S og V skyder på partitop og rådmand i sagen om Søndervangskolen: »Ikke folkeskolen værdigt«

Artiklens øverste billede
V-borgmesterkandidat, Christian Budde, og S-byrådskandidat Janus Boye går nu samlet ud med opbakning til folkeskolerne og kritik af Christansborg. Pressefoto

Der er vand og olie. Gud og djævlen. AGF og Randers.

Modsætninger og modstandere i opposition til hinanden. Og så er der Socialdemokratiet og Venstre.

Det er ikke ofte, at de to partier kan gå hånd i hånd, men det gjorde de i overført betydning, da V-borgmesterkandidat Christian Budde og S-byrådskandidat Janus Boye forleden - midt i en indædt kommunalvalgkamp - troppede op hos Lokalavisen Aarhus med et forenet budskab: »Vi har tillid til de aarhusianske folkeskoler«.

De to aspirerende byrødder har behov for at komme på banen i forbindelse med skandalesagen med Søndervangskolen i Viby, hvor det blandt andet er blevet afsløret, at en hel årgang i 2016 fik tildelt ekstra tid til afgangseksamen. Afsløringen har medført en ekstern undersøgelse af sagen samt kostet den profilerede skoleleder Rani Hørlyck og viceskoleleder Martin Bernhard jobbet.

»Det er enormt vigtigt i denne tid, at byrådets to største partier kan sende budskabet om, at vi har en grundlæggende tillid til vores skoler, skoleledelser, lærere og pædagoger,« siger Christian Budde med en alvorlig mine.

Mistillid til alle skoler

Han og Janus Boye mener, at det er vigtigt at komme til bunds i sagen, men de frygter også, at den er med til at lægge en dyne af mistillid ned over de aarhusianske folkeskoler. Det er ikke, hvad der er brug for i en tid, hvor flere og flere vælger de kommunale skoler fra til fordel for private skoler, forklarer de.

Man skal virkelig fare med lempe, hvis man vil prøve at underkende et byråd og blande sig i sådan en sag

Christian Budde (V), borgmesterkandidat

Og medierne og landspolitikerne er ifølge socialdemokraten med til at forstærke mistilliden.

»Mediedækningen og udtalelserne fra Christiansborg gik på et splitsekund fra en mistanke til, at der er svindel ved højlys dag. Jeg har ikke set noget, der dokumenterer, at der er blevet snydt med vilje. Det startede med en mistænkeliggørelse af de andre ”ghetto-skoler”, og nu vil man undersøge alle vores 46 skoler. Det sker, mens mange forældre er ved at beslutte, om deres børn skal starte i folkeskolen eller en privat skole efter sommerferien. Men vi har altså rigtig gode folkeskoler i Aarhus,« fastslår Janus Boye, der har siddet i skolebestyrelsen på Samsøgades Skole i seks år.

Hverken han eller Christian Budde vil have mere kontrol, tilsyn og centralisering, som der er bebudet fra Christiansborg på baggrund af Søndervangskolen-sagen.

»Vi har ikke brug for mere nulfejls-kultur, men for ledere og ansatte, som tør prøve nogle ting af. Hvis svaret bliver mere tilsyn og kontrol, får vi flere lærere og pædagoger, som arbejder det, de skal, og ikke en millimeter mere, fordi de vil være bange for at blive hængt ud af blandt andet vores kollegaer på Christiansborg. Det vil være superærgerligt,« slår Boye fast og suppleres af Budde.

»Skolerne har nok at gøre med at forholde sig til det, der kommer fra rådhuset. Hvis de ovenikøbet skal bøvle med nationale politikere, der kommer og kloger sig, så ender vi et sted, vi ikke har lyst til.«

Rani Hørlyck og Martin Bernhard er nu fortid som skoleleder og viceskoleleder på Søndervangskolen. Foto: Sisse Dupont/Jyllands-Posten

Uværdig indblanding

I bryder jer ikke om jeres Christiansborg-kollegaers fremturen i denne sag?

»Man skal virkelig fare med lempe, hvis man vil prøve at underkende et byråd og blande sig i sådan en sag. Jeg har i dag talt med vores gruppeformand (Karsten Lauritzen, red.), som havde en retorik, der gik på, at vi ikke havde styr på tingene i Aarhus, og at Christiansborg så må træde til og hjælpe os. Og jeg tænkte bare: ”Nej, nej, nej. I skal faktisk løsne op og sætte skolerne fri”. Automatreaktionen er at stramme garnet og lave pølser, der er lige lange og kedelige i farven, men vi bør gå den anden vej. Udgangspunktet skal være, at man lokalt har bedst forstand på at drive skoler. For der er kæmpe forskel på, om man driver skole i Skødstrup, Sabro eller Holme. Det er vidt forskellige elever med vidt forskellige forudsætninger,« siger Venstre-lederen.

Det kunne være, der var en journalist som kunne finde ud af, hvem der har sendt fagforeningen i byen

Janus Boye (S), byrådskandidat

Janus, din undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har skærpet retorikken i denne sag. Har det været for meget?

»Ja, det synes jeg. Jeg savner en minister som har noget erfaring fra det kommunale. Problemet her er, når en minister på området så hurtigt går ud og ”taber kæben” og taler om, at snyd og svindel har fundet sted. Det er hverken retssamfundet eller folkeskolen værdigt.«

Hverken Janus Boye eller Christian Budde har lyst til at konkludere noget i Søndervangskolen-sagen, før den eksterne undersøgelse er på plads. De føler, at det hele er blevet lagt frem for folkedomstolen alt for tidligt, og at det var et uskønt forløb, der ledte frem de to lederes fratrædelse.

Tror I, at de blev presset til det?

»Det er i hvert fald tankevækkende, at fagforeningen i en efterårsferie i fuld offentlighed erklærer mistillid til ledelsen. Det har jeg alligevel aldrig hørt om før. Det kunne være, der var en journalist som kunne finde ud af, hvem der har sendt fagforeningen i byen…,« siger Janus Boye, der også kalder det »tankevækkende«, at en flere år gammel historie kommer ud lige op til et valg.

»Det kunne være gjort mere skånsomt og ordentligt,« tilføjer Budde.

Venstre-hykleri?

I sagen om Søndervangskolen har det været svært for pressen at få børn- og ungerådmand Thomas Medom (SF) i tale. Og det undrer de to politikere, at han ikke har været mere på banen.

»Det er underligt, at han ikke har følt behov for at gyde olie på vandene. Det havde klædt ham både i forhold til Søndervangskolen, men også i forhold til alle folkeskolerne. Han har fløjet under radaren i meget lang tid,« siger Venstres borgmesterkandidat.

Du har jo en rådmand, som nu styrer Teknik og Miljø, men havde ansvaret for Børn og Unge i 2016. Hvorfor vil han ikke udtale sig om sagen?

»Den involverer rigtig mange partier. Nogle har ikke ønsket at udtale sig, og det kan der være forskellige årsager til.«

Er det ikke hyklerisk at klandre Medom for at gemme sig, når den tidligere rådmand – din partikollega – lukker i som en østers?

»Vi har det perspektiv, at vi er nødt til at komme til bunds i sagen og finde ud af, hvem der har vidst hvad og hvornår. Vi beder om ordentlighed og redelighed, og så skal vi selvfølgelig også selv fremstå ordentlige og redelige. Så der er da fingre, der peger tilbage på os i Venstre. Jeg skal ikke gradbøje ansvar, men jeg synes, at man har et særligt ansvar, når man er siddende rådmand.«

Både Budde og Boye medgiver, at det ikke ser godt ud, at der under Thomas Medoms rådmandsperiode har været tre oplagte muligheder for at fortælle Styrelsen for Undervisning og Kvalitet om sagen, men de har »som udgangspunkt« tillid til rådmanden og mistænker ham ikke for at feje noget ind under gulvtæppet.

»Men jeg kunne ønske mig, at nogen også sagde, at Rani har været et kæmpe forbillede, en rollemodel og en inspiration for lærere, ledere og pædagoger vidt og bredt. Det hører med til historien. Ingen kan tage det arbejde, hun har gjort for børnene derude, fra hende. Når man bare bliver slagtet på den måde, og det andet er usagt, forestiller jeg mig, at andre lærere og skoleledere må tænke sit,« slutter Janus Boye.

Lokalavisen Aarhus har præsenteret rådmand Thomas Medom for de to politikeres kritik, og han har efterfølgende leveret en skriftlig udtalelse.

»Jeg er da glad for, at de udtrykker tillid til mit arbejde, og jeg har heller ikke noget behov for at pege fingre ad min forgænger. Jeg tror, at det er klogt, at vi nu kommer til bunds og for alt i verden ikke begynder at mistænke alle vores ledere og medarbejdere i folkeskolen. Vi har ikke brug for mere kontrol og bøvlede sagsgange,« skriver rådmanden.

Aarhus Kommune forventer, at rapporten fra den eksterne undersøgelse er klar i december.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.