Med nerverne uden på tøjet fravælger Bünyamin Simsek og Peter Hegner Bonfils valgplakater

Over hele byen hænger politikernes ansigter på broer og i lygtepæle. Men to mænd er ikke at få øje på.

Artiklens øverste billede
Valgplakater i Aarhus. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

I lørdags begyndte ræset med at hænge valgplakater op rundt omkring i landet.

Bybilledet i Aarhus er fyldt med ansigter, navne og »one liners«. Men enkelte ansigter er ikke at finde, selvom de stiller op til kommunalvalget.

Blandt disse er Peter Hegner Bonfils, kandidat for Socialdemokratiet, og Venstres rådmand for Teknik & Miljø, Bünyamin Simsek.

Miljø og nerver

Baggrunden for beslutningen hos de to politikere minder på visse områder om hinanden. Ens for årsagerne er de brugte ressourcer og klimaet.

»For mig er det simpelthen blevet for voldsomt i en miljøsammenhæng, når vi står midt i en klimakrise. Det føles bare ikke rigtigt,« siger Peter Hegner Bonfils og fortsætter:

Peter Hegner Bonfils (S). Arkivfoto

»Efterhånden er det plakatræs og våbenkapløb kommet ud af kontrol, og jeg ville egentlig ønske, at vi kunne have nogle ordnede forhold med et afmålt antal plakater til deling, offentlig ophængning og nedtagning. Det ville nok være den bedste løsning, men sådan er det ikke, og derfor gør jeg nu det, jeg synes er rigtigt.«

Ifølge Bünyamin Simsek er der mange årsager til, at han har valgt at droppe valgplakaterne i år.

Bünyamin Simsek (V) Foto: Joachim Ladefoged

»Jeg har været i politik i godt og vel 20 år, og jeg har været med i flere valgkampe. Det er et kæmpestort ressourcetræk både økonomisk og miljømæssigt,« siger han.

»Men om det er det rigtige eller forkert, det ved jeg jo ikke. Jeg har ikke helt ro i maven over det, for jeg ved ikke, hvad konsekvensen bliver i forhold til synlighed og i forhold til valgresultatet. Men jeg synes, at det skal prøves.«

Peter Hegner Bonfils deler Simseks urolighed.

»Det er da med en vis nervøsitet, for alle undersøgelser viser, at jo flere plakater, jo flere stemmer,« siger Bonfils.

Symbolikken er vigtig

Kommunalforsker Roger Buch er overrasket over, hvor meget plakaterne fylder i borgernes bevidsthed i forhold til klimaet.

»Det er et pudsigt emne. Det har fået meget opmærksomhed - både fordi kandidater bruger det for at markedsføre sig selv som klimabevidste, og åbenbart optager det også folk,« siger Roger Buch og fortsætter:

»Man kan sige, i det store klimabillede er valgplakater jo en uendeligt lille bid, men der er koblet symbolik på det, og folk reagerer kraftigt. Som moderne miljøbevidst menneske burde man da ikke lave valgplakater.«

Denne bevidsthed har Bünyamin Simsek også kunnet mærke. For knap 24 timer siden skrev han et opslag på Facebook, hvor han gjorde opmærksom på sit fravalg af valplakater.

»Ser man på tråden i opslaget, så er der ikke en eneste negativ kommentar. Det kunne jeg ikke vide på forhånd, men jeg er selvfølgelig positivt overrasket,« siger Simsek, der i stedet vil bruge en del af sit budget på at føre kampagne på de sociale medier.

Vælgerne lægger vægt på mange ting

Ifølge Roger Buch er der formentlig et tidsmæssigt perspektiv i forhold til vælgernes følelser omkring valgplakaterne. De blev hængt op i lørdags, hvilket gør diskussionen aktuel, men er næppe vedholdende og afgørende for valgresultatet, siger forskeren.

»Vi ved fra forskningen, at der er mange ting, vælgerne lægger vægt på. Kandidaternes holdninger i særdeleshed, er de aktive i foreningslivet, er vedkommende en god repræsentant, bor kandidaten tæt på mig som vælger og så videre. Derfor er det at have fravalgt valgplakater nok ikke udfaldsgivende.«

Roger Buch er en dansk ph.d. i statskundskab og forskningslektor i samfundsfag ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Foto: privatfoto

Derfor giver nerverne hos politikerne også god mening, mener Roger Buch, da alt tyder på, at det at fravælge valgplakater er en dårlig idé i forhold til at blive valgt.

»Analyser viser, at plakaterne virker. De giver flere personlige stemmer. Det vinder ikke valget for partier, men det gør det for den enkelte kandidat. Så hvis kandidaterne ikke benytter sig af valgplakater, giver de sig selv et handicap,« siger Roger Buch.

En æstetisk øv-følelse

Diskussionen omkring valgplakater er et varmt emne hos byrådspolitikerne. Ifølge Peter Hegner Bonfils bliver det diskuteret jævnligt, og den seneste ændring, som politikerne er blevet enige om, er, at træerne skal skånes for plakaterne. Og netop denne aftale gjorde også indtryk på Bünyamin Simsek.

»Vi havde en god debat i byrådet. Som en kommune der virkelig værner om træerne, har kæmpet for at få mere skov og flere træer i byen, synes jeg, det er en spændende dagsorden. Men lovgivningen giver os ikke mulighed for at forbyde det. Derfor havde vi en gentlemanaftale i byrådet om, at vi ikke skulle hænge plakater på træerne. Uden at vi kan kræve det,« siger han.

Derudover nævner Peter Hegner Bonfils også en anden årsag til, at færre valgplakater glæder ham.

»Jeg må tilstå, at mængden af plakater til kommunalvalg også giver mig lidt en æstetisk øv-følelse. Vi har en by, der på mange måder er smuk, og jeg tænker, vi kan føre valgkamp på en måde, der forskønner og ikke skæmmer. I det hele taget skal vi oppe æstetikken.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.