Vinbutik solgte gavekort på vinsmagninger samme dag, som butikken begærede sig selv konkurs
Det vækker harme blandt kunder, at Vinhandlen Smagførst i Jægergårsgadedet helt op til dagen, hvor butikken begærede sig konkurs blev ved med at sælge gavekort og vinsmagninger.
Vinbutikken Smagførst i Jægergårdsgade er gået konkurs, og mandag begyndte et større ophørsudsalg af butikkens vine, der har været nedsat med 35 procent.
Et udsalg som har fyldt butikken med tilbudsglade kunder. Men i kølvandet på den populære vinbutiks konkurs er der også harme. Det er JP Aarhus, der kan fortælle om, hvordan kunder op mod konkursbegæringen og på selve dagen har kunnet købe gavekort til vinsmagninger i butikken.
Pengene er, hvad det er, det er jo ikke en herregård. Det er følelsen. Måden, det er gjort på.
En af de kunder, der i dag føler sig godt snydt, som avisen har snakket med, er Alice Okholm fra Varde. Hun købte to vinsmagninger til sin svigerdatter, som bor i Aarhus. Købet fandt sted godt en time inden butikken lukkede 29. december, hvilket er samme dag som Statstidende kan berette om, at en konkursbegæring var sendt til Skifteretten i Aarhus.
»Pengene er, hvad det er, det er jo ikke en herregård. Det er følelsen. Måden, det er gjort på. Altså medarbejderen har sikkert solgt det i god tro, men nogen har jo vidst, at de ville lukke,« siger hun til JP Aarhus og mener, at vinbaren skulle have stoppet salg af gavekort, da risikoen for konkurs opstod.
Avisen har også talt med en anden kunde, der købte sit gavekort 10. december, som også føler sig snydt, og at butikken burde have vidst, hvor det bar henad og stoppet salget af gavekort.
Dårlige muligheder for erstatning
Ejeren af vinbutikken Smagførst, Morten Stahl Pedersen, henviser i sagen til advokat Jens Højmark fra advokatfirmaet Dahl Law, der varetager konkursboet. Og han forklarer, at der er stor sympati for de mennesker, der står tilbage med ubrugelige vinsmagninger og gavekort, men konkursloven tillader ham ikke at favorisere de uheldige gavekortskøbere over eksempelvis udlejer og leverandører.
Tilbage står køberne med dårlige (gave)kort på hånden. For har man været så uheldig at købe gavekort fra en butik, der er gået konkurs, så er mulighederne for erstatning dårlige, ifølge Forbrugerrådet Tænk.
På Tænks hjemmeside fremgår det blandt andet, at eventuelle nye ejere af en virksomhed ikke har pligt til at indløse gavekort og tilgodebeviser, der er udstedt af en tidligere ejer. Og skal man endelig havde sin penge tilbage, skal man rette sin henvendelse mod de konkursbegærede ejere - og at få succes med det har altså svære udsigter i kampen med andre og større aktører, som også har penge til gode hos virksomheden.
am