Vagn ville pille ved Martha: Nu vil hans kone give smagsprøver

En artikel om Vagn Juhl-Larsen og Lone Hindø blev tidligere i år et viralt hit. Her er den svære 2'er.

Artiklens øverste billede
Lone Hindø har været sammen med sin Vagn i omkring 35 år. Foto: Privat

I maj måned i år blev en artikel om en mand, et induktionskomfur og en robotstøvsuger til alles store overraskelse et stort læserhit for Lokalavisen Aarhus.

Et induktionskomfur kan både være ven og fjende. Her ses Vagn Juhl-Larsen ved det komfur, der drillede. Foto: Privat

Man vil vel sige, at dette er den svære 2’er. I filmens verden er den sjældent så god som den originale. Om det også er tilfældet her, må du, kære læser, bedømme. Hovedrolleindehaverne er de samme: Vagn Juhl-Larsen og Lone Hindø.

Jeg bliver mobbet endnu. Det er helt fantastisk.

Vagn Juhl-Larsen

Parret har været gift i godt 35 år, og Lone og Vagn har flere fælles interesser. En af dem er at give deres viden videre til andre. Det får de nu lov til. Mens et publikum kigger på.

Vagn har dog den største fantasi

Hvor artiklen i maj handlede om, at Vagn