"Lukning af Tovshøjskolen vil skabe 'hvid flugt' fra endnu flere skoler"

Skolebestyrelsesmedlem frygter, at politikerne nu vil lukke Tovshøjskolen, og at de omkringliggende folkeskoler dermed oplever, at etnisk danske elever fravælger dem

Mens ændringerne af skoledistrikterne i Aarhus har trukket overskrifterne, har en bebudet lukning af en skole i vestbyen levet et stille liv. De massive protester mod forslaget om at lave nye, store distrikter har fået politikerne til at give forslaget dødsstødet, inden høringen er slut.

Et sparekrav består dog, og en lukning af enten Tovshøjskolen eller Ellekærskolen kan meget vel stadig være i spil.

Partierne mødes mandag for at diskutere spareforslag

Direktørgruppen peger på de to skoler i det vestlige Aarhus, fordi der her er ’stor overkapacitet’, som det lyder i sparekataloget.

Det er allerede besluttet, at specialskolen Stensagerskolen skal flyttes ind på Ellekærskolen. Nu lægger spareforslaget op til, at Stenagerskolen overtager hele Ellekærskolen, der dermed nedlægges som folkeskole, eller at man flytter Stensagerskolen ind på Tovshøjskolen, som dermed ikke længere skal være almen folkeskole.

Ifølge skolebestyrelsesmedlem på Tovshøjskolen Nikolaj Sørensen er en lukning af skolen meget sandsynlig, men absolut ikke ønskværdig.

”Det bliver nok Tovshøjskolen, man vælger at lukke, for den er bygget til handicappede børn. Og der er en svømmehal,” siger Nikolaj Sørensen.

Og en sådan beslutning vil sandsynligvis ikke få meget modstand, mener han.

”Der er ikke noget håb i Gellerup om, at deltagelse i demokratiet virker. Ikke noget håb om at man kan forandre sådan en udmelding om lukning. Med den historik, der er i området, for at politikerne lukker skole, river blokke ned, trækker forslag om et moskébyggeri tilbage, så er det blevet uhyggeligt nemt at give op,” siger Nikolaj Sørensen.

Skaber endnu mere splittelse

En beslutning om at lukke Tovshøjskolen vil dog ærgre ham meget. Og det kommer også til at fremgå af det høringssvar, som Tovshøjskolens bestyrelse sender til kommunen.

”Jeg tror, det vil være en rigtig, rigtig skidt beslutning at lukke Tovshøjskolen. Hvad skete der, da man lukkede Nordgårdskolen? Man skabte en Tovshøjskole med næsten 100 procent ikke etnisk danske elever. Flere og flere etnisk danske elever vil fravælge folkeskolen og skifte til privat- og friskoler, hvis man nu vælger at lukke Tovshøjskolen. Man skaber blot endnu mere splittelse,” siger Nikolaj Sørensen.

Han taler om det amerikanske begreb ’white flight’ eller hvid flugt, som opstod tilbage i 1950’ernes USA til at beskrive den hvide arbejder- og middelklasses gradvise flytning fra områder, som afrikansk-amerikanske familier flyttede ind i.

”Det her forslag rummer intet værn mod ’white flight’,” mener han.

Ifølge forælderen, der er bosat i Gellerupparken og er glad for at have sin otteårige datter på Tovshøjskolen, bør man adressere det, ingen tør tale om. Nemlig hvorfor etnisk danskere fravælger skoler som hedengangne Nordgårdskolen, Tovshøjskolen, Ellekærskolen med flere.

”Det er desværre et stort tabu. Jeg tror, løsningen er, at vi skal tale områder som Gellerup bare lidt mere op. Så man hører politikere eller repræsentanter fra kommunen sige noget positivt om Gellerup. Når det eneste de taler om, er problemer i udsatte boligområder, så forstærker vi kun middelklassens fordomme og forskrækkelse over, at der nu er for eksempel 17 procent med anden etnisk baggrund i ens barns klasse. Vi skal turde at mane nogle fordomme til jorden,” siger Nikolaj Sørensen, der beskriver Tovshøjskolen som et sted, hvor faglighed, fællesskab og trivsel er i højsædet:

”Her bliver man anerkendt for den, man er og ikke på grund af ens baggrund.”

Kræver handling

Han anerkender, at der er behov for at gøre noget.

”Jeg har ikke et problem med, at man kræver store skridt. Men man skal vide, hvad man vader ud i.”

I spareforslaget står der endvidere, at man - i tilfælde af at man lukker Tovshøjskolen - vil ’være behov for en skole i Gellerup, hvis det skal være en attraktiv bydel for børnefamilier. Det vil være en mulighed, at der i forbindelse med opførsel af nye dagtilbud i nærheden af Gellerup/Toveshøj at opføre en ny indskolingsskole i sammenhæng med dagtilbud (..)’.

Sparekataloget er klar - brug din stemme

Det beroliger dog ikke Nikolaj Sørensen.

”Jeg vil anbefale, at man venter med at lukke en skole, indtil man har en klar plan. Og indtil man har viden om, hvorfor der er dette massive fravalg af skoler. Hvor er troen på de tosprogede børn? Hvem tager dem i forsvar? Jeg kan ikke se i det her aktuelle forslag, at der er nogen som helst forståelse for det.”

Rådmand Thomas Medom ville ved redaktionens deadline ikke kommentere på en eventuel skolelukning i vestbyen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.