Det ville være »tudetosset« at takke nej til »kortsigtet løsning«: Men sygeplejerskerne kommer hverken ventelisterne eller andre pukler til livs

»Jeg håber, at de 10.000 kroner kan være med til, at vi endnu engang kan klare os igennem vinteren. For det er dybest set det, det hele handler om; om fastholdelse af sundhedspersonalet. Hver eneste sygeplejerske tæller,« siger Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Midtjylland, Anja Laursen, om Region Midtjyllands planer for fordelingen af den såkaldte vinterpakke.

Artiklens øverste billede
En kontant bonus på 10.000 kroner. Det er bl.a., hvad sundhedspersonalet i Region Midtjylland kan se frem til i starten af 2022. Foto: Casper Dalhoff

En kontant bonus på 10.000 kroner.

Det er bl.a., hvad sundhedspersonalet i Region Midtjylland kan se frem til i starten af 2022.

Sundhedspersonale i »særligt vagtbelastede afsnit« vil nemlig inden længe modtage en fastholdelsesbonus på i alt 10.000 kroner fordelt over to rater. Den første rate på 4.000 kroner til udbetaling i slutningen januar, mens den anden rate på 6.000 kroner udbetales i slutningen af april.

For nylig afsatte et flertal i folketinget én milliard kroner til et hårdt presset og trængt sundhedsvæsen. En vinterpakke målrettet »særlige midlertidige indsatser« i sygehusvæsenet i vinterperioden.

Og Region Midtjyllands andel lød på 216,1 millioner kroner. Næstflest af alle fem regioner.

Efter forhandlinger med en række faglige organisationer er der ifølge regionen en forventning om, at organisationerne mandag den 20. december tilslutter sig en aftale om, hvordan de godt 216 millioner kroner skal fordeles.

Formålet med aftalen er ”at fastholde sundhedspersonale og styrke aktiviteten på hospitalerne” – så hospitalerne kan komme helskindet gennem vinteren og samtidig få hjulpet nogle af de patienter, der af forskellige årsager skulle have fået udsat deres behandling.

Det ville være tudetosset at sige nej tak til én milliard kroner. Det er rigtig godt, at der bliver tilført midler til sundhedsvæsenet. Men som en række eksperter allerede har slået fast, så er sundhedsvæsenet i forvejen underfinansieret med 10 milliarder kroner. Så det giver lidt sig selv: En milliard kroner i form af et engangsbeløb? Det er og bliver en kortsigtet løsning.

Dansk Sygeplejeråds kredsformand i Kreds Midtjylland, Anja Larusen.

Dansk Sygeplejeråds (DSR) kredsformand i Midtjylland, Anja Laursen, bekræfter, at det er en aftale, som Dansk Sygeplejeråd tilslutter sig mandag.

Overordnet angående aftalen siger Anja Laursen:

»Det er sådan set en fin aftale. Det er der ingen tvivl om. For der bliver tilført midler til sundhedsvæsenet. Men man skal huske på, at det er en vinterpakke – til en kort periode. Det er ikke sådan, at det pludselig retter op på et i forvejen underfinansieret sundhedsvæsen. For det gør det bestemt ikke. Det er til at komme igennem vinteren. Det er godt første skridt – og man er nødt til at gøre noget for at fastholde sundhedspersonalet,« siger kredsformanden.

»Men ligesom alle andre kunne jeg godt have ønsket mig, at beløbet var større. Og allervigtigst, at det havde været varigt … Men det må vi kæmpe videre for på et senere tidspunkt,« tilføjer Anja Laursen.

Massiv mangel på sygeplejersker

Aftalen indeholder også en ekstra kontant belønning på 200 kroner i timen til de medarbejdere i regionen, som påtager sig overarbejde eller frivilligt ekstraarbejde.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Midtjylland.

200 kroner, som ligger oveni de tillæg, som overarbejde eller frivilligt ekstraarbejde normalt kaster af sig.

Alligevel tvivler Anja Laursen på, at det vil styrke aktiviteten på de midtjyske hospitaler. Og hun er sikker på, at det for sygeplejerskernes vedkommende ikke vil resultere i, at ventelister bliver nedbragt – dertil er manglen på sundhedspersonale ganske enkelt for stor.

Det vil dog være med til at sikre daglig drift, melder kredsformanden.

»For sygeplejerskernes vedkommende er det rigtig godt (med 200 kroner ekstra i timen for overarbejde, red.), hvis man med denne aftale forhåbentligt kan understøtte at opretholde den daglige drift. Der er nemlig i øjeblikket massiv mangel på sygeplejersker. Men det er ikke sådan, at jeg pludselig forventer en masse ekstra aktivitet af den grund. Det vil dog hjælpe på den daglige drift,« siger Anja Laursen.

»Sygeplejersker arbejder for nuværende simpelthen ekstra meget – alene for at sikre den daglige drift. Ikke for hverken at komme ventelister eller pukler eller noget andet i den dur til livs. Manglen på Manglen sygeplejersker og andet sundhedsfagligt personale er simpelthen så massiv,« siger hun.

»Tudetosset« at takke nej

Dansk Sygeplejeråds kredsformand kalder dog aftalen for »en god hjælp« til at komme igennem vinteren.

»Det ville være tudetosset at sige nej tak til én milliard kroner. Det er rigtig godt, at der bliver tilført midler til sundhedsvæsenet. Men som en række eksperter allerede har slået fast, så er sundhedsvæsenet i forvejen underfinansieret med 10 milliarder kroner. Så det giver lidt sig selv: En milliard kroner i form af et engangsbeløb? Det er og bliver en kortsigtet løsning. Men derfor skal man stadigvæk ikke sige nej tak. Det ville være fjollet,« siger Anja Laursen.

»Jeg håber, at de 10.000 kroner kan være med til, at vi endnu engang kan klare os igennem vinteren. For det er dybest set det, det hele handler om; om fastholdelse af sundhedspersonalet. Hver evig eneste sygeplejerske tæller,« slutter hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.