Det lignede et kup: Helt nye medlemmer afsætter bestyrelse i lokal afdeling af Dansk Naturfredningsforening

Otte nye personer blev valgt ind i DN Syddjurs' bestyrelse under et årsmøde onsdag aften.

Artiklens øverste billede
Dyrlæge Jens Kristoffersen blev sammen med syv andre nye valgt ind i bestyrelsen i DN Syddjurs. Foto: Øxenholt Foto

Det var ikke et kup, for det var et demokratisk valg, der foregik onsdag aften på Rønde Højskole.

Men det var tæt på.

Otte nye personer, samt to nye suppleanter blev valgt ind i den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening i Syddjurs (DN, red.). Stort set alle med adresse på Mols og Helgenæs. Størstedelen af de godt 90 fremmødte stemte nemlig på de otte nye ansigter.

Nuværende formand Stig Bredstrup og næstformand Hasse Schneidermann kom ikke ind igen. Kun Kim Vithen Olsen fra den gamle bestyrelse kom ind, og ny var også Pia Haecky fra Helgenæs, der var anbefalet af den siddende bestyrelse.

Der er noteret lidt over 50 nye indmeldelser i september måned til DN i Syddjurs, så den siddende bestyrelse kunne godt lure, at noget var på vej. Men at det gik så drastisk for sig, havde de nok ikke forudset.

Normalt dukker der omkring 30 medlemmer op af de godt 1.200 medlemmer af afdelingen i Syddjurs, så det var noget af en rekord. Og på grund af sidste års corona-aflysning af årsmødet skulle der ikke som vanligt vælges en tredjedel nye ind i bestyrelsen, men to tredjedele.

Ikke kup, men demokrati

Det hele var tilsyneladende styret af dyrlæge Jens Kristoffersen fra Knebel, der i flere omgange har rejst kritik af blandt andet Molslaboratoriets behandling af dyr og også har ytret sig om adgangen for beboerne til stier og naturarealer i Nationalpark Mols Bjerge.

Har I lavet et kup?

»Vi har ikke lavet et kup. Vi er bare flere, der valgte at stille op samtidig til et demokratisk valg,« fortæller Jens Kristoffersen, der har været medlem af DN i over 50 år.

Han bedyrer, at han ikke er den nye formand, når bestyrelsen senere konstituerer sig.

»Vi er en gruppe af mennesker, der bare gerne vil påvirke holdningen til naturen, og hvordan man færdes i den. Det er klart, at det nære betyder meget for os. Vi går alle sammen ind for mere natur, men vi mennesker, der bor i den, må også gerne være her. Vi vil gerne sørge for lidt mere balance i tingene,« lyder det fra Jens Kristoffersen.

Forhold på Mols

Mens de usædvanligt mange medlemmer strømmede ind i salen, besluttede den siddende bestyrelse at udvide den nuværende bestyrelses antal fra 6 til 12 personer.

»Det står i vedtægterne at bestyrelsen kan træffe et sådant valg umiddelbart før generalforsamlingen,« pointerer Mikkel Havelund, der er organisationschef i DN og var tilstede som dirigent. Tallet skal være deleligt med tre, og man kan udvide antallet af bestyrelsesmedlemmer med op til 16 personer.

Adresseavisen Syddjurs har talt med flere personer, som var tilstede under mødet, og alle bedyrer, at det foregik i ro og orden. Der er ingen, som stiller direkte spørgsmål ved det lovlige under generalforsamlingen.

Jens Kristoffersen lægger ikke skjul på, at formålet med at deltage i DN’s bestyrelsesarbejde også handler om at påvirke politikere og beslutningstagere.

»Der er jo snart kommunalvalg, og flere herude på Mols ville ønske, at der var mere fokus på forholdene i Nationalpark Mols Bjerge, den natur og de mennesker, der bor her. Jeg har ledt efter udmeldinger fra den tidligere bestyrelse i DN omkring Nationalpark Mols Bjerge, men jeg har ikke registreret nogen, har du?, « lyder det retoriske modsvar fra Jens Kristoffersen.

»Vi skal samarbejde«

Kim Vithen Olesen fra Ebeltoft er den eneste på valg, der blev genvalgt under onsdagens generalforsamling, og han har sundet sig efter årsmødet.

»Jeg blev noget overrasket, og jeg indrømmer, at jeg blev hængende i bremsen,« siger han dagen derpå.

Han er samtidig formand for Nationalparkrådet der hører under Nationalparkfond Mols Bjerge, så han kender til udviklingen af nationalparken.

Han rækker hånden ud til samarbejde med de otte nyankomne bestyrelsesmedlemmer.

»Jeg er nødt til at samarbejde og er klar til at hjælpe dem i gang. Det er alle velbegavede mennesker, så jeg er sikker på, at vi kan finde ud af det.«

Han er dog betænkelig ved den manglende erfaring. Han har været suppleant i DN Syddjurs i to år, før han nu i seks år har været bestyrelsesmedlem.

»Det tog mig godt fire år, før jeg helt forstod DN’s måde at arbejde på, og jeg fik god støtte af erfarne folk i bestyrelsen. Nu er jeg den længstsiddende tilbage. Jeg håber de nye medlemmer forstår, at det her ikke er en dans på roser og jeg forventer, at de vil samarbejde om, at vi fra DN’s side varetager alle naturområder i Syddjurs.«

Han tilføjer:

»Vi er en af kun ti afdelinger under DN, der formår at have et godt samarbejde med kommunen. Det forhold håber jeg, vi kan bevare.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.