Kommunens største skole vil skabe en bedre verden

Kan man ændre verden på bare én uge? Hvis man spørger børn og voksne på Skødstrup Skole er svaret et klart ja

Artiklens øverste billede
Skødstrup Fællesuge blev danset i gang.

1.200 børn på Skødstrup Skole har sat sig et ambitiøst mål: Inden ugens udgang skal verden være et bedre sted at være.

Det kan måske lyde højtflyvende, men ikke desto mindre er det målet. Og indtil videre er eleverne godt på vej. I denne uge holder skolen ’Skødstrup Fællesuge’, hvor hver klasse har udvalgt sig et eller flere af FN’s 17 verdensmål, og eleverne arbejder målrettet med både at forstå problemstillingerne og på en eller anden måde at løse dem.

»Alle de her problemer går jo ud over vores verden. Så når vi lærer, hvad vi selv kan gøre for at gøre en forskel, betyder det faktisk noget. Selv når bare én person, gør noget,« siger Sarah Ravn Iversen, der går i 8.e på Skødstrup Skole.

Hun var med til at holde åbningstalen for ’Skødstrup Fællesuge’ sammen med Liva Munk Kaae, og begge piger er bevidste om, at deres indsats denne uge er en lille dråbe i et stort hav. Men de er enige om, at de alligevel er med til at ændre verden.

»Jo mere der er fokus på, hvad vi kan gøre for at nå verdensmålene, desto bedre er det. Det skal jo starte et sted, og vi har hver især gjort en lille forskel, som vi så viser til andre. Vi er meget privilegerede her i Danmark, og det tror jeg, alle har fået øjnene op for i den her uge,« siger Liva Munk Kaae fra 8.b.

Børnene skaber blandt andet bæredygtige byer, producerer genbrugspapir, tekstiler og møbler, lærer om truede dyrearter, laver sund mad, sælger ud af brugte ting til fordel for et børnehjem i Kenya og meget mere.

Skoleleder Mikael Andreasen holder åbningstale til Skødstrup Fællesuge.

Skoleledelsen ved godt, at det er små dråber i det store verdenshav. Men man er sikker på, at børnene alligevel gør en forskel for en bedre verden.

»Det vigtigste udbytte, børnene tager med sig herfra, er en øget bevidsthed. Vi vil skabe bevidsthed om for eksempel ulighed, miljø og forbrug hos vores børn, der i virkeligheden lever et godt og privilegeret liv. Hvor meget vand det kræver at producere en ny t-shirt. At man sagtens kan bruge et stykke papir fra genbrugsspanden til lige at skrive et par noter på. Vi håber, børnene tager bevidstheden med hjem og får nogle gode snakke derhjemme,« siger pædagogisk leder Pernille Røm.

Torsdag aften er der ’Skødstrup Fællesskabstræf’ for 2.500-3.000 mennesker på skolen. Her kommer forældre, søskende og byens borgere og ser og oplever alt det, børnene har lavet. Her vil være udstillinger, boder, loppemarked, spisesteder, aktiviteter og hygge.

Skødstrup-børnene producerer blandt andet tekstiler i Skødstrup Fællesuge.

Ugen har nemlig også et andet formål, fortæller viceskoleleder Marianne Bach.

»Vi gør også det her for at dyrke det store fællesskab. At være sammen om noget. Det store fællesskab er altid vigtigt, især efter en periode hvor det har været svært at dyrke. Samtidig er det en mulighed for at forældrene kan se, hvilken læring der foregår på skolen. Også på andre årgange end deres eget barns,« siger hun.


Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen