Fund af asbeststøv ved kapel starter stor undersøgelse: Hvem har indåndet det?

Under kapellet på Vestre Kirkegård er der fundet asbest i krybekælderen. Teknik & Miljø er gået i gang med at kortlægge, om nogen har bevæget sig rundt i kælderen og muligvis indåndet det sundhedsskadelige asbeststøv.

Artiklens øverste billede
Vestre Kirkegård. Foto: Søren Vendelbo

Der er fundet asbest i krybekælderen under Vestre Store Kapel på Vestre Kirkegård. Det blevet opdaget i forbindelse med en renovering. I den forbindelse er Teknik & Miljø i gang med at undersøge, hvilke medarbejdere der kan have været udsat for asbesten.

Det oplyser Teknik & Miljø i en pressemeddelelse.

Asbest er lavet af mineraler, der sidder i en fin fiberstruktur. Støvet fra asbest er farligt, hvis det indåndes, hvilket typisk kan ske, hvis vægge nedrives, repareres eller vedligeholdes. Det kan føre til forskellige sygdomme blandt andet lungekræft. Af samme årsag benyttes asbest ikke længere i byggematerialer.

Derfor er Teknik & Miljø nu i gang med at finde ud af, hvem der har opholdt sig i kælderen i løbet af årene. Her er der blandt andre tale om hjemløse, der kan have søgt ly i kælderen.

Arbejdstilsynet er underrettet

Forureningen blev opdaget, da nogle håndværkere skulle kigge på varmerørene i kælderen i forbindelse med en renovering af kontorfaciliteter. Asbesten blev finde i kælderens gamle isolering.

Med opdagelsen blev kælderen lukket af og Arbejdstilsynet blev underrettet. I skrivende stund har et skadeservicefirma fjernet asbesten.

”Vi har ikke tidligere haft viden om, at der kunne være asbestrester i kælderen, og efter fundet har vi med det samme sat gang i, at den bliver renset. Vi har underrettet både Arbejdstilsynet, 3F og vores egen arbejdsmiljøorganisation, så vi kan få afklaret, i hvilket omfang der er medarbejdere eller andre, som kan have været i nærheden af forureningen,« siger Kim Gulvad Svendsen, bylivschef i Teknik og Miljø og fortsætter.

»Vi ved, at der er hjemløse, som har brugt kælderen til at overnatte i, og at medarbejdere derfor til tider har ført tilsyn dernede. Vi er derfor sammen med arbejdsmiljørepræsentanten i gang med at kortlægge, hvem det drejer sig om.«

Opmærksomme medarbejdere

Bylivschef Kim Gulvad Svendsen fortæller til Lokalavisen Aarhus, at det er tidligere medarbejdere, der har gjort Teknik & Miljø opmærksomme på, at hjemløse tidligere har huseret i krybekælderen.

»Det var da nogle tidligere medarbejdere fortalte, at der var nogle hjemløseudfordringer, at vi begyndte at kigge på det. Derfor har vi siddet i et par dage i slutningen af sidste uge og forsøgt at gennemgå det med medarbejderne; både tidsrum og hvilke medarbejdere der drejer sig om. Vi håber også at få nogle tilbagemeldinger fra Danjord,« siger Bylivschefen.

Driften på kirkegården er delt mellem Teknik & Miljø og det private firma Danjord. Teknik & Miljø opfordrer nu enhver, der kan have opholdt sig i kælderen til at kontakte dem.

Da det endnu ikke er sikkert, hvor længe asbestresterne har været i kælderen, kigger Teknik & Miljø en længere årrække tilbage. Indtil videre peger undersøgelser på, at der ikke har været nogen dernede siden 2013.

Skadeservicefirmaet har ikke fundet asbest andre steder end i krybekælderen.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.