Skoleleder undrer sig efter genåbning: »Det er bare skørt, at man ikke medregner dem«

»Hvorfor man lige skelner mellem 0. klasse og resten af eleverne? Det virker bare mærkeligt. Der er jo ikke forskel på smitterisikoen i den ene eller den anden aldersgruppe?« siger Jette Bjørn Hansen, skoleleder på Frederiksbjerg Skole i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Skoleleder på Frederiksbjerg Skole i det centrale Aarhus, Jette Bjørn Hansen, »undrer« sig over sundhedsmyndighedernes anbefaling. Foto: Henning Larsen Architects
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Onlineundervisningen er droppet, og børnene er tilbage på skolebænken. Det summer derfor igen af liv i klasseværelserne rundt om i landet. Men ikke alt er dog, som det plejer, i de danske folkeskoler. For da skoleeleverne vendte retur efter juleferien var det bl.a. med en opfordring om, at 1. klasse og opefter lader sig teste med en kviktest to gange om ugen.

Det blev meldt ud på tirsdagens pressemøde af børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil. Et pressemøde, der handlede om rammerne for genåbningen af folkeskolen.

Opfordringen gælder dog ikke børnene i 0. klasse, da Sundhedsstyrelsen har vurderet, at ugentlige tests vil udgøre en ekstra belastning for børnenes »trivsel og skoleoplevelse«.

Men beslutningen har vakt undren.

Både på Frederiksbjerg Skole i Aarhus og hos formanden for Børnehaveklasseforeningen, Marianne Giannini.

»Vi synes, det er underligt, at en hel personalegruppe skal gå på arbejde med børn, der ikke skal testes,« sagde Marianne Giannini til Ritzau tirsdag som en umiddelbar reaktion på børne- og undervisningsministerens udmeldinger på pressemødet – et pressemøde, hvor der endda herskede tvivl om begrundelsen for at undtage 0. klasse-eleverne.

Skoleleder undrer sig

Skoleleder på Frederiksbjerg Skole i det centrale Aarhus, Jette Bjørn Hansen, »undrer« sig også over sundhedsmyndighedernes anbefaling. Jette Bjørn Hansen fortæller dog til Lokalavisen, at hun forventer, at der fra Sundhedsstyrelsens side inden længe bliver »rettet op« på problemstillingen.

»For 0. klasse-eleverne har jo også sin daglige gang på skolen ligesom alle de andre børn. Så hvorfor man lige skelner mellem 0. klasse og resten af eleverne? Det virker bare mærkeligt. Der er jo ikke forskel på smitterisikoen i den ene eller den anden aldersgruppe? Og i øvrigt tror jeg da, at forældrene tester alle deres børn lige meget,« siger Jette Bjørn Hansen og tilføjer:

»Det er bare skørt, at man ikke medregner dem, når de alligevel er til stede på skolen som alle andre. Vi kan jo sagtens tage dem med over i testcentret ligesom alle de andre børn.«

Sundhedsstyrelsen vægter i stedet børnenes trivsel højere? Hvad tænker du om det?

»Jeg tror bare stadig, at jeg undrer mig. For der er i min optik ikke forskel på et barn fra 0. klasse og 1. klasse. Og lige konkret på vores skole har vi faktisk aldersblandede klasser. Vi har nemlig en aldersintegreret indskoling for 0., 1. og 2. årgang. Og netop derfor tænker jeg også, at alle børn i den samme klasse burde testes på lige fod,« siger Jette Bjørn Hansen.

Har I ikke mulighed for at dele klasserne op efter årgange?

