Ny rådmand vil fjerne frygt for bulldozere og have dig med på rejsen: Reserverer retten til upopulære valg

Steen Stavnsbo, ny rådmand for Teknik og Miljø, vil skrue ned for byggeri i midtbyen. Han ønsker at skabe en fælles fortælling om byens udvikling.

Artiklens øverste billede
57-årige Steen Stavnsbo overtager nu rollen som rådmand for Teknik og Miljø. Han er vant til at forhandle fra erhvervslivet og vil forsøge at sætte et konservativt aftryk på byen. Foto: Joachim Ladefoged

Han siger, han kan tåle at få skæld ud. Det er godt, for han parkerer på øretævernes holdeplads.

Ved årsskiftet springer de Konservatives Steen Stavnsbo ud som rådmand for Teknik og Miljø. En post, mange aarhusianerne holder rigtig godt øje med. De er bekymrede for byens DNA. Flere af midtbyens ældre bygninger er i senere år blevet revet ned, mens der kontinuerligt og meget synligt er blevet bygget tæt og højt i det centrale Aarhus.

Den bekymring, en stor procentdel af aarhusianerne føler, er 57-årige Steen Stavnsbo nødt til at forholde sig til. Byudvikling var et centralt emne i valgkampen op til kommunalvalget i november. Gnisterne fløj. Ord var hårde.

Stavnsbo er ikke døv over for de mange råb om at skrue ned for byggetempoet i det centrale Aarhus.

»Der er brug for, at nogle områder bliver fredeliggjorte. Der skal meget mere ro på i midtbyen. Jeg kan godt forstå folks frygt for at blive tromlet, fordi der er blevet bygget så meget, som der er, i så kort en periode,« siger han til Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

»Men der kommer ikke til at køre en hær af bulldozere ind over vores by og fjerne alt det, vi kan lide. Selvfølgelig kommer det ikke komme til at ske. Jeg vil sidst af alle stå på mål for, at vi ødelægger vores by.«

Som rådmand for Teknik og Miljø kommer Steen Stavnsbo til at stå i spidsen for omkring 1000 ansatte, der arbejder med byudvikling, byggeri og kollektiv trafik. Her ses han i de Konservatives gruppelokale på rådhuset.

Fælles fortælling

Steen Stavnsbo har samtidig intet ønske om at skrue ned for væksten i Aarhus. Der skal være plads til de knap 5000 mennesker, der hvert år vælger at bosætte sig i byen.

”Uden vækst har vi ikke råd til at tage os af hinanden, når vi bliver gamle. Vækst og velfærd er hinandens forudsætninger. Men vi behøver ikke vækste på en måde, hvor vi presser byen unødigt. Det er den kontrakt med borgerne, der er blevet svækket undervejs,” siger Steen Stavnsbo.

Den snakker han meget om, Stavnsbo. Kontrakten med borgerne. En fælles fortælling. Han vil have ”borgerne med på rejsen.”

»Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at sikre, at det arbejde, jeg gør for byen, også bliver forstået af byen som et godt stykke arbejde for byen,« siger han.

Gennem kighullet

Kontrakten med borgerne kan dog komme på prøve. Stavnsbo forbeholder sig retten til at vide bedre og træffe upopulære, men »strategisk rigtige beslutninger« på byens vegne.

»Rigtig mange mennesker har kun kighulsversionen af de problemer, vi prøver at løse i den her kæmpe by. Man må acceptere, at nogle kigger gennem hullet og tænker, at det er en giraf, der står på den anden side, selvom det måske i virkeligheden er en tiger. Det er ikke godt at forvalte efter, hvad folk ser igennem kighullet. Vi er nødt til at arbejde med den fulde viden, man har,« siger han.

Stavnsbo fremhæver Aros, Musikhuset og Åboulevarden som eksempler på upopulære, men rigtige beslutninger.

»I dag er de fleste glade for, at vi har dem, men på det tidspunkt, de beslutninger blev taget, var det enormt konfliktfyldt, og der var ikke befolkningens flertal,« siger han.

For at udvikle byen bedst muligt vil Steen Stavnsbo lave langsigtede strategier og aftaler med bred opbakning. Han er ikke ideologisk korsfarer, men tror på analyser og data.

Steen Stavnsbos har gjort karriere i vindmøllebranchen. Et virksomhedssalg til en amerikansk kapitalfond i 2008 gjorde ham til mange-mange millionær. Nu skal han forhandle aftaler på rådhuset i Aarhus.

»En stor bevægelse«

Der vil ifølge den nye rådmand også fremadrettet blive bygget højhuse inden for Ringvejen. Der vil også blive bygget meget højt og ret tæt i udviklingsområder som Amtssygehuset, Sydhavnen og Aarhus Ø.

»Men jeg vil gerne brede byggeri, vækst og arbejdspladser mere ud i kommunen. Det, tror jeg, bliver en stor bevægelse, hvor der er meget potentiale. Vi skal tænke strategisk, ligesom vi gjorde med Nye og Lisbjerg, som jo kommer til at rumme næsten 50.000 borgere. Det er halvdelen af tilvæksten af borgere frem mod 2050,« siger Steen Stavnsbo.

Adspurgt om han synes, Lisbjerg er en succes, siger han, at byudviklingsprojektet kun er i sin første fase og langt fra har nået sin endelige form.

Steen Stavnsbo træder ind i rollen som rådmand med en international erhvervskarriere i ryggen. I 2018 blev han bestyrelsesformand for en letbane, alle skældte ud på.

»Aarhus Letbane var ikke en sag, mange havde travlt med at tage ansvar for. Den største erkendelse var, hvor hurtigt man ser skosålerne på folk, når der er problemer. Sådan en politiker er jeg ikke. Problemer løses ved at smøge ærmerne op og gøre alt, hvad der er muligt.«

Steen Stavnsbo har siden 2019 boet på Aarhus Ø. Før det boede han 10 år i Risskov. Stavnsbo er gift og far til to voksne børn.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.