Borgmester vil styrke trygheden i Aarhus: »Undersøgelse er en alarmklokke«

TrygFondens Tryghedsmåling 2021 viser, at utrygheden stiger blandt de unge. Det skal vi reagere på, siger borgmester Jacob Bundsgaard (S). DF vil have kommunalt vagtværn.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard. Pressefoto

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, find Aarhus på listen, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Utrygheden i Danmark har aldrig været højere, lød den nedslående nyhed, da TrygFondens Tryghedsmåling 2021 forleden blev offentliggjort.

Mere end hver femte svarer, at de er ’utrygge i deres hverdag’. Og mens de ældre bliver stadig mere trygge, forholder det sig stik modsat for de unge – deres utryghed stiger kraftigt, blandt andet på grund af frygt for vold og stress.

Borgmester Jacob Bundsgaard er bekymret over udviklingen og ønsker at reagere ved blandt andet et borgermøde i januar.

TrygFondens Tryghedsmåling 2021 viser, at der er ved at opstå en generationskløft mellem de unge og de ældre over 66 år, når det kommer til tryghed. For mens de ældre oplever en høj og stabil tryghed i hverdagen, oplever de 18-24-årige i disse år en nedgang i deres tryghed. 28 procent af alle adspurgte i aldersgruppen svarer i målingen, at de er utrygge i hverdagen. Det er tæt på en fordobling på otte år – og det højeste TrygFonden nogensinde har målt.

»Jeg synes, det er udtryk for en stærkt bekymrende udvikling, et wake-up call, vi må og skal reagere på. Aarhus er en ung by med over 50.000 unge alene på de videregående uddannelser, så stigende utryghed er noget, som rammer rigtig, rigtig mange og påvirker deres dagligdag i vores kommune. Trygfondens måling rejser en række advarsler og stiller spørgsmål, vi skal have svar på. Det må vi tage fat på i det nye år, hvor jeg vil indlede med at invitere til et borgermøde, så vi kan få sat ord på oplevelserne og få input til, hvordan vi kan handle,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.

TrygFondens Tryghedsmåling 2021 giver selv et bud på, hvorfor utrygheden stiger blandt unge.

En del af forklaringen skal findes i de forhold, der generelt skaber tryghed og utryghed i samfundet og for den enkelte. Det drejer sig blandet om frygten for at blive udsat for vold eller fysiske overgreb, for at ens økonomi trues af dårligt helbred, for at ens indkomster er uregelmæssige, eller for at man får alvorligt stress og ikke kan klare kravene i hverdagen.

Aarhus Kommune har siden 2019 haft et tryghedssamarbejde med TrygFonden og med Østjyllands Politi – blandt andet med fokus på indbrud og digital tryghed, og det videre arbejde med at styrke trygheden vil også blive taget op i det samarbejde i det nye år.

Jakob Søgaard Clausen fra Dansk Folkeparti. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Kommunalt vagtværn

Ifølge Dansk Folkeparti er et borgermøde imidlertid langt fra tilstrækkeligt:

»Vi skal ikke finde os i en stigende utryghed. Derfor skal der konkrete initiativer på bordet. Forud for kommunalvalget præsenterede vi et omfattende tryghedsudspil, som netop peger på en lang række konkrete tryghedstiltag. I Dansk Folkeparti har vi længe talt for at få etableret et kommunalt vagtværn med tryghedsvagter, som skal sættes ind der hvor aarhusianerne oplever utryghed. Vi mener også, at der skal opsættes langt mere videoovervågning i det offentlige rum, som skal bruges til at få identificeret og fjernet dem, som skaber utryghed især i nattelivet. Og så skal vanvidsbilisterne stoppes. Men det kræver, at både Aarhus Byråd og Folketinget indser, at der skal prioriteres flere ressourcer til at øge trygheden,« lyder det fra Dansk Folkepartis nyvalgte byrådsmedlem i Aarhus, Jakob Søgaard Clausen, i en pressemeddelelse.

ksa

Læs også

Del artiklen