Nicolinehus kommer til at ændre Aarhus: Manden bag flytter selv ind

Der er nytænkning bag stort byggeprojekt på Aarhus Ø. Direktøren for firmaet, der har udtænkt Nicolinehus, kunne sælge dig saltvand i Det Døde Hav.

Artiklens øverste billede
Det 17 etager høje Nicolinehus skal være stedet, der samler Aarhus Ø. Det er i hvert fald tanken bag det store projekt. Her er flaget hejst på dagen, hvor Nicolinehus nåede dets fulde højde. Foto: Bricks

Enten er han en virkelig god bullshitter, eller også er 49-årige Martin Busk et menneske, der oprigtigt føler et stort socialt ansvar og ønsker at gøre Aarhus til en bedre by for alle slags mennesker.

Det er ikke helt ligegyldigt, om han er A eller B, for Martin Busk er direktør for ejendoms- og projektudviklingsselskabet Bricks, og han er med til skabe morgendagens Aarhus.

Bricks (udtales som mursten på engelsk, ikke en smal seng) er bygherre på Nicolinehus, et bygningsprojekt, der kommer til at ændre Aarhus og den måde, aarhusianere bruger byen på. Spørgsmålet er i hvilket omfang.

Nicolinehus er beliggende mellem Bassin 7 og lystbådehavnen på Aarhus Ø. Huset optager omkring 40.000 kvadratmeter over jorden og 25.000 kvadratmeter under jorden. Det består af to bygninger, et stræde og en offentlig plads, kaldet Nicoline Kochs Plads.

Alt mulig andet oveni hinanden

Ifølge Martin Busk er Nicolinehus et »helt åndssvagt projekt«, som han er »meget, meget forelsket i«.

»Helt åndssvagt«, fordi byggeriet rummer ejerlejligheder, apotek, lejelejligheder, markedshal, fitnesscenter, toetagers parkeringskælder, cykelhandler, føtex, frisør, vinhandel, ejendomsmægler og cocktailbar. Blandt andet.

»Der er alt mulig andet oveni hinanden. Det er ikke svært at lave en boligblok, men Nicolinehus er et svært projekt at bygge, og det har været en lang rejse. Da vi startede, var det en underskudsforretning. Det var ikke nogle skide sjove dage,« siger Martin Busk til Lokalavisen Aarhus.

Han har været involveret i projektet siden 2014, og når Nicolinehus står færdig i midten af 2022, har det været undervejs i knap 10 år.

Arkitekterne bag Nicolinehus har angiveligt hentet inspiration i midtbyens gamle karréer. Der er, næsten bogstaveligt, røde teglsten for alle pengene. Foto: Bricks

Som Salling eller Tivoli

Martin Busk er muligvis meget forelsket i Nicolinehus, men det var ikke love at first sight.

»Vi syntes egentlig ikke, Aarhus Ø var et sted, vi havde lyst til at kaste vores kærlighed på. Vi var lige blevet færdige med et stort projekt, vi syntes havde været rigtig træls, Strandpromenaden i København. Når man lige er kommet ud af en grim skilsmisse, har man ikke lyst til at gå ind i et nyt forhold med det samme,« siger han.

En god bekendt ved det aarhusianske arkitektbureau AART blev dog ved med at presse på, og til sidst begyndte Bricks at sætte byggeklodser sammen.

»Det er et meget personligt byggeri, som har vores DNA. Jeg er æstetiker, og jeg synes, designet er skidegodt. Der er seks meter til loftet i stueetagen. Vi har forsøgt at skrue op for alt det, vi kan lide,« siger Martin Busk.

Han ser Nicolinehus som et unikt sted med sin egen profil på linje med Salling, Tivoli Friheden eller Aarhus Street Food.

»Der kommer til at være kunst og musik i parkeringskælderen. Du skal allerede begynde at forberede dig på at være i godt humør, når du kommer ind i Nicolinehus,« siger han.

Martin Busk er en dygtig sælger. Han ved, hvordan man skaber hype. Det, at "holde projektet varmt" i en årrække, har angiveligt været den største udfordring i forhold til Nicolinehus. Foto: Privat

C og Ø

Projektet er dog ikke bare sjov og ballade. Nicolinehus skal tjene et formål. At bygge bro mellem Aarhus C og Aarhus Ø.

»Aarhus Ø skal have nogle ting, man kun kan opleve der, hvis området skal blive en del af centrum. Der skal være noget, som henvender sig til andre end dem, der bor på Aarhus Ø,« siger Martin Busk og fortsætter:

»Jeg tror, markedshallen kommer til at tale voldsomt meget til alle aarhusianere. Det bliver noget, man har lyst til at komme og opleve, fordi det er noget, man ikke har set før. I Danmark kender vi bedst konceptet fra Torvehallerne i København.«

Chef for Bolig og Projektudvikling hos Aarhus Kommune, Bente Lykke Sørensen, har også store forventninger til Nicolinehus.

»Det er et meget, meget interessant koncept. De udadvendte funktioner og bylivsfunktionerne er utrolig vigtige for hele området omkring Bassin 7,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

En visualisering af strædet mellem de to bygninger, der udgør Nicolinehus. Idéen er, at strædet skal være med til at skabe liv i området og forbinde lystbådehavn med Bassin 7.

Lejligheder til tocifrede millionbeløb

Alle er velkomne i Nicolinehus. I markedshallen og de mange butikker. Lejlighederne, derimod, er ikke for alle. De, der har købt en af de 183 ejerlejligheder, har flere penge på kontoen end de fleste.

En kvadratmeter i en ejerlighed i Nicolinehus koster i gennemsnit 47.500 kroner. Lejlighedernes størrelse varierer fra 47 kvadratmeter til 300 kvadratmeter.

»Det er klart, at du skiller de fleste fra, når du snakker om en lejlighed på 200 kvadratmeter med en kvadratmeterpris på 70.000 kroner. Den dyreste lejlighed koster 25 millioner kroner,« siger Martin Busk.

De høje priser til trods mangler Bricks i skrivende stund kun at sælge 10 ejerlejligheder for at have fuld plade. For nylig rundede salget af lejligheder i byggeriet en milliard kroner.

Rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune, Bünyamin Simsek (V), mener, at salget er et godt eksempel på, at Aarhus har brug for flere ejerboliger med kvalitet.

»Det er rigtig positivt, at der er købere til de kvadratmeterpriser. I debatten kan det virke til, at Aarhus Ø ikke er et attraktivt sted, men at lejlighederne i Nicolinehus bliver solgt så hurtigt, cementerer, at Aarhus Ø er et attraktivt sted,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Hvis de kommende beboere i Nicolinehus arbejder hjemmefra, behøver de i princippet aldrig forlade deres hjem - hvis man altså betragter hele Nicolinehus som "hjemmet". De to bygninger kommer til at rumme et væld af butikker og aktiviteter. Foto: Bricks

Bullshit/socialt ansvarlig

Bricks arbejder netop nu på et projekt, der er meget ulig Nicolinehus. Et projekt, der handler om at hjælpe »nogle mennesker i gang med det, man kalder boligkarrieren.«

»Det er et problem i Aarhus, at få har mulighed for at købe en ejerlejlighed som førstegangskøber. Der er blandt andre nogle socialt udsatte, der har brug for hjælp,« siger Martin Busk.

Han betegner sig selv som socialkonservativ. Der skal være plads til alle i Aarhus, siger han, og han vil, lettere forenklet, gerne både bygge stort og småt.

»Vi skal tænke meget på, hvad det er for en boligmasse, vi gerne vil have. Jeg vil gerne have en masse, hvor der bor almindelige mennesker. Ingen ghettoer er gode, hverken rigmandsghettoer eller socialt udsatte ghettoer,« siger han og fortsætter:

»Jeg føler i den grad, at jeg har et socialt ansvar. Det er et stort ansvar, når vi går ind og berører byen. Man skal kigge på, hvad et projekt giver tilbage til byen. Det skal være meningsfuldt. Jeg vil gerne prøve at efterlade en by, der var bedre end den, jeg fik.«

Martin Busk er opvokset i Risskov. Det er også her, han bor i dag. Sammen med sin kone og sine 14-årige tvillinger.

Næste år flytter familien dog.

»Jeg havde set mig selv i Nicolinehus om nogle år, men jeg er også blevet grebet af stemningen. Jeg er meget, meget forelsket i det hus, hvis det kan lade sig gøre. Jeg synes, vi har ramt noget, der på mange måder er rørende.«

"Hele stedet herude skal gerne være et område, hvor man har lyst til at gå ture og nyde promenaden med alt det grønne, der kommer." Citat: Martin Busk

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.