»Nej, det kan vi slet ikke. Hele vores indskoling er bygget op på den måde. Det drejer sig om 12 klasser i alt. Det er slet ikke en mulighed. Og det ville i øvrigt gå ud over børnenes trivsel. De er vant til at gå i klasse med hinanden og betragter jo hinanden som klassekammerater (på tværs af årgangene, red.).«

Skoleleder på Frederiksbjerg Skole i det centrale Aarhus, Jette Bjørn Hansen, »undrer« sig over sundhedsmyndighedernes anbefaling. Arkivfoto: Jan Dagø

Ikke alle fulgte opfordring

Da skolerne onsdag genåbnede over hele landet var det ligeledes med en opfordring om, at elever fra 1. klasse og opefter skulle møde op med en dugfrisk coronatest. Det var dog ikke alle elever, der fulgte den opfordring, lød det onsdag fra en række skoleledere til Ritzau.

Skoleleder på Strandskolen i Aarhus Morten Holck Jørgensen sagde bl.a.:

»Jeg ville ønske, at alle var mødt op med en frisk test, men det er desværre ikke helt tilfældet.«

Morten Holck Jørgensen fortæller sidenhen til Lokalavisen, at Strandskolen inden genåbningen på forhånd havde udleveret cirka 280 selvtest-kits – til sammenligning går der knap 700 elever på Strandskolen.

»Vi har jo ikke ligefrem lavet en kvalitetskontrol i forhold til hvor mange, der havde taget en test eller ej. Så strengt taget kan jeg ikke jo vide det. Men vi kan dog konkludere, at vi kun havde udleveret 280 selvtests i mandags til forældrene. Men det kan der selvfølgelig være mange årsager til,« siger Morten Holck Jørgensen og fortsætter:

»Det kan være, at børnene er blevet testet i de forskellige testcentre rundt om i Aarhus. Det kan være, fordi familierne selv har købt selvtests. Jeg har en formodning om, at mange trods alt var blevet testet, inden de kom i går (onsdag, red.). Men selvfølgelig vil der altid være nogle, som ikke er blevet testet. Det er både forventeligt og forståeligt, synes jeg, eftersom det er helt nyt for både børnene og forældrene.«

Fornemmer du en manglende tilslutning til restriktionerne – bl.a. med tests to gange om ugen?

»Det er svært at sige noget om endnu. Vi er kun på dag to. Lige nu skal vi have det hele kørt i stilling og ført ud i livet. Jeg har fuld tillid til, at forældrene tager ansvaret på deres skuldre,« siger Morten Holck Jørgensen.

Skoleleder Morten Holck Jørgensen (til højre på billedet) fortæller til Lokalavisen, at Strandskolen inden genåbningen på forhånd havde udleveret cirka 280 selvtest-kits – til sammenligning går der knap 700 elever på Strandskolen. Arkivfoto.

Oplevede glade børn

Generelt er meldingen fra både Frederiksbjerg Skole og Strandskolen, at genåbningen forløb uden de store udfordringer. Glæden over atter at være tilbage i klasselokalet blandt klassekammerater og lærere overskyggede udsigten til pålagte restriktioner.

»Genåbningen gik fint hos os. Vi oplevede glade børn, som kom tilbage. Børn, der egentlig bare havde glædet sig til at se hinanden, og som var glade for igen at kunne være fysisk sammen omkring undervisningen igen,« siger Morten Holck Jørgensen.

Samme melding giver Jette Bjørn Hansen:

»Genåbningen gik helt stille og roligt. Som en ganske almindelig skoledag. Vi havde dog på forhånd ikke udleveret så mange selvtests. Men jeg ved, at en del af børnene var blevet testet sammen med deres familier i ét af de regionale testcentre. Og jeg har endnu ikke hørt fra nogle lærere, som er bekymret over, at få af eleverne er blevet testet inden skolestart.«

»I forhold til tilslutningen (af restriktionerne, red.), så ved jeg konkret, at nogle familier hellere vil gå hen sammen med deres børn til et regionalt testcenter og blive testet sammen. Så bare fordi alle ikke giver samtykke, er det ikke lig med, at alle er imod restriktionerne,« slutter Jette Bjørn Hansen.

Der er mulighed for gratis selvtest på skolerne.

Skolerne er desuden blevet opfordret til ikke at blande elever på tværs af klasserne samt at aflyse alle større sociale arrangementer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.