Frivillige følger udsatte og sårbare til vaccination: »Flere ville aldrig komme af sted uden hjælp«

Hjælpelinjen ’Et Godt Stik’ har siden midten af december frivilligt hjulpet ældre, svage og sårbare med at blive vaccineret mod coronavirus, og det har der været brug for, lyder det fra Røde Kors.

Artiklens øverste billede
Ældre og udsatte danskere kan få hjælp og ledsagelse til at få vaccination mod coronavirus - og det har vist sig at være brugbart, lyder det fra Røde Kors, hvis frivillige hjælper danskere landet over. Arkivfoto: Olivia Loftlund.
Det taler vi om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få tophistorier fra hele landet. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

For de ensomme, de udsatte, de sårbare og de ældre kan det at få en coronavaccine være en næsten umulig opgave. Logistikken, transporten og nogle gange bare utrygheden ved situationen kan være nok til at få flere til at blive hjemme.

Men der er hjælp at hente..

Landets udsatte, sårbare og ældre har siden 14. december kunne bruge Røde Kors’ hjælpelinje ’Et Godt Stik’ til at få bestilt tid til en vaccine, eller få en ledsager med ned, når stikket skal ske.

Vores motto er: Når vi ser et behov, så reagerer vi på det.

Knud Aarup, bestyrelsesformand Røde Kors Aarhus.

Og organisationen har siden hjælpelinjens åbning kunnet konstatere, at der mange steder er brug for hjælp, når der skal bookes tid eller besøges et vaccinationscenter. Det oplyser Røde Kors i en pressemeddelelse.

»Vi kan mærke, der er brug for denne hjælpelinje, for der sidder nogen derude, som har et meget lille eller intet netværk. De har brug for hjælp, og det kan de heldigvis få, når de ringer til Røde Kors,« udtaler den nationale chef i Røde Kors, Marie-Louise Gotholdt.

Især ældre, der har smerter, problemer med ryggen eller andre fysiske udfordringer henvender sig for at bede om en arm at støtte sig til for at blive vaccineret. Også yngre borgere, herunder mennesker med angst eller PTSD, har kontaktet hjælpelinjen de forgangne dage for at få hjælp til vaccination, oplyser organisationen.

Mange af henvendelserne kommer fra hjemmehjælpere og andre, der er tæt på de sårbare borgeres situation.

Aarhus-formand: »Vi er brobyggere til det offentlige«

Aarhus-afdelingen af Røde Kors’ bestyrelsesformand Knud Aarup har ikke konkrete tal på, hvor mange borgere i Aarhus, der har gjort brug af hjælpelinjen, men både med ’Et Godt Stik’-kampagnen og organisationens andre tiltag ser han behovet for, at organisationen agerer brobygger til det offentlige.

Knud Aarup er bestyrelsesformand i Røde Kors' Aarhus-afdeling og pointerer, at der er behov for hjælp, fordi det kræver resurser at modtage hjælpe fra det offentlige. Derfor er de aktive med 'Et Godt Stik'. Arkivfoto: Joachim Ladefoged.

Om det er vaccination eller andre former for kontakt med det offentlige Danmark, så er der mange mennesker, der har brug for en hånd til at navigere i det, forklarer han.

»Det viser, hvad vi kan som organisation, at vi kan støtte op og netop hjælpe dem, som har svært ved at klare det selv. Vi er et godt supplement og brobyggere til den offentlige indsats. Har man det svært i livet, så kan man også have sværere ved at bruge mange af de offentlige ydelser, og det kan give en ulighed, som vi arbejder hårdt imod,« siger han til Lokalavisen.

Udover ’Et Godt Stik’-kampagnen arbejder Røde Kors også lokalt med for eksempel at lette overgangen for løsladte fængselsdømte, sårbare familier, der skal have hjælp, og ældre, der skal på plejehjem. I alt er der omkring 850 tilknyttede frivillige til Røde Kors-afdelingen i Aarhus Kommune, og de frivillige hænder kan skaleres op og ned efter behov, forklarer han.

’Et Godt Stik’-kampagnen fortsætter, så længe behovet er for det, siger Knud Aarup.

»Vores motto er: Når vi ser et behov, så reagerer vi på det. Når der ikke længere er behov for hjælpen, så skruer vi ned,« siger han.

74-årig: »Det betyder utrolig meget«

En af dem, der har taget kontakt til hjælpelinjen, er 74-årige Karen Marie Keller.

Hun er dårligt gående og har tidligere haft to blodpropper i hjernen, og det gør hende meget utryg ved situationen om at skulle bevæge sig ned for at blive stukket alene. Normalt er hendes søn med til den slags, men han er forhindret denne gang, og derfor er Karen Marie Keller glad for, at hun gennem Røde Kors kan få hjælp.

Ellers var hun bange for, hun slet ikke ville kunne blive vaccineret.

»Min hukommelse er ikke, hvad det har været. Så det vil være en meget stor hjælp, at jeg kan få en med. Det betyder faktisk utroligt meget. Jeg var ikke kommet afsted uden en ledsager,« siger Karen Marie Keller, som skal have sit 3. stik mandag 27. december.

Det er regeringen, som med et flertal i Folketinget, har givet 4,5 millioner kroner til Røde Kors, som skal hjælpe sårbare ældre og udsatte grupper med at blive vaccineret. Røde Kors formidler kontakt til tusindvis af frivillige, der står klar til at følge ældre og sårbare til de vigtige vaccinationer, oplyser Røde Kors.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.