Materialepriser på himmelflugt koster Aarhus Kommune dyrt: »Vi kan ikke bare bygge en halv daginstitution«

De opskruede priser på byggematerialer rammer det kommunale byggeri. Alle magistrater følger udviklingen nøje, men især Børn og Unge er ramt og må bede byrådet om flere penge.

Artiklens øverste billede
Stigende priser på byggematerialer gør de kommunale projekter markant dyrere. Nu må Børn og Unge som konsekvens bede byrådet om flere penge til en daginstitution i Malling. Foto: Tanja Carstens Lund/Jyllands-Posten

Er du i gang med at renovere din bolig eller bygge hus, så har du garanteret bemærket det.

Byggematerialer er blevet en bekostelig vare. En klassisk træreglar til 40 kroner kan nu koste 80 kroner i dit lokale byggemarked. Også materialer som isolering, stål, glas og plastik er blevet markant dyrere det seneste år.

Det kan selvfølgelig koste lidt på lysten til at lægge nyt gulv eller opdatere køkkenet, men når man som kommune arbejder med ganske betragtelige millionbudgetter, så skaber det et problem.

Hos Børn og Unge i Aarhus Kommune sidder man med den største kommunale bygningsmasse, og der er hele tiden nye byggeprojekter for at følge med den øgede befolkningsvækst. Skoler og daginstitutioner skyder op hist og her, og gamle bygninger udbygges.

»Da vi i foråret blev varslet prisstigninger, lød meldingen på alt mellem 25-50 procent oveni prisen. Det er dog heldigvis ikke, hvad vi ser. Vi har konkrete projekter med overskridelser på 8-15 procent, så vi følger hvert enkelt projekt meget tæt og glæder os til, at det flader ud igen,« siger Anne Marie Due Schmidt, bygningschef i Børn og Unge.

Beder byråd om penge

Konkret har de dyre materialepriser og presset på byggebranchen betydet, at et klimavenligt dagtilbudsbyggeri på Mallinggårdsvej i Malling er blevet så dyrt, at Børn og Unge skal bede byrådet om en tillægsbevilling på 2,6 millioner kroner, så anlægsrammen ryger op på 17,4 millioner kroner.

»Det er først efter sommerferien, at vi reelt har set licitationer, hvor det løber over. Men de kommer nu, og vi har to aktuelle licitationer, der går over budget. Det går jo hele tiden op og ned i markedet, men det her er alligevel markant over normalen,« forklarer bygningschefen.

Som kommune - og især hos Børn og Unge - står man i en prekær situation ved så markante prisstigninger. For mens private bygherrer har lettere ved at udskyde projekter, til priserne igen er i ave, så kan en en kommune sjældent det samme.

Børn og Unge har sammen med Teknik og Miljø udskudt enkelte projekter så som tagudskiftning på en skole, men byggeri er en anden sag.

»Stort set alle projekter hos os kan ikke standses eller udskydes. Der er nogle krav – blandt andet en pasningsgaranti – som vi skal leve op til, og de børn forsvinder jo ikke, bare fordi vi har prisstigninger. Vi kan ikke bare sige, at så bygger vi kun en halv institution, for så har vi ikke den plads, som vi har lovet og fået penge til. Derfor fastholder vi nogenlunde mængde og kvalitetskrav, men håber samtidig meget, at nogen af de private bygherrer bremser deres projekter,« lyder det fra Anne Marie Due Schmidt.

Store projekter i 2022

Hos de andre magistrater i kommunen mærker de også til problemerne, dog i noget mindre grad.

Fra Teknik og Miljø lyder det, at man er blevet varslet prisstigninger, men ikke har oplevet det i stor udstrækning endnu - og at situationen desuden følges nøje.

I Sundhed og Omsorg, der ligesom Børn og Unge bygger en del, har man ikke større igangværende projekter, der umiddelbart berøres direkte af prisstigningerne.

»Men vi har nogle få større projekter, der potentielt kan blive berørt af de stigende priser.Men da byggestart ikke er før 2022, vil prisudviklingen og konsekvensen heraf være meget vanskelig at forudsige,« siger bygningschef Henrik Rudfeld, der sammen med sit hold i Sundhed og Omsorg vil overveje, om det bliver nødvendigt at agere.

»Vil vil følge udviklingen tæt og vurdere, i hvilket omfang det er muligt og meningsfyldt at udsætte eller justere projekter for at undgå budgetoverskridelser,« fortæller han.

Godkender byrådet en tillægsbevilling til daginstitutionen i Malling, forventes den at stå klar til brug i 2023.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.