Christian Budde er optimist i tidsnød: Har overlevet »det, der gør mest ondt«

Portræt: Han vil så gerne det hele, Christian Budde. Tiden vil vise, om han kan være ægtemand, farmand og rådmand nok. På én gang.

Artiklens øverste billede
40-årige Christian Budde ville nok gøre klog i at holde sig fra politik. Det kan han bare ikke. I baggrunden, på trampolinen, ses hans ældste søn. Foto: Frank Winther

Christian Budde er optimist. Spørgsmålet er, om han er jubeloptimist.

Manden har en tendens til at gabe over mere, end godt er. Han er sulten og nysgerrig på »alt det gode, livet kan give.«

Sulten og nysgerrigheden er nogle af de kvaliteter, hans kone, Signe, i sin tid faldt for. Det er også karaktertræk, hun i dag kan »slå sig lidt på.« Der er kun én Christian Budde. Døgnet byder kun på 24 timer. Parret har tre børn.

Ved årsskiftet indtager Budde, politisk leder for Venstre i Aarhus, rollen som rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus. En post, der efter otte år med Jette Skive (DF) i spidsen ofte blot omtales »ældrerådmanden.«

»Mit fokus bliver lidt anderledes end Jettes. Jeg mener, vi skal have opprioriteret sundhedsområdet. Mange af de mindste aarhusianere har ondt i trivslen. Mange på min alder er stressramte. På tværs af aldersgrupper har vi en stor udfordring med ensomhed. Der er meget, vi skal blive dygtigere til i forhold til mental sundhed,« siger Christian Budde.

Uden skjold

Jeg møder 40-årige Christian Budde på en café i Jægergårdsgade. Mens vi drikker kaffe, slår det mig, at han ikke har den distance til journalister, som politikere oftest har. Der er ikke noget filter. Han svarer på mine spørgsmål med åben pande.

»Jeg tror grundlæggende på, at hvis du møder mennesker med tillid, får du også, som oftest, mest tilbage,« siger han.

Det er en smuk tanke. Han ved godt selv, at han er meget åbenhjertig. Om et øjeblik står politiske modstandere og (sociale) medier klar med kniven, hvis han, eller hans magistrat, begår fejl.

»Jeg giver lidt mere af mig selv, end min kone synes, jeg skulle give. Det kan godt være, at jeg er blevet klogere, når vi snakker sammen om et eller fem år. Du kan frame det her på 1.700 måder og få mig til at ligne hvad som helst,« siger han.

Jeg synes, Christian Budde ligner en mand, der godt ved, at han nok burde holde sig fra politik. Han kan bare ikke, fordi han synes, politik er for vigtigt og for spændende. Han må tage regningen med.

Christian Budde er altid helt tætklippet i siderne. Det er et forsøg på at skjule gråt hår. Sønnerne er de første tid at kommentere aldringstegn. Foto: Tobias Nicolai

70 timer, 5 kilo

Christian Budde er opvokset i Sæby, og når han siger »af« eller »på« er trykket umiskendeligt nordjysk. Han flyttede for to årtier siden til Aarhus for at læse statskundskab.

I Aarhus »kom han til at kysse på« sønderjyden Signe. De to har nu kysset på hinanden i 15 år.

Budde er nok ny rådmand, men han er ikke novice i byrådet. Første gang, han var byrådsmedlem, stoppede han før tid, midt i sit livs krise. Det vender jeg tilbage til.

Det politiske comeback tog fart, da han i efteråret 2020 blev valgt som politisk leder for Venstre i Aarhus. I et år arbejdede han 60-70 timer om ugen. Han tabte fem kilo, fordi han glemte at spise. Familien måtte se længe efter ham.

Målet med »det forsømte år« var et godt resultat til kommunalvalget i november. Venstre mistede to mandater.

Det gik ikke, som Christian Budde havde håbet på til kommunalvalget. De konservatives Steen Stavnsbo (th.) var valgets store vinder og ny leder af blå blok i Aarhus.

