Danmarks ældste fiskeforretning løber med prisen som aarhusianernes foretrukne madhåndværk

P. Clausens Fiskehandel har bragt fisk til de østjyske middagsborde siden 1888, og med femte generation ved roret vinder forretningen nu prisen som aarhusianernes foretrukne madhåndværk i Aarhus Hylder.

Artiklens øverste billede
Torsdag overraskede JP Aarhus og Aarhus Onsdag Jakob Clausen med nyheden om, at P Clausens fiskehandel er udvalgt som byens madhåndværk af borgerne. Foto: Benny Kjølhede

»Shit, jeg troede, at I var fra operation X - jeg ryster helt!« Griner en overrasket Jakob Clausen, idet han får stukket et diplom i hånden.

Han er femte generation til at videreføre den Aarhusbaserede fiskeforretning P. Clausen, og blandt makrel og skaldyr i lange baner møder JP Aarhus og Århus Onsdag den 27-årige medejer og direktør med nyheden om, at aarhusianerne har udvalgt hans butik som vinder, når Aarhus Hylder det bedste madhåndværk i byen.

Madhåndværk må da også siges at være i bogstaveligste forstand denne torsdag morgen, hvor der er godt gang i filetknivene, når laks bliver skåret ud, fiskefrikadeller formet og tunbøffer gjort klar. Torsdag er desuden kendt som stjerneskudsdag i den familieejede biks på lystbådhavnen, og netop den danske klassiker, som hos P.Clausen serveres i rugbrødsudgave med håndpillede rejer og hjemmerøget laks, fremhæves af borgerne som noget ganske særligt.

Men hvad er det, der gør jeres stjerneskud så populære?

»Selvom det kan lyde mærkeligt, så har vi kørt mange processer igennem for at finde ud af, hvordan vi laver den bedste version af stjerneskuddet, så det hele passer sammen og holder sig frisk hele dagen. Det er eksempelvis ikke ligegyldigt, hvordan man ligger dressingen eller steger fileten, og arbejdet med det har nok betyder, at vi får det bedste ud af det vi har. Og så er det ret populært, at vi laver det på ristet rugbrød,« siger Jakob Clausen og klør sig i overskægget med et par tatoverede fingre, hvor ordet FISK fremgår.

Historiske fiske-fingre

Som Danmarks ældste fiskeforretning med en historie, der strækker sig tilbage til 1888 har P. Clausens Fiskehandel da også haft et par år til at udvikle sig inden for deres felt. Det var Poul Clausen, der første gang startede og lagde navn til fiskeudsalget fra fra sin fiskepram i Aarhus Havn, hvorefter Sønnen, Jens Clausens, overtog i 1927.

Først i 1939 fik forretningen fast grund under fødderne med butik på fiskerihavnen, og 2017 overtog Jakob Clausen forretningen som femte generation efter sin far. Navnet har holdt ved lige siden og det, at kunderne i dag peger på P. Clausen som deres foretrukne madhåndværk I Aarhus Hylder betyder alverden for den aarhusianske fiskehandler.

»Jeg har ejet forretningen i fem år og vil gerne have, at den bevarer det gode ry, som min far skabte omkring den.Vi bruger rigtig meget tid på at formidle til folk, hvad fisk er og kan, for det er efterhånden svært for forbrugeren at finde ud af, hvad man skal putte i munden. Derfor betyder det rigtig meget, at de, der skal modtage det, også kan bruge det til noget,« siger Jakob Clausen.

Fiskesuppe på Youtube

Udover det berømte stjerneskud er P. Clausen kendt for sine mange arrangementer, som naturligt nok alle har fisk som omdrejningspunkt. I oktober kan man eksempelvis komme til rejegilde med rosé og pil-selv-rejer.

Da corona i sin tid satte en stopper for på de populære begivenheder, rykkede Jakob Clausen fiskesnakken over på sin egen Youtube-kanal. Her er han efterhånden blevet lidt af en personlighed, når han med sin jyske Aarhus-charme og kærlighed til havets spisekammer deler ud af sin viden om fisk, og viser hvordan man tilbereder alt fra hummersuppe til britisk fisketærte.

Netop madlavningsvideoerne er nævnt som endnu en årsag til at fiskeforretningen fortjener en særlig hyldest, og med mere end 24.000 følgere på P. Clausens Facebook-side og stor aktivitet i kommentarsporene har populariteten da også medført, at Jakob Clausen fortsætter video-konceptet.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.