Undersøgelse: Parkeringsmuligheder scorer højst i at være dårligst

Over 50 pct. af de adspurgte i en undersøgelse peger på parkeringsmuligheder som det dårligste velfærdsområde. Det forstår rådmanden godt, men understreger, at problemet ikke kan komme helt til livs.

Artiklens øverste billede
Det er langt fra unormalt, at synet mødes af optagede parkeringspladser rundt i hele Aarhus. Parkering er det velfærdsområde, som borgerne ifølge en undersøgelse peger på som dårligst. Foto: Laura Krogh

Hvis du har en bil og bor i hjertet af Aarhus, har du med sikkerhed prøvet det.

Du kører områderne tæt på din bolig tynde efter en plads til din gamle Fiat, men endnu engang dør håbet om en nem parkering tæt på bopælen. I stedet står du tilbage med en lang næse og ømme ben, når du endelig træder ind over dørtærsklen, et godt stykke tid efter du fandt en parkering i en gade langt fra din bolig.

Det er i hvert fald indtrykket, man får, når man kigger på en Epinion-undersøgelse foretaget for Constructive Institute i samarbejde med Lokalavisen Aarhus. Her peger 54 pct. af de adspurgte på parkeringsmuligheder som det velfærdsområde med den dårligste kvalitet.

Det undrer langt fra rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V).

Udviklingen af parkeringspladser i Aarhus er ikke fuldt med mængden af biler, mener Teknik- og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V). Arkivfoto.

»Udviklingen af parkeringspladser i Aarhus er ikke fuldt med mængden af biler og er blevet begrænset, på trods af at vi er blevet flere mennesker. Derfor får jeg også mange mails i min indbakke fra trængt og stressede borgere,« siger rådmanden.

Steen Bording Andersen (S), som er næstformand i Teknik og Miljø har erkender, at der trods indførelsen af beboerparkering stadig er trængsel om pladserne i midtbyen, men understreger, at der som udgangspunkt er pladser nok.

Man nægter, at der skal skabes bedre vilkår for bilejerne i Aarhus midtby. I stedet sagde man for et år siden, at tingene vil blive bedre, men det er det ikke – man har blot flyttet rundt på problemet.

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø.

»Hvis man ser det ud fra en helhedsbetragtning, er det rigtigt svært at skabe mere parkeringskapacitet medmindre vi bilfortætter byen. Det synes vi ikke er en god ide, men vil hellere have plads til en grønnere midtby. Derfor skal vi heller ikke være fikseret på at skabe flere p-pladser, men i stedet finde en balance, så det ikke bare bliver bilernes by,« siger byrådsmedlemmet.

Tiden gik – problemet forblev

I august 2020 blev den nye parkeringsordning sat i kraft. Den skulle gøre det lettere for beboere at parkere i gaderne og samtidigt løsne op, så der kom flere parkeringer i dagtimerne. Kigger man dog på utilfredsheden blandt de adspurgte i undersøgelsen, tyder det ikke på, at problemerne med parkeringerne er blevet løst.

Selv mener Bünyamin Simsek, at undersøgelsens resultat er bekymrende, og selvom rådmanden understeger, at man ikke kan komme problemet helt til livs, er der specielt én klar mulighed.

»Man nægter, at der skal skabes bedre vilkår for bilejerne i Aarhus midtby. I stedet sagde man for et år siden, at tingene vil blive bedre, men det er det ikke – man har blot flyttet rundt på problemet. Hvis man skal løse det her, skal bilerne under jorden,« siger han.

Steen Bording Andersen kalder parkeringskældre en spændende løsning – der er dog ét stort men.

»Folk skal investere i en plads i p-kælderen, og det kan nemt koste 100.000 kr., hvis man vil have en permanent plads. For den menige aarhusianer, er det derfor ikke et gunstigt tilbud,« siger han.

Der er dog et potentielt sted, en parkeringskælder vil være attraktiv, mener næstformanden. Han peger på Frederiksbjerg, som et oplagt sted til en parkeringskælder. Det skal bare være en investor, der skyder penge i projektet og ikke kommunen.

»Ideen om at lave noget under Ingerslev Boulevard er ikke dum. Det skulle dog være en investor, der kom ind med planer om en p-kælder under Frederiksbjerg, jeg ser ikke Aarhus Kommune bygge det.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.