Flere udrykninger end sidste år: Ambulancerne havde travlt nytårsaften

Nytårsaften gav flere opkald til alarmcentralen og flere udrykninger end sidste år, viser nye tal fra regionerne.

Artiklens øverste billede
Regionerne så flere udrykninger nytårsaften 21/22 end året før, viser nye tal. Et fåtal af udrykningerne var dog fyværkerirelaterede. Arkivfoto: Janus Engel.

For de fleste er nytårsaften en festlig begivenhed med venner og familie, champagne og god mad, men for nogle ender festlighederne galt – navnlig på grund af krudt.

I de tidligste timer af 2022 måtte flere danskere have fat i alarmcentralen – og nogle også ambulance, lægebil eller helikopter – og antallet af opkald og udrykninger var højere end sidste nytårsaften.

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.

Knap 1.200 udrykninger

Fra kl. 18.00 nytårsaften og frem til kl. 06 næste morgen modtog alarmcentralen i alt 1.442 opkald til 112 om akut sygdom eller tilskadekomst, og det er knap 400 flere gange end sidste år, hvor alarmcentralen modtog 1.045 opkald.

I Region Midtjylland alene blev der ringet 238 gange, og det er flere end sidste år, hvor man modtog 183 opkald.

På landsplan rykkede akutberedskabet ud 1.188 gange med enten ambulancer, lægebiler, akutbiler eller helikopter, og i Region Hovedstaden, der havde flest udrykninger, var ambulancerne af sted 414 gange. Region Hovedstaden havde også flest flyvninger med akutlægehelikoptere med tre flyvninger, hvor Region Syddanmark havde en enkelt.


Omkring 4 procent var fyrværkeri

Ifølge regionernes tal var omkring 44 udrykninger vurderet til at omhandle fyrværkeri-relaterede skader. Det er 3,7 procent af alle udrykningerne, og det er en lille stigning i forhold til antallet af fyrværkerirelaterede udrykninger ved nytåret 2020, hvor akutberedskabet måtte af sted til 34 meldinger.

Af de 44 var 14 udrykninger til øjenskader og 16 til håndskader.

Ifølge tal fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital ligger det samlede antal fyrværkeriskader på de to nytårsdøgn 31. december og 1. januar fra i år på nogenlunde samme niveau som sidste år.

I alt 174 danskere kom til behandling på grund af skader efter fyrværkeri, hvor der sidste år var 165. Ifølge tallene er 60 procent af alle de tilskadekomne under 25 år.

»Der er stadig alt for mange børn og unge mennesker, der kommer til skade. Det ærgrer mig – både som produktchef og som forælder«, siger produktchef i Sikkerhedsstyrelsen, Kirstine Gottlieb, i en pressemeddelelse.

Ligger fortsat lavt

Antallet af tilskadekomne ligger dog stadig på et fast lavt niveau, hvis man ser tilbage over de seneste 27 års nytårsdøgn. Da kalenderen gik fra 1997 til 1998 blev der meldt over 540 skader ved brug af fyrværkeri, og sidste år så rekorden for det laveste antal skader siden ’96/’96 ifølge Odense Universitetshospital.

»Tallene indikerer, at det fald, vi så sidste år, ikke nødvendigvis var en enlig svale på grund af restriktioner. Så selvom en enkelt skade er én for mange, kan vi godt værdsætte, at det faldende tal fra sidste år er nogenlunde fastholdt i år,« siger Kirstine Gottlieb i pressemeddelelsen.

Region Midtjylland oplyser i sin pressemeddelelse, at der på nytårsaftener som regel modtages cirka fire gange så mange opkald til 112 om skader og sygdom som en almindelig dag, og hovedparten af opkaldene kommer efter midnat.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.