Ny besøgstjeneste og sorggruppe ser dagens lys i Trige

Menighedsrådet og kirken i Trige forsøger at gøre noget ved ensomhed og sorg.

Artiklens øverste billede
Sognepræst Trine Gjørtz (t.v.) og menighedsrådsmedlem Henny Hansen er kvinderne bag en ny besøgstjeneste og sorggruppe i Trige og omegn. Foto: Kim Skovrup Andersen

»Du er ikke alene.«

Udover at være titlen på en kendt 1970er-film og sang af Sebastian, er det også en form for budskab, som man arbejder ekstra meget med i Trige Sognegård i denne tid.

Med udgangspunkt i ensomhed startes der nu en besøgstjeneste og en sorggruppe for voksne efterladte op.

Bag initiativerne står Henny Hansen og Trine Gjørtz. Førstnævnte har boet i Trige i 52 år og involveret sig i flere ting i lokalsamfundet i tidens løb herunder menighedsråd, mens sidstnævnte er tilflytter, hvor hun flyttede fra Mors til den nordlige del af Aarhus Kommune for at arbejde som sognepræst.

Hun begyndte 1. juli 2020 og har arbejdet meget med sorg, der ifølge hende er en af kirkens kerneopgaver.

»Enhver sorg er sin egen, og man kan ikke gradbøje sorg. Men man kan finde sammen med andre, der også står i en situation, hvor de har mistet en livspartner eller ægtefælle. Og det hjælper at dele erfaringer med andre og mærke, at man ikke er den eneste, der har det sådan,« siger sognepræsten i Trige-Ølsted-Spørring, der understreger, at sorggruppen ikke er behandling.

»Jeg er ikke psykolog, men har taget en psykoterapeut-uddannelse, hvor jeg bruger nogle teknikker fra. Men vi sender folk videre til lægen, hvis de har det rigtig dårligt,« fastslår hun.

Trine Gjørtz er en af de præster i Danmark med størst erfaring indenfor sorggruppe-arbejde. For ti år siden startede hun selv en sorggruppe for unge, der havde mistet. Dengang var sorggrupper i kirkeligt regi ikke hverdagskost. Hun tog som den første præst en ny uddannelse som sorgrådgiver og var i årene inden hun fik embede i Trige vejleder i sorgarbejde for præsterne i Aalborg Stift.

Enhver sorg er sin egen, og man kan ikke gradbøje sorg. Men man kan finde sammen med andre, der også står i en situation, hvor de har mistet en livspartner eller ægtefælle. Og det hjælper at dele erfaringer med andre.

Trine Gjørtz, sognepræst i Trige og sorgrådgiver

Og erfaringerne med sorggrupper for voksne er gode, siger hun:

»Det er intenst og hårdt for deltagerne, men man kan tydeligt mærke, at mødet med andre i sorggruppen gør noget godt for dem. De får mulighed for at tale åbent om det, der måske ikke altid er så let at få hul på, når man er sammen med andre i hverdagen. Her har vi et frirum, hvor man kan sige det, som det er. Det er helt uforpligtende og naturligvis er der 100 procents tavshedspligt.«

Til det første møde 22. september vil Trine Gjørtz fortælle mere om, hvad det vil sige at gå i en sorggruppe, og hvad man kan forvente at få ud af det. Det første møde giver dermed helt uforpligtende mulighed for at se, om gruppen er noget. Også for folk, der ikke bor i Trige.

Legal indgangsvinkel

Henny Hansen står bag den nye besøgstjeneste i Trige.

»Jeg synes, at samfundet er blevet dårligere for dem, der ikke har nogen til at tage vare på sig. Det bedrøver mig meget, og vi kan ikke være det bekendt,« siger Henny Hansen om baggrunden for, at hun nu er gået ind i arbejdet med besøgstjenesten.

Hun har fået god sparring med menighedsrådsfolk fra Lystrup i forbindelse med opstarten i Trige, og så håber hun, at Trine Gjørtz i kraft af sit embede kan finde folk - både dem der har behovet og dem der har overskuddet.

»Jeg sætter min store lid til Trine. Hun har en legal indgangsvinkel og skal være spydspids på projektet,« siger Henny Hansen med et smil.

»Det er sådan noget arbejde her, jeg forbinder med samskabelse og diakoni, hvor man hjælper og tjener sine medmennesker. Som kirke går vi ind og yder vores bidrag til, at mennesker kan have det godt,« siger sognepræsten og tilføjer:

»Og så synes jeg, de her ting viser, at vi er supergode til at samarbejde på tværs af menighedsråd og fællesråd her i Trige.«

Læs også

Del artiklen