Underdirektør Torben Liborius fra Dansk Industri om stigende materialepriser: »Det er en perfect storm«
Dansk Byggeri forventer at priserne snart vil stabilisere sig, men de kommer ikke tilbage på samme lave niveau, spår underdirektør.

At priserne på nogle byggematerialer er steget helt op mod 100 procent, skyldes ifølge Torben Liborius, underdirektør i Dansk Industri Byggeri, flere samtidige udfordringer på markedet.
Voldsomme og mangfoldige naturfænomener som skovbrande og billeangreb har især påvirket træforsyningerne, og transportomkostningerne er steget en hel del de seneste år.
Priser på himmelflugt koster kommunen dyrt: »Vi kan ikke bare bygge en halv daginstitution«
Derudover har Covid-19-pandemien spillet en stor rolle, for mens flere produktioner rundt om i verden har måttet lukke ned, er efterspørgslen på byggematerialer bare steget.
»Det er en ’perfect storm’. Planeterne stod på linje, om man så må sige. Ikke bare i Danmark, men i Europa, har man brugt byggebranchen som en af de motorer, der skulle trække økonomien i gang igen, og det har fået efterspørgslen til at eksplodere,« siger Torben Liborius og nævner nogle af de mange tiltag, der har været bare i Danmark.
»Man lavede en grøn boligaftale, der skulle sætte i gang i renovering af almene boliger på venteliste til renovering. Derudover fjernede man kommunernes anlægsloft og udbetalte desuden feriepenge, som folk ikke rigtigt kunne bruge på andet end deres bolig. Tilsammen skabte man en stor efterspørgsel bare i Danmark. Det var fornuftige tiltag, for man anede jo ikke, hvilken krise Covid-19 ville skabe, men det så grumt ud, så man måtte gøre noget. Og det gik jo heldigvis ikke så galt.««
Allerede nu begynder man dog at se tendenser til, at priserne stagnerer og falder. Det skyldes blandt andet, at boligforeninger og bygherrer vender skråen for tiden og begynder at udsætte projekter.
»Træ er faldet igen på de internationale markeder, men der går lidt tid, før det slår igennem hele vejen ud til tømmerhandlerne. Udsigten for 2022 er, at aktiviteten i byggeriet flader ud. Det vil stadig være på et højt niveau, men vil ikke stige yderligere,« spår Torben Liborius.
Det er dog ikke ensbetydende med, at gamle budgetter holder, for priserne vil ifølge DI Byggeri næppe komme ned på det niveau, der var før corona.
»Den internationale efterspørgsel og økonomien i Danmark er så god, at der er et større pres på branchen, end der var tidligere. Derfor vil der i en rum tid endnu være en underforsyning af materialer. Så er man kommune eller boligforening, som vælger at vente til næste år, og det ser vi jo at nogle gør nu, fordi man tror, at priserne kommer ned igen, så tror jeg, at man er meget optimistisk – grænsende til naiv, hvis man tror at de kommer helt ned på niveauet før Covid-19 ramte. Materialepriserne skal nok komme lidt ned igen, men ikke derned hvor de var, da man lagde budgettet sidste år.«
Og så er det store spørgsmål til eksperten jo: Hvad skal man gøre, hvis man skal renovere sit hus eller for den sags skyld en hel karré i en boligforening?
»Hvis jeg havde det rigtige svar, var jeg nok meget rig. Bygherrer skal overveje, om det tilbud, de får nu, har en størrelse, de kan og vil betale. Hvis ikke, må man beslutte sig for at droppe det, gøre det mindre, eller håbe på at det bliver muligt næste år.«