Sundhedsstyrelsen: Omikron har spredt sig blandt de ældre

Omikron-smitten er nu også begyndt at sprede sig blandt de ældre befolkningsgrupper herhjemme, vurderer Sundhedsstyrelsen.

Artiklens øverste billede
I oktober sidste år begyndte borgere over 65 år at blive indkaldt til tredje stik med coronavaccine - nu ses en begynde smittespredning i samme befolkningsgruppe med Omikron-varianten, oplyser Sundhedsstyrelsen. Arkivfoto: Valdemar Ren.

Smittetallene herhjemme har siden Omikron-variantes indtog i efteråret været stødt stigende.

Det har som bekendt presset sygehusvæsenet og er også grunden til, at Danmark i øjeblikket er underlagt en række coronarestriktioner, og borgere opfordres til at lade sig revaccinere for at begrænse smitten.

I en pressemeddelelse, hvor Sundhedsstyrelsen gør status på sygehuskapaciteten og håndteringen af presset, vurderer Helene Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen, at der er »begyndende smittespredning« i den ældre del af befolkningen.

»Vi ser en begyndende smittespredning med Omikron-varianten i aldersgrupperne over 65 år, og der går nok et par uger, før vi ved, om det betyder, at der kommer flere indlæggelser i de aldersgrupper. Så vi følger udviklingen tæt og er klar til at bede regionerne sikre yderligere kapacitet. De planer, der ligger nu, vil kunne rumme en vis stigning i antal indlagte med covid-19,« siger hun.

Vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst forventer en stigning i antallet af indlæggelser med covid-19 de næste par uger, siger hun i ny vurdering. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Færre udskudte operationer

Hen over efterår og vinter har sygehusene rundt om i landet udskudt eller aflyst planlagte operationer for at sikre sengepladser til akutte syge og covid-19-indlagte, men nye tal, der løber frem til midten af december, viser, at der er sket en mindre nedgang i aktiviteten end forventet, skriver Sundhedsstyrelsen yderligere.

»Det er lykkedes sygehusene at planlægge driften, så den aktivitetsnedgang, vi har set indtil nu, er mindre, end der normalt er i en sommerferieperiode, hvor personalet afholder ferie. Det er meget positivt, og det betyder, at regionerne har mulighed for at sikre yderligere kapacitet ved behov,« lyder det fra Helene Probst i pressemeddelelsen.

Omikron-varianten af coronavirus blev i løbet af december den dominerende virustype i Danmark, og erfaringer fra udlandet tyder på, at smitte med denne variant medfører lavere risiko for et alvorligt sygdomsforløb med indlæggelse. Men indlæggelsestallet er steget, og derfor vurderer Sundhedsstyrelsen, at der fortsat i januar og februar vil være pres på de danske sygehuse.

»Vi forventer at antallet af indlæggelser med covid-19 vil stige i de kommende uger, og samtidig kan vi forvente, at andre sygdomme, som for eksempel influenza, også vil give flere indlæggelser,« lyder vurderingen fra Helene Probst.

I dag er der fundet 25.995 nye tilfælde af coronavirus i Danmark, og antallet af indlæggelser med covid-19 falder med 28 til 756. 11 er døde, og det samlede dødstal når dermed op på 3.333. I alt er 82 indlagt på intensivafdelinger landet over, viser tallene fra Statens Serum Institut.

sbl

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.