der ligger nu, vil kunne rumme en vis stigning i antal indlagte med covid-19,« siger hun.
Færre udskudte operationer
Hen over efterår og vinter har sygehusene rundt om i landet udskudt eller aflyst planlagte operationer for at sikre sengepladser til akutte syge og covid-19-indlagte, men nye tal, der løber frem til midten af december, viser, at der er sket en mindre nedgang i aktiviteten end forventet, skriver Sundhedsstyrelsen yderligere.
»Det er lykkedes sygehusene at planlægge driften, så den aktivitetsnedgang, vi har set indtil nu, er mindre, end der normalt er i en sommerferieperiode, hvor personalet afholder ferie. Det er meget positivt, og det betyder, at regionerne har mulighed for at sikre yderligere kapacitet ved behov,« lyder det fra Helene Probst i pressemeddelelsen.
Omikron-varianten af coronavirus blev i løbet af december den dominerende virustype i Danmark, og erfaringer fra udlandet tyder på, at smitte med denne variant medfører lavere risiko for et alvorligt sygdomsforløb med indlæggelse. Men indlæggelsestallet er steget, og derfor vurderer Sundhedsstyrelsen, at der fortsat i januar og februar vil være pres på de danske sygehuse.
»Vi forventer at antallet af indlæggelser med covid-19 vil stige i de kommende uger, og samtidig kan vi forvente, at andre sygdomme, som for eksempel influenza, også vil give flere indlæggelser,« lyder vurderingen fra Helene Probst.
I dag er der fundet 25.995 nye tilfælde af coronavirus i Danmark, og antallet af indlæggelser med covid-19 falder med 28 til 756. 11 er døde, og det samlede dødstal når dermed op på 3.333. I alt er 82 indlagt på intensivafdelinger landet over, viser tallene fra Statens Serum Institut.
sbl