Podcast om kommunalpolitikerne går tæt på og byder på afsløringer

En ny podcastserie fra to unge i Aarhus er netop kommet ud i æteren. Otte episoder med syv spidskandidater og en kronprins, der alle ønsker at have en finger med i byspillet. 

Artiklens øverste billede
Christian Budde fra Venstre og Emma Sylvest. Foto: Nicoline Odgaard Sørensen

Hvis du skulle stemme til kommunalvalget i Aarhus for første gang, hvem ville så høste din stemme? Og hvor kigger du hen efter info, hvis de hængende ansigter i lygtepælene ikke er nok?

Måske kommer du ikke fra byen. Enkelte politikere kender du, men ellers giver du fortabt.

Sådan har de to journaliststuderende 23-årige Emma Sylvest og 24-årige Nicoline Odgaard Sørensen haft det. De har begge stemt til kommunalvalg tidligere, men aldrig i Aarhus. Og derfor følt sig på gyngende grund i forhold til de mange muligheder op til et kommunalvalg, og den samme følelse har de sidenhen fået bekræftet hos mange af deres jævnaldrende.

Løsningen har de selv strikket sammen: En samtalepodcast for unge med en række kommunalpolitikere. Serien er bygget op efter devisen, at unge ved, hvad unge vil lytte på. Og denne hale giver mening, mener kommunalforsker.

Fra unge til unge

Hvem er det, »som er vild med at ryste røv til Rasmus Seebach, mens han drikker mælk af kartonen«? Her kommer et par ledetråde. Han er under 40 år, blå og sulten efter borgmesterposten.

Sammen med The Minds of 99-sangen ”Ung kniv” starter en 40 minutter lang episode ud med den ovenstående sætning. Christian Budde kalder sig selv »en ung kniv, som Aarhus trænger til«.

»Man kunne hurtigt mærke, at politikerne reagerede på, at vi er unge mennesker, og at det nok primært er unge mennesker, der vil lytte. Christian Budde, han tog det virkelig til sig. Han sagde nok ”ung kniv” ti gange i løbet af podcasten,« fortæller Emma Sylvest, en af de to podcastmagere.

Emma Sylvest fik ideen til podcasten tilbage i september. Både hun og Nicoline Odgaard Sørensen, podcastduoens andet medlem, var i tvivl om, hvem de skulle stemme på, for de vidste ikke, hvem diverse kommunalpolitikere var, og hvilke meninger de havde.

»Jo, jeg kendte Bundsgaard, men det var også nærmest det. Jeg begyndte at undersøge det lidt og snakke med folk; de anede heller ikke noget om kommunalpolitik,« fortæller Emma Sylvest og fortsætter.

»Jeg tog fat i Nicoline, der synes, det var en fremragende idé. Vi blev enige om, at den skulle henvende sig til unge, for det er vi jo selv og kan derfor sætte os ind i, hvad der sker i unges hoveder.«

Tanker blev hurtigt til handling. De kontaktede de forskellige spidskandidater, der alle ville være med, på nær Jacob Bundsgaard. Dog stillede Anders Winnerskjold gerne op.

Laura Bryld fra Enhedslisten og Emma Sylvest. Foto: Nicoline Odgaard Sørensen

»De har virkelig været gode til at indgå i podcastens præmis. Vi taler om unge ting, har en ung jargon, og vi mødes på forskellige steder i Aarhus for at snakke,« fortæller Emma Sylvest.

Og den taktik er ikke helt ved siden af, hvis man spørger kommunalforsker Roger Buch.

»De unge vil formentlig være bedre rent sprogligt til at formulere og forklare ting, så andre unge synes, det er til at forstå. De kan forholde sig til det,« siger Roger Buch.

»Det er ikke aviser, man skal bruge til at kommunikere med de unge. Heller ikke TV-Avisen eller P1-Morgen. Podcast er en stor ting blandt unge, ligesom Youtube og Instagram. I formatet er unge anderledes end resten af befolkningen. Så det er klart, hvis man kommunikerer i et ungt format eller i det format, som unge bruger, så vil man bedre kunne nå dem.«

Unge i tal

Kigger man på tallene, er det primært unge mellem 18 og 30 år, der holder sig mest fra stemmestederne til kommunalvalgene. Ifølge en analyse fra Center for Valg og Partier fra Københavns Universitet var valgdeltagelsen blandt unge under 30 år ved kommunalvalget i 2017 lavest i forhold til aldersgrupper. På landsplan lyder det ifølge undersøgelsen på 64,5 procent for 18-25-årige og 62,4 procent for 26-30-årige. Dette kan lyde lavt, men måler man over tid, er det ikke skelsættende, hvis man spørger kommunalforsker Roger Buch. Det er, som det altid har været.

Jakob Rixen fra Liberal Alliance og Emma Sylvest. Foto: Nicoline Odgaard Sørensen

»I alle valgundersøgelser, der nogensinde er lavet i det her land, har det været sådan, at unge mennesker ikke stemmer lige så meget som de ældre, og det er ikke så mærkeligt. De er unge, i tvivl, kender ikke sig selv så godt, kender ikke kommunalpolitik så godt. Men man har jo heller ikke haft 30 år til at forberede sig og samle viden om politik, så det er meget naturligt,« forklarer han og fortsætter.

»Det, vi også ved, er, at de unge senere kommer til at stemme. Sådan har det altid været. Valgdeltagelsen i Danmark er konstant, og det viser jo, at de begynder senere at stemme. Så det skal vi ikke være så bekymrede for.«

Forventninger og for lidt drama

En af de ting, der har undret Emma Sylvest, efter hun er dykket ned i den kommunalpolitiske verden sammen med spidskandidaterne, er forskellen på et kommunalvalg og et folketingsvalg.

»Kommunalpolitik er meget mere et samarbejdsprojekt. Der er slet ikke lige så meget drama som i Folketinget. De arbejder sammen hele vejen rundt, er mit indtryk. Rød som blå. Det er jo nok også derfor, kommunalvalg ikke er lige så skide spændende. Intet drama,« siger Emma Sylvest.

Også derfor har forberedelserne til podcasten været vigtig, så det manglende drama ikke blev udslagsgivende for mængden af lyttere.

»Vi har lavet et spørgeskema for at få unge til at svare på, hvad der interesserer dem. Og så har vi taget udgangspunkt i os selv og de unge, vi kender.«

Der har resulteret i diskussioner om klima, stress blandt unge, fordomme, musik, alkohol og meget mere.

Håbet for Emma Sylvest og Nicoline Odgaard Sørensen er, at lytterne kan bruge episoderne til at styrke deres politiske ståsteder.

»Vi forventer ikke, at folk sætter sig og lytter til alle otte afsnit på 40 minutter. Konceptet er, at hvis man er i tvivl, om man skal stemme venstre, konservativ eller radikale for eksempel, kan man lytte til de tre og se, hvad der tiltaler mest,« forklarer Emma Sylvest.

Podcastserien hedder Stemmer for Ungdommen, er i otte afsnit på cirka 40 minutter og kan findes på Spotify og på Anchor.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.