Portræt af Steen Stavnsbo: Ny chef for blå blok tolererer ikke fnidder - rygmærker skal lægges ved døren

Ideologi er måske ikke noget bras, men facts er bedre. Portræt af Steen Stavnsbo, ny konservativ leder for blå blok og kommende rådmand for Teknik og Miljø.

Artiklens øverste billede
Steen Stavnsbo er ny politisk leder af blå blok i Aarhus. Han har tidligere været byrådspolitiker for de Konservative i perioden 2014-2017.

Der er noget bestemt over Steen Stavnsbo, noget kontant. Jeg vil nødig have en skideballe af ham.

Han møder ikke folk med følelserne forrest, siger han. Et resultat af en international lederkarriere, hvor Steen Stavnsbo har forhandlet hårdt og længe om milliardbeløb. Han er erhvervsskadet, siger han.

Det er næppe et dårligt karaktertræk, at manden er bestemt. Han bestemmer (mest) i blå blok i Aarhus Byråd efter kommunalvalget. Her fik de Konservative fem mandater. Venstre fik fire mandater. Samlet gik blå blok lidt frem.

Steen Stavnsbo er den nye »leader of the pack« og fra 1. januar rådmand for Teknik og Miljø. Mød en stenrig mand med en stærk vilje.

Ordnung muss sein

Disciplin. Ordet går igen i de knap to timer, jeg snakker med Steen Stavnsbo i lokale 114, de Konservatives gruppelokale, på rådhuset. Det virker tydeligt, at 57-årige Stavnsbo er et disciplineret menneske. Det virker også tydeligt, at han forventer disciplin af dem, han omgås.

»Jeg tolererer ikke fnidder i vores egen gruppe. Det værste, jeg ved, er, når folk er uordentlige eller tager æren for noget, de ikke har æren af. Det kan godt pisse mig af. Jeg kan godt skælde ud, men så er det med udgangspunkt i noget konkret, så folk kan forstå, hvad man er sur over. Jeg er ikke kolerisk,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Den etik og disciplin, der kendetegner Steen Stavnsbo, tillæger han i høj grad karate. Stavnsbo dyrkede kampsporten i fem definerende teenageår.

»For mig var det en ret stor forvandling. Jeg kom ind i et meget disciplineret miljø med respekt og hierarki. Jeg tror faktisk, at det har haft en ret stor betydning for den person, jeg er blevet. Jeg har taget den disciplin med fremadrettet i livet,« siger han.

I dag er kampvægten 92 kilo, fordelt på 187 centimeter, og den konservative messias virker adræt. Han cykler meget. Han styrketræner flere gange om ugen i et dertil indrettet rum i den 200 kvadratmeter store lejlighed på Aarhus Ø.

Stavnsbo og konen Dorte har boet på Aarhus Ø siden 2019. Før det boede parret, sammen med deres to børn, i en patriciervilla i Risskov. Før patriciervilla var familien på et udlandseventyr, der på lægmandssprog gjorde Steen Stavnsbo mega rig.

Kaffemaskinen i de Konservatives gruppelokale har været en af Steen Stavnbos gode venner i forbindelse med valgkampen og den efterfølgende konstituering i blå blok.

Pengene

Her er pixibog-udgaven af udlandseventyret: I 2002 flytter familien Stavnsbo til Sidney i Australien. I en årrække er det lige lovlig hårdt at være Steen Stavnsbo. I 2008, kort før finanskrisen, er han involveret i et virksomhedssalg til en amerikansk kapitalfond.

Salget har defineret Stavnsbos liv sidenhen. Han er ikke meget for at snakke om, hvor velhavende han er, men jeg prøver alligevel.

Er du milliardær?

»Du skal i hvert fald have et 0, foran. Jeg synes ikke, vi skal alt for tæt ind på det, men min familie løber ikke tør for penge i min livstid.»

Er du halvmilliardær?

»Nej, det er jeg heller ikke. Det er mindre end en halv milliard. Til gengæld har jeg betalt skat af en rigtig stor del af det. Rigtig mange kunne være blevet millionærer af den skat, jeg har betalt.«

Et liv som økonomisk uafhængig med en gigantisk personlig formue. Det er ret godt gået af en gut fra Langkærparken, et socialt boligbyggeri i Tilst. Stavnsbo var »måske egnet« til gymnasiet. Der var en læreplads som autolakerer klar.

»Et stort drive i mit liv har været at komme væk fra blokkene og blive til noget, jeg selv synes er spændende. Langkærparken er for mig et billede af folk, der er gået lidt i stå i vores samfund,« siger han.

»Ideologi er noget bras«

»Vist er jeg konservativ, men ikke så meget, at det gør noget.«

Sådan sagde tidligere statsminister Poul Schlüter, da han blev valgt til konservativ formand i 1984. Steen Stavnsbo er med egne ord »politiker, men ikke så meget, at det gør noget.« Genvalg er ikke et succeskriterie, lyder det.

»Det handler om, hvad jeg skaber, mens jeg er her. Hvis jeg synes, det har nyttet noget, og jeg stadig er glad for det, vil jeg gerne genopstille. Men jeg er også parat til at træffe strategiske valg med den risiko, at jeg ikke bliver genopstillet,« siger han.

Hedengangne Schlüter sagde også, at »ideologi er noget bras.« Det siger Steen Stavnsbo ikke til mig, men han er mere til analyser, data og strategi end ideologi og fløjkrig. De politiske aftaler skal, helst, være brede - perspektivet nærmere 2040 end fire år frem.

»Vi skal kigge langt ud i fremtiden og lægge rygmærkerne ved døren. Det nytter ikke noget at blive fanget i fireårige cyklusser, hvor det hele tiden er en popularitetskonkurrence. Vi skal fokusere på det, vi er enige om,« siger Steen Stavnsbo.

Steen Stavnsbo poserer velvilligt foran gruppelokalet. Det store smil kan skyldes, at interviewet er slut.

Alfa

Op til kommunalvalget var Steen Stavnsbo den danske politiker, der brugte flest penge på at promovere sig på facebook. 100.000 kroner på 90 dage. Han havde lavet sine lektier. Truffet et strategisk valg ud fra, hvor han fik mest for pengene.

Stavnsbo er selv til stede på sociale medier. Han ville hellere bruge sin tid på andre ting. »Det er en nødvendig del af det,« siger han. Ej heller på sociale medier finder han sig i hvad som helst.

»Jeg vil ikke acceptere, at nogen begynder at gøre min formands seksualitet til et emne i en kommunal valgkamp. Det er sket. Så bliver den person fjernet fra tråden. Den slags valg vil jeg have lov til at træffe,« siger han.

Jeg spørger, med reference til en tidligere artikel, om der er en ny alfahan i blå blok. Efter en del udenomssnak siger han ja.

»Der er ingen tvivl om, at der er kommet en ny, stærk borgerlig leder. Hvis man vil lede andre, må de ikke være i tvivl om, at man selv mener det. Så er der noget i ligningen, der mangler,« siger Steen Stavnsbo.

Han har med egne ord ét fundamentalt mål i forhold til sit politiske virke. Han ved godt, det kan lyde lidt højtravende.

»Jeg vil gerne have, at folk tænker: ”Det var da godt, han var der.” Det er det, det handler om.«

Stavnsbo har voksne børn, en datter på 26 år og en søn på 23 år.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.