Udfordrer aarhusianerne: Kan du lade være med at drikke i resten af januar?

Folkesundhed Aarhus opfordrer aarhusianere til at skrotte alkoholen i januar. Udfordringen handler ikke om at få folk til helt at stoppe med at drikke, men i stedet reflektere over eget forbrug. »Hvis man så finder ud af, at det er rigtigt svært at klare en måned uden at skulle have en enkelt, så er det måske en god ide at komme forbi os og få en snak,« siger alkoholrådgiver Morten Justesen.

Artiklens øverste billede
»Vi vil også bryde tabuet om at tale om alkohol. Det er jo alle steder i vores samfund, og du kan købe det stort set alle steder og på alle tidspunkter af døgnet. Men så snart man selv synes, at ens forbrug har taget overhånd, kan det være svært at tale om. Så meget af vores arbejder handler også om at turde tale om det - for kan man tale om det, så kan man som regel også gøre noget ved det. Det er også derfor, vi laver sådan en challenge, det er for at sætte opmærksomhed på det,« siger Morten Justesen fra Folkesundhed Aarhus. Arkivfoto: Martin Kurt Haglund.

Ovenpå dage med flæskesteg, juleand og måske en tår champagne over tørsten, så kan mange måske få den første måned i det nye år til at handle om at starte på en frisk og med en sundere livsstil.

Og det er også den tilbøjelighed, som fænomenet ’Hvid Januar’ prøver at ramme ind i. Et koncept der i alt sin enkelhed går ud på at holde sig fra alkoholen i hele januar. Tanken udspringer af Sundhedsstyrelsen, der i flere år har opfordret danskerne til at tage en kold tyrker i årets første måned. Men mens styrelsen de sidste to år har haft travlt med corona, så har Folkesundhed Aarhus lokalt samlet stafetten op - og i en såkaldt ’challenge’ på Facebook, udfordrer de aarhusianerne til at parkere alkoholen i barskabet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

»Vi ved, at når man holder en måneds pause fra noget, så gør det det lettere at ændre en vane,« siger Morten Justesen, som er sundhedsmedarbejder og sidder med alkoholrådgivningen hos Folkesundhed Aarhus. Han slår fast, at udfordringen ikke handler om at løfte pegefingre eller begrave alkoholen - men påpeger, at det er sundt at udforske, om hvorvidt man stadig har magten over alkoholen.

»Vi synes, det er en god tanke at stoppe op og reflektere over ens forbrug. Hvis man så finder ud af, at det er rigtigt svært at klare en måned uden at skulle have en enkelt, så er det måske en god ide at komme forbi os og få en snak,« siger han.

Det kræver næsten en grund at sige nej til alkohol i Danmark, og det er jo lidt skræmmende i sig selv. Når man skal sige nej til øllen efter fodbold eller over hækken med naboen, så kan det også være rigtig svært at sige fra, fordi man føler, at man siger nej til et fællesskab. Der tror vi, at sådan en challenge her kan hjælpe med at gøre det ’nej’ lettere.

Morten Justesen, sundhedsmedarbejder hos Folkesundhed Aarhus.

Et lettere nej

Hos Folkesundhed Aarhus, som er en afdeling under Aarhus Kommune, kan man både under og efter den Hvide Januar møde op fysisk eller kontakte rådgivere som Morten Justesen telefonisk, og her kan man så få rådgivning og en uformel snak om alkohol. Han understreger også, at kampagnen er tiltænkt hvem som helst - for vi har en gennemgribende alkoholkultur i Danmark.

En kultur, hvor det kan være svært at vælge alkoholen fra - her håber Morten Justesen blandt andet, at kampagnen kan gøre det lettere at sige nej.

»Det kræver næsten en grund at sige nej til alkohol i Danmark, og det er jo lidt skræmmende i sig selv. Når man skal sige nej til øllen efter fodbold eller over hækken med naboen, så kan det også være rigtig svært at sige fra, fordi man føler, at man siger nej til et fællesskab. Der tror vi, at sådan en challenge her kan hjælpe med at gøre det ’nej’ lettere. For at man holder ’Hvid Januar’ er efterhånden blevet en rimelig accepteret begrundelse.«

Også en slankekur

Mens at det kan kræve en begrundelse overfor andre at sig nej, så kan man måske også bruge en begrundelse overfor sig selv for overhovedet at stoppe og ifølge Morten Justesen oplever mange, der giver sig i kast med den alkoholfrie måned flere gavnlige sideeffekter af at sætte en prop i de alkoholiske drikke.

»Der er mange af dem, der er forbi os, som oplever, at de bliver frisker, får mere energi og bedre søvn, når de skærer ned på alkoholen,« siger han og tilføjer:

»Noget, som overrasker mange, er, at kiloene begynder at rasle af, så snart man lægger alkoholen til side i en periode. Det er nærmest den hurtigste måde, du kan tabe dig på - simpelthen fordi der er så mange kalorier i alkohol. Bare et enkelt shot svarer til at spise en Mars-bar. Udover at alkoholen feder, så gør den også, at vi ikke forbrænder kalorier ligeså godt, så på den måde, har den en dobbelt negativ effekt.«

Hvornår drikkes der?

Giver man sig i kast med den alkoholfrie måned håber Morten Justesen også, at folk reflekterer over, hvornår og hvordan alkoholen spiller en rolle i ens liv

»Vi håber på, at folk stopper op og reflekterer over, hvordan alkoholen bliver brugt. Er det i festlige lag eller til at håndtere følelser? Vi er på ingen måde ude på, at folk fuldstændig skal stoppe med at drikke, men det handler om at finde en balance, og der er det vigtigt at kigge på, hvilken funktion alkoholen har for en.«

»Det kan være, at den har den funktion, som den skal have, at man drikker i hyggelig lag med venner eller til fest, men at der måske er for meget af den. Men der er også nogen, der måske finder ud af, at den bliver brugt til nogen ting, der måske ikke er så hensigtsmæssige - eksempelvis til at dulme dårlige følelser.«

Skal man forsøge at undvære alkoholen i en måned, giver Morten Justesen afslutningsvis et råd til at komme i gang med et vaneskift:

»Ofte, hvis vi skal ændre vaner, så er vores hjerne ikke så skideglad for det, uanset om vi vil spise mindre pizza eller drikke mindre cola. Men hvis vi erstatter det med noget andet, så gør det det ofte lettere. Og i forhold til alkoholen er der efterhånden kommet så mange alkoholfrie alternativer på markedet, der smager som den ægte vare og giver en nem mulighed for at gøre noget andet.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.