Det skal du være opmærksom på: Websvindlere forsøger at udnytte dig - også på Black Friday

Antallet af falske webbutikker er støt stigende, og IT-kriminelle er særligt opmærksomme på at fange dig i Black Fridays tilbudsjungle.

Artiklens øverste billede
Danskerne handler i stigende grad på nettet - især i dagene omkring Black Friday - og det udnytter it-svindlere, advarer Digitaliseringsstyrelsen. Arkivfoto: Jonas Olufson.

Højtiden for handel er over os, og webbutikker såvel som de fysiske har hele ugen sendt utallige tilbud af sted mod kunder, som kulminerer denne weekend med Black Friday og Cyber Monday.

Her er mange danskere på tilbudsjagt i butikker og i særdeleshed på nettet.

Det ved internetsvindlere, og de forsøger at udnytte det, lyder meldingen fra Digitaliseringsstyrelsen.

Derfor handler det om at være ekstra opmærksom, når tilbuddene ryger i kurven - især i forbindelse med shoppe-weekenden.

»Handel på nettet er for mange af os blevet så almindeligt, at vi ikke tænker synderligt over det, når vi indtaster vores betalingsoplysninger. Det ved svindlerne godt, og de er eksperter i at udnytte det bl.a. via falske hjemmesider. Hvis tilbuddet virker for godt til at være sandt, er det ofte en god grund til at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang. Særlig i forbindelse med store forbrugsdage som Black Friday, hvor digitale svindlere forsøger at udnytte vores købelyst,« udtaler Marie Wessel, kontorchef for cyber- og informationssikkerhed i Digitaliseringsstyrelsen, i en pressemeddelelse.

Professor i cybersikkerhed ved Aalborg Universitet Jens Myrup Pedersen er enig i advarslen.

»Kunderne er forberedt på at bruge mange penge og handle hurtigt. Man når måske ikke lige at tænke sig om. Det er gode forhold for de kriminelle - derfor er der ekstra stor risiko for at blive snydt lige nu,« siger han til DR.

Falske webbutikker boomer

Det er dog langt fra kun i forbindelse med Black Friday, at det giver god mening at være opmærksom, når man nethandler.

Ifølge tal fra Digitaliseringsstyrelsen er antallet af falske webbutikker støt stigende. I 2020 blev mere end 200.000 falske webbutikker anmeldt, og det er en stigning på 25 procent i forhold til 2019, oplyser styrelsen.

Det skal ses i sammenligning med, at vi i stadig større grad handler online. Knap hver tiende dansker har i styrelsens undersøgelse oplyst, at de har oplevet svindel i forbindelse med en nethandel inden for et år.

Fupbutikkerne kan være svære at spotte, fordi mange af dem ligner rigtige webshops - selv ned til de mindste detaljer.

Til DR forklarer Jens Myrup Pedersen, at det derfor er vigtigt at holde øje med ting som webadressen - er der noget i linket, der ser mistænkeligt ud - og så lægger han vægt på, at selvom hjemmesiden har et såkaldt e-mærke, der angiver, at hjemmesiden er sikker, kan det være falsk, og derfor bør man slå hjemmesiden op i registret over e-mærkede hjemmesider.

»Det vigtigste er, at du ikke går i panik. Orienter dig på hjemmesiden. Ser det rigtigt ud? Dobbelttjek betalingen og firmaet, der står til at få betalingen. Er alt korrekt?« siger Jens Myrup Pedersen til DR.

Og danskerne ér glade for at handle online i den såkaldte Black Week. Tal fra NETS viste sidste år, at de 100 største webbutikker herhjemme oplevede en stigning på 20 procent hen over shoppe-ugen.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.