Jacob Bundsgaard er villig til at betale høj pris - og om dengang, jeg gjorde ham vred med en sms

Portræt: Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard kunne ikke fungere uden sin personlige assistent. Som far lever han med kronisk dårlig samvittighed.

Artiklens øverste billede
Det er nogle år siden, at en ung Jacob Bundsgaard skød med våben og hørte Nirvana og Pearl Jam i Texas. Her ses den 45-årige udgave på rådhuset i Aarhus. Foto: Sten Brøgger
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Han ser træt ud.

Det kan ske for 45-årige, der arbejder op mod 80 timer om ugen. Han siger selv, at han ikke er det. Træt, altså. Men landskabet omkring de brune øjne ser ret krøllet ud.

Jeg møder »Kaptajnen« på det borgmesterkontor, der til august har været hans i 11 år. Bundsgaard er en populær herre i Aarhus. En golden boy i Socialdemokratiet. En dybt professionel politiker. Held og lykke med at få ham til at sige noget uovervejet.

Kommunalvalget i november var ikke kønt for Bundsgaard. 19.300 personlige stemmer blev det til, halvt så mange som ved valget i 2017. Han var dog fortsat den politiker, der fik flest personlige stemmer i hele landet.

Men resultatet har givet stof til eftertanke.

»Det er en anledning til selvransagelse i forhold til, om man har prioriteret sin tid rigtigt og sat fokus på de rigtige ting. Uanset, hvad de render og laver af ulykker på Christiansborg, så er det mit ansvar at sørge for, at vi står så stærkt som muligt i Aarhus,« siger han.

Bøvl og Rouya

Bundsgaard har selv ingen ambitioner om at »lave ulykker« i folketinget. Ej heller på sigt. Han gider ikke alt det bøvl og ballade, siger han. Han lyder til at mene det.

»Det må være verdens mest frustrerende job at være i opposition i Folketinget. Du skal hele tiden være sur og tvær og imod alt det, regeringen og et flertal kommer med. Hvis rollerne skifter, møder man hver dag ind til nogen, som synes, at alt, man laver, er åndssvagt. Der er en enorm uproduktiv måde at arbejde på,« siger han.

At skabe konkrete forandringer, som han se, mærke og være en del af. I Aarhus. Det er det, der driver ham, siger han.

Manden kan af gode grunde ikke forandre Aarhus alene.

Den nærmeste hjælp kommer fra Rouya Hamedani, hans personlige assistent. Hun holder styr på alting, siger han. Hun fungerer også som en lille mur omkring ham - en borgmester modtager mange henvendelser. Han snakker med Hamedani i weekender og på ferier.

Han er, synes han, gradvist blevet bedre til at håndtere det konstante pres, der følger med borgmesterjobbet.

»Det er en fin balancegang mellem på den ene side at være bevidst om betydningen af de beslutninger, man træffer, og de konsekvenser de har, og så at ikke at lade sig tynge af det. Man skal være meget bevidst om det,« siger han.

Tilnavnet "Kaptajnen" stammer fra 2013, hvor Jacob Bundsgaard skød kapsejladsen i Universitetsparken i gang iført en kaptajnshat. Foto: Kim Haugaard, Ritzau Scanpix

SMS-gate

1. Jeg har engang, utilsigtet, gjort borgmesteren vred. 2. Der er en grund til, at jeg deler anekdoten.

I oktober måned 2020 skrev jeg en sms til Jacob Bundsgaard, hvori der stod:

»Hej Jacob
Kan du bekræfte/afvise, at din datter er blevet smittet med COVID-19? Så vidt jeg er orienteret, er hendes klasse blevet hjemsendt pga. smittetilfælde.
Bh. Sten (titel, medie)«

Svaret, jeg modtog, gav mig ikke grund til at tro, jeg var hans yndlingsjournalist.

»Jeg kan bekræfte, at du skal blande dig uden om mine private forhold og ikke mindst min datters. Hvem er din umiddelbare leder?«

Min intention var at finde ud af, om Aarhus’ borgmester var coronasmittet, eller om han som nærkontakt skulle gå i isolation (i oktober 2020 var corona fortsat en lidt eksotisk sygdom). Mit spørgsmål var et indgangsspørgsmål. Borgmesteren lukkede mig ude.

