Termisk kamera på havnen kan have været ude af drift ved Peters forsvinden

Afdelingsleder ved kommunen tror ikke, at det ene af tre termiske kamerasystemer har været fuldt funktionsdygtigt i weekenden.

Artiklens øverste billede
Mandag blev en båd med dykkere sendt i vandet. Foto: Øxenholt Foto

Vi er nået til den tid på året, hvor der erfaringsmæssigt kan opstå tragiske hændelser, når gæster i det aarhusianske natteliv af den ene eller anden årsag ender i det kolde vand.

I øjeblikket søger Østjyllands Politi efter den 29-årige irer, Peter, der forsvandt natten til søndag efter at have fået nogle fyraftensøl med sine kollegaer i Jægergårdsgade.

Det er alt for tidligt at konstatere, at Peter er endnu et navn i den ulykkelige druknestatistik, men ikke desto mindre søgte Østjyllands Politi og brandvæsnet mandag efter ham i Aarhus Havn med hundepatruljer på kajkanten og en båd med dykkere på vandet.

Peters forsvinden og eftersøgningen har fået mange til at stille spørgsmålet: Hvad med de termiske kameraer, der skulle slå alarm, hvis personer falder i vandet?

Fra Aarhus Kommune lyder det, at de termiske kameraer stadig er hængt op, og tre systemer, to ved Dokk1 og et ved Navitas ved indgangen til Aarhus Ø, overvåger havnekanten fra en del af åen og over til begyndelsen af Aarhus Ø. (Se dækningsområderne nederst i artiklen)

Afdelingsleder for Innovation, Teknologi og Kreativitet under Kultur og Borgerservice, Kim Søvsø, oplyser, at der stadig er tale om et projekt i pilotstadiet, som man i samarbejde med brandvæsnet er ved at optimere efter installeringen i 2020.

»De er blevet integreret med brandvæsnets systemer, og brandvæsnet er i gang med at stifte bekendtskab med systemet. Men de skulle alarmere, hvis nogen falder i vandet på de strækninger, der er dækket.«

Så var det sket, at Peter - eller andre - var faldet i på de strækninger i weekenden, så var det blevet registreret?

»Så burde systemet reagere på det, ja. Der har dog været en lille smule udfald på kameraet på Navitas, der skulle flyttes for at få et bedre udsyn, så det er ikke et fuldt operativt system endnu. Og vi sidder også og tester, hvordan det fungerer i brandvæsnets ende, så de ikke får for mange fejlalarmer.«

Har der været udfald på Navitas-kameraet i weekenden?

»Jeg ved ikke, hvordan det har været i weekenden. Jeg mener, at vi flyttede det i sidste uge, og jeg er ikke sikker på, at der er sat alarmer op på det specifikke kamera.«

Så det kan potentielt have været ude af funktion i weekenden?

»Ja, det kunne det godt.«

Det har ikke været muligt at få be- eller afkræftet hos Østjyllands Brandvæsen, om kameraet var operativt i weekenden.

Gik formentlig mod Aarhus Ø

Om Peter overhovedet er faldet i vandet, og om Navitas-kameraet i så fald havde fanget det, hvis han faldt i på den strækning, som netop dét kamera dækker, er stadig et helt åbent spørgsmål. Således er der intet grundlag for at konkludere, at et eventuelt udfald på Navitas-kameraet har haft nogen betydning.

Ifølge politiet har Peter sandsynligvis taget en rute fra Jægergårdsgade og ud mod Aarhus Ø, hvor han bor hos sin søster. I så fald vil han formodentlig have gået langs havneområdet.

Hvis han nåede til Aarhus Ø, så var der ingen termiske kameraer til at opfange et eventuelt fald, fortæller Kim Søvsø.

»Det har heller ikke været en del af rammen for forsøget, at vi skulle have kameradækning derude også.«

Det seneste livstegn, politiet har opfanget, er, da hans mobiltelefon blev registreret af en mast på Aarhus Ø omkring klokken 03 natten til søndag.

Kim Søvsø understreger, at de termiske kameraer er et pilotprojekt, der skal afdække, om teknologien kan anvendes, og om den i så fald kan bidrage til sikkerheden ved havnen.

Viser pilotprojektet sig at være en succes, skal byrådet tage stilling til, om der skal bruges penge på systemet, så det også dækker et større område.

Etableringen af kameraerne var et supplement til de øvrige sikkerhedstiltag så som hegn, skiltning, redningskranse og stiger, der også er blevet etableret for nylig.

På Dokk1 er der etableret to kameraer, der peger i hver sin retning. Illustration: Aarhus Kommune
Det gule område dækkes af kameraet ved Navitas. Illustration: Aarhus Kommune
Åløbet og havndudløbet dækkes af det ene kamera på Dokk1. Illustration: Aarhus Kommune
Det andet kamera på Dokk1 dækker store dele af havneområdet og lidt af industrihavnen. Illustration: Aarhus Kommune

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.