Skole lukker ned efter fund af 'ukendt coronavariant’: Elevernes prøver undersøges nu for bekymrende ny coronavariation

En folkeskole med over 400 elever i Odense er lukket ned mandag efter der er fundet smitte blandt eleverne med en endnu ukendt coronavariant. Børne- og Ungeforvaltningen ved endnu ikke, hvor længe skolen forbliver lukket, mens Statens Serum Institut undersøger, om der er tale om særlig smitsom variant.

Artiklens øverste billede
Positive coronaprøver fra skoleelever i Odense undersøges i øjeblikket for den nye, sydafrikanske variant på grund af mistanke. Arkivfoto: Mariaus Renner.

Mandag morgen er der ingen skolegang for eleverne på Rasmus Rask Skolen i Odense. Skolen er lukket ned efter et fund af smitte med en ’endnu ukendt’ coronavariant.

Det skriver Odense Kommunes Børne- og Ungeforvaltning søndag i en pressemeddelelse.

Presseansvarlig for forvaltningen, Lise Daugård, bekræfter nedlukningen over for Lokalavisen.dk. Hun forklarer, at beslutningen om nedlukning blev truffet søndag, efter man fik beskeden om, at der var konstateret et smittetilfælde med en ukendt coronavariant.

»Det særlige er, at en af prøverne viser sig at have en ukendt variant. Og det særlige ved det er, at så skal anden og tredje led af nærkontakter også isoleres ifølge sundhedsmyndighederne,« siger hun.

Derfor har man i Odense besluttet at lukke Rasmus Rask Skolen – i første omgang hele mandag – indtil man ved mere om varianten af corona, der er fundet, forklarer Lise Daugård. Men hvor længe skolen er lukket ned, kan hun ikke sige.

»Når man får at vide, at der kan være tale om en ukendt variant, så skal der måske være så mange, der skal være hjemme – kontakter i anden og tredje led – både elever og medarbejdere, at vi ikke kan varetage undervisning. Det afhænger af det svar, vi får vedrørende prøven, og det ved jeg ikke, hvornår vi får,« siger hun.

Statens Serum Institut: »Vi leder efter Omikron«

I øjeblikket er de odenseanske coronatests med den muligt ukendte variant ved at blive undersøgt hos Statens Serum Institut.

Det bekræfter pressechef Flemming Platz til Lokalavisen.dk.

Han forklarer, at man på Statens Serum Institut er i gang med at kortlægge hele det såkaldte genom fra de prøver, der er taget i Odense, fordi man har så at sige PCR-testet PCR-resultatet, og det har vist, at der var grund til at kigge nærmere på prøverne fra Rasmus Rask Skolen.

Det skyldes, at man i øjeblikket undersøger coronaprøver efter den nye såkaldte Omikron-variant af coronavirus, der i sidste uge blev konstateret i Sydafrika, og som søndag også er bekræftet i to tilfælde hos danske smittede.

Omikron-varianten har verdens interesse i øjeblikket på grund af mutationer i virus, som frygtes at gøre den mere smitsom og måske også sværere at få bugt med via antistoffer fra vacciner.

Det er i jagten på Omikron-varianterne, at prøverne fra Odense har lyst op og kaldt på særlig opmærksomhed, forklarer Flemming Platz, der understreger, at varianten endnu ikke er påvist i prøverne.

»Vi har en variant-PCR, der er designet til at finde det, vi leder efter. Den giver os så et varsel. Så skal man lave en helgenom-sekventering for at finde ud af, om det er dén, eller om det er en delta med en mutation.«

Han kan ikke sige præcis, hvornår det arbejde er færdigt, men han tvivler på, at der kommer svar før i morgen, og derfor kan det tyde på, at Rasmus Rask Skolen må forblive lukket tirsdag.

Statens Serum Institut er i øjeblikket travlt optaget med at sekventere og undersøge prøverne fra nære kontakter i anden og tredje led til de to bekræftede tilfælde af Omikron-varianten, der er i Danmark indtil videre, og på den måde optrevle eventuelle smittekæder, forklare Flemming Platz. Derfor er det svært at sige, præcis hvornår der er svar på Odense-prøverne.

»Reelt set har vi kun to bekræftede tilfælde (af Omikron, red.). Så er spørgsmålet: Er der noget rejseaktivitet forbundet med Rasmus Rask Skolen? Det ved vi ikke. Hvis der ikke er, falder de jo i risiko. Det kan sagtens være en delta med en særlig mutation, der gør, at den lyser rødt hos os,« siger han.

Men i Rasmus Rask-tilfældet er det omikron, I kigger efter?

»Ja, Omikron er den, vi leder efter. Men vi ser selvfølgelig også, hvad der er i deltavariantens mutationer, der kan have interesse. Men det er Omikron, vi kigger efter nu,« siger han.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.