Jacob Bundsgaard blev borgmester, da Nicolai Wammen (S) stoppede på posten for at stille op til folketingsvalget i 2011. De to har siden juli 2020 samarbejdet som henholdsvis formand for Kommunernes Landsforening og finansminister. Bundsgaard blev valgt som formand for KL i 2018.

Fader Jacob

Jeg læser sms-korrespondancen fra 2020 op for ham, mens vi sidder på hans kontor.

Hvorfor svarede du, som du gjorde?

Jacob Bundsgaard begynder på flere sætninger, mens han kigger ud i luften. Så tager han en dyb indånding og siger:

»Min fornemste opgave i livet er at passe godt på min familie, og det, synes jeg, var grænseoverskridende i forhold til dem. Nogle gange er der brug for at sætte en meget tydelig grænse for, hvad jeg vil acceptere, de bliver involveret i. Hvis nogen overskrider de grænser, eller vil trække min familie ind i noget, der ikke er vedkommende, kan man godt komme til at mærke en meget vred far.«

Grænsen går ved hoveddøren. Det er det udtryk, han bruger. Hans børn, Thorvald (2004), Margrethe (2006) og Severin (2010), er fredet område. Det samme gælder konen, Kirstine, om end hun selv har en semi-offentlig profil.

»Min familie skal ikke stå på mål for, hvad jeg går og mener, selvom de selvfølgelig altid kommer til at være en del af cirkusset i et eller andet omfang,« siger Jacob Bundsgaard.

Det er ikke svært at forstå, han er beskyttende over sin familie. Fremmede mennesker har fundet vej til hans private hjem og banket på døren. Mennesker, der har været meget vrede over noget og/eller har haft en psykiatrisk diagnose.

»Fordi jeg ikke er specielt meget hjemme, er det tit min kone eller børnene, der har skullet tage imod. Det er ubehageligt,« siger han.

2015: Bundsgaard med konen Kirstine Helboe Johansen, der i dag er afdelingsleder for teologi på Aarhus Universitet. Anledningen er Festaften i Musikhuset i forbindelse med dronningens 75-års fødselsdag. Foto: Ernst van Norde, Polfoto

No regrets

Ubehagelig er formentlig også den kronisk dårlige samvittighed over ikke at være nok sammen med sine børn.

»Jeg prøver at være meget nærværende og til stede, når jeg er hjemme, og vi er gode til at holde ferier sammen. Men når man bruger så mange timer på at arbejde, som jeg gør, kan man ikke også bruge dem sammen med familien,« lyder det.

Bundsgaard håber, at han kan videregive et ønske om at forbedre samfundet og fællesskabet til sine børn.

Det er en klassisk historie, at folk, der arbejder meget, på deres dødsleje fortryder, at de ikke har været mere sammen med deres børn. Kan du frygte den skæbne?

»Ja, det kan jeg godt frygte, men i det store hele tror jeg ikke ret meget på fortrydelse. Man skal gøre sig sine valg bevidste, og så skal man tage konsekvensen af dem. Hvis jeg var bange for at fortryde, skulle jeg træffe et andet valg.«

Jacob Bundsgaard har valgt sin sti, og han er villig til at betale prisen. Det politiske engagement har blandt andet ført til et, omend ganske kort, møde med daværende præsident i USA, Barack Obama.

Det var, apropos, i USA, Jacob Bundsgaard blev bidt af den politiske bacille. Uligheden i det amerikanske samfund gjorde stort indtryk på en ung udvekslingsstudent fra Skødstrup. Et velfærdssamfund er ikke en selvfølge.

En yngre Jacob Bundsgaard besøger en børnehave. Man kan argumentere for, at han er blevet flottere med alderen. Foto: Ole Lind, Ritzau Scanpix

Epilog

Sms-gate endte i øvrigt med, at jeg skrev endnu en besked til borgmesteren. Dog først nogle timer efter, at han havde snakket, vist nok ret længe, med min daværende nyhedschef.

Jeg skrev, at jeg også har en datter, og at jeg forstod hans reaktion.

»Alt forladt,« lød svaret.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.