Nu skal aarhusianske børn og unge have en sundere alkoholkultur

Byrådet i Aarhus har netop vedtaget en syvpunktsplan, der skal sikre en sundere alkoholkultur blandt børn og unge i kommunen.

Artiklens øverste billede
Aarhus Byråd har vedtaget en syvpunktsplan, der skal sikre en bedre alkoholkultur i Aarhus. Modelfoto: Adobe Stock.

Alkoholkulturen blandt aarhusianske børn og unge kan være bedre. Den holdning er der i hvert fald flertal for i Aarhus Byråd, som har vedtaget en syvpunktsplan, der har til formål at skabe en bedre alkoholkultur i kommunen.

Det oplyser Aarhus Kommune i en pressemeddelelse.

»Det skal være ok at sige nej til alkohol. Og vi skal også drikke mindre. Mange unge efterspørger fællesskaber, hvor det ikke kun er alkohol, der fylder. Det skal vi lytte til,« siger Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg.

Den nye plan har fokus på blandt andet at styrke forældreansvaret, skabe alternative fællesskaber og tilbyde ligeværdige alkoholfrie alternativer. Ifølge Aarhus Kommunes ungeprofilundersøgelse 2020/21 har 37 procent af unge på ungdomsuddannelserne sagt nej til at deltage i en hyggeaften eller til en fest, fordi de ikke havde lyst til at drikke alkohol.

»At hver tredje ung har sagt nej til at deltage i sammenkomster, fordi de ikke havde lyst til at drikke alkohol, fortæller mig meget. For noget tid siden uddelte jeg alkoholfrie øl på et af byens gymnasier, og de unge tog rigtig godt imod det. Jeg tror på, at de unge selv gerne vil gøre op med drukkulturen,« fortsætter Jette Skive i pressemeddelelsen.

Det er vigtigt at sætte fokus på alkoholkulturen allerede i folkeskoletiden, mener Thomas Medom (SF), som er rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune:

»Et nej til alkohol skal ikke være et nej til fællesskabet. Det skal være socialt acceptabelt at takke nej til alkohol, og det valg skal vi hjælpe unge med at træffe. Det er blandt andet derfor, at vi sammen med unge planlægger en sjov og fed sidste skoledag, der inkluderer alle ved ikke at være i alkoholens tegn,« siger Thomas Medom i pressemeddelelsen.

Han ser gerne, at grænsen for køb af alkohol hæves til 18 år i stedet for 16 år, som det er i dag.

»Det er veldokumenteret, at lande med højere aldersgrænser for salg af alkohol har færre børn og unge, der drikker. Vi er et af de sidste lande i Europa, hvor det stadig er tilladt at sælge alkohol til unge under 18 år. Men det er altså ikke en naturlov, at man skal drikke som 16-årig. I Aarhus står vi sammen på tværs af byen for at skabe rammerne for en sundere alkoholkultur blandt unge. Men vi har brug for national handling, så vi får hævet aldersgrænsen,« siger Thomas Medom.

Den nye syvpunktsplan er et samarbejde mellem Sundhed og Omsorg, Børn og Unge samt flere af byens aktører. Alt fra uddannelsesinstitutioner, idræts- og kulturforeninger, restauratører, forældre, bryggerier, politiet og de unge selv har bidraget til planen, fremgår det af pressemeddelelsen.

Efter den nye syvpunktsplan nu er blevet vedtaget i byrådet, skal den realiseres rundt omkring i kommunen.

jwh

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.