»En usund kultur»

Christian Budde har lovet sig selv, og konen, at han ikke også skal arbejde op mod 70 timer om ugen som rådmand. Han vil have tid til familien, og han gider ikke bruge alle sine aftener eller lørdag formiddage på at sende arbejdsmails, siger han.

»Det, synes jeg, er en usund kultur. Jeg vil forfølge det udgangspunkt, at man skal kunne have noget, der ligner et almindeligt liv ved siden af, hvor man kan være en anstændig far,« lyder det.

Han gentager pointen om tid til kone og børn mange gange. Det virker som om, han prøver at overbevise sig selv. At han frygter at blive suget helt ind i det politiske arbejde.

»Jeg er initiativrig og kan rigtig godt lide at have mange bolde i luften. Jeg er måske også lidt blåøjet i forhold til hvor meget, jeg kan tage på tallerkenen, og nogle gange kan det godt blive for meget,« siger han i anden sammenhæng.

Christian Budde var i mange år medlem af Vikingeklubben Jomsborg. Nu får han det kolde gys ved Ballehage. Han savner saunaen, siger han. Her ses Budde på café i Aarhus. Foto: Sten Brøgger

Farmand/popdreng

I privaten er Christian Budde far til to drenge, en niårig og en tolvårig, og en fireårig datter. Familiens yngste får lov til en del. »En primadonna, der tager, hvad hun vil have,« som han siger.

Sønnerne ynder at kommentere Christians rynker, og de lader ham tit forstå, at hans hår bliver mere og mere gråt. Det er blevet en tabersag at udfordre dem i at tage flest mave- eller armbøjninger.

»De er eddermame trælse. Nu skal jeg til at finde noget nyt, jeg kan slå dem i,« siger han.

Det er ikke kun sønnerne, der er efter Budde. Hans venner driller ham med hans musiksmag. Få jyske mænd lytter (stadig) til svenske Ace of Base og norske A-ha.

»Morten Harket havde hele pakken,« siger han. Budde er også begejstret for Tommy og Rasmus Seebach.

»Vi var inde og se musicalen »Seebach«, og der syntes mange af mine venner, at jeg havde nået et nyt lavpunkt for mandighed. Men jeg må indrømme, at jeg følte mig godt underholdt,« siger han.

Christian Budde forlod i 2015 byrådspolitik midt i en fireårig valgperiode. Handicappet lille datter kickstartede hans politiske karriere. Hendes død var grund til, at han forlod politik igen. Foto: Katrine Marie Kragh

Det, der gør mest ondt

Christian Buddes niårige søn var tvilling. da han blev født. Den anden tvilling var en lille pige. Begge spædbørn blev ramt af meningitis. Sønnen slap nådigt, datteren blev multihandicappet.

Den lille pige var katalysator for, at Christian Budde i 2013 stemplede ind i Aarhus Byråd.

»Vi var meget frustrerede over den måde, vi blev mødt på af Aarhus Kommune. Når man har et handicappet barn, er der mange mekanismer, der er tunge at bøvle med. Vi oplevede, at der var meget paragrafrytteri,« siger han.

Datteren blev kun halvandet år. Hun døde pludseligt i 2014. I 2015 stemplede Budde atter ud af politik. Han havde brug for en timeout. At være sammen med sin familie.

»At miste et barn er det værste, man kan forestille sig. Det er unaturligt. Det er det, der gør mest ondt,« siger han.

Happy wife, happy life

Nu står Christian Budde atter foran fire år i byrådet. Han skal finde en balance, hvor han både er ægtemand, farmand og rådmand nok.

»Jeg ser mig selv som et familiemenneske. Da den her åbning kom, tænkte jeg, at det blev jeg nødt til. Men om det er klogt, ved jeg sgu ikke,« siger han.

Jeg kender ikke Christians kone, Signe, men jeg tror, hun kommer til at sætte pris på Lone. Det hedder den personlige sekretær, rådmand Budde overtager efter Jette Skive.

»Struktur og stram planlægning er nogle gange det, der redder tidsoptimister som mig,« siger han.

Held og lykke, Lone.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.