Lokalavisen Aarhus inviterer til live-test med 12 byrådskandidater

Hvad ville du kræve byrådskandidaternes svar på, hvis de sad over for dig? Politikerne forventer særligt, at klima og byudvikling vil være på dagsordenen, når de sætter sig til bords med vælgerne torsdag aften.

Artiklens øverste billede

»Der er en vis afstand mellem politikerne og borgerne. Vi skal se på, hvordan vi kan skabe større tillid. Det handler om, at borgerne oplever, at der er en reel inddragelse.«

Sådan siger rådmand for Kultur og Borgerservice og byrådskandidat Rabih Azad-Ahmad (R) forud for, at han og 11 andre byrådskandidater torsdag aften sætter sig til bords med vælgerne ved JP Aarhus’ og Lokalavisens live-kandidattest.

Læs mere om arrangementet her.

Her kan vælgere møde op og i direkte samtale udfordre politikere fra 12 forskellige partier på netop de temaer, vælgerne har på sinde.

I august lancerede Handletanken for Lokalt Demokrati under Aarhus Kommune – hvor Rabih Azad-Ahmad var formand for den politiske styregruppe – en række anbefalinger til, hvordan man kan styrke lokaldemokratiet. En af dem går på, at man »møder borgerne, hvor de er«.

Men hvorfor er den direkte samtale overhovedet vigtig?

Anders Winnerskjold, som er politisk ordfører og byrådskandidat for Socialdemokratiet i Aarhus Kommune og deltager torsdag aften, kalder det »afgørende hele tiden at høre, hvad det vigtigste er for borgerne i Aarhus«.

»Det gør vi heldigvis på mange forskellige måder. Men op til et valg især er det vigtigt at se vælgerne i øjnene. Det er jo dem, der skal bestemme retningen for byen de næste fire år,« siger han.

Flere temaer – bl.a. ældrepleje og bosteder til borgere med handicap – har haft politisk fokus i de seneste måneder. Og i de seneste uger er ikke mindst debatten om fortætningen i Aarhus taget til.

Skal Aarhus vokse med 100.000 indbyggere frem mod 2050? Eller er væksten og byggeriet af boliger til de mange tilflyttere allerede nu ved at efterlade byen som en skygge af sig selv?

Anders Winnerskjold forventer at blive spurgt til Aarhus Kommunes klimaindsats. Men han »tror også, at boliger, boligpriser og byudvikling vil fylde meget«.

»Og så håber jeg, at de store velfærdsområder, alt fra folkeskole til ældrepleje, vil blive genstand for god dialog og debat,« siger han og ser torsdag aften frem til »en lidt dybere og mere nuanceret dialog, end der nogle gange kan være til valgdebatter«.

Får de ret?

Hvad angår fortætningen, har Winnerskjolds partifælle, borgmester Jacob Bundsgaard, eksempelvis afvist DF-spidskandidat Jakob Søgaard Clausens forslag til at bremse befolkningstilvæksten, bl.a. i samarbejde med omegnskommunerne. Forslaget er »på grænsen til det absurde«, lød det fra borgmesteren.

Er 450.000 borgere en målsætning?

I Venstre forventer spids- og borgmesterkandidat Christian Budde bl.a. fokus på infrastruktur og letbane, skoler med pladsmangel og vækst og etagebyggeri i Aarhus, når han sætter sig til bords torsdag.

»Er det vores dna i Aarhus, at vi skal have en skyline? Er fortætningen ikke gået for vidt? Der synes vi i Venstre, at vi skal have oplandet mere i spil. Men så er der udfordringer med kapacitet på skoler, infrastruktur mv.,« siger han.

Rabih Azad-Ahmad peger på byudvikling, borgerinddragelse om samme og klima som de mest presserende temaer lige nu. Og Dorthe Borgkvist, som tidligere var medlem af Socialdemokratiet, forventer især at skulle tale om de temaer, navnet på hendes nye liste fokuserer på: trivsel, velfærd og reel borgerinddragelse.

Således forventningerne fra politikerne. Får de ret?

Jyllands-Postens live-kandidattest finder sted torsdag aften fra klokken 19.00. Deltagelse er gratis, du kan tilmelde dig her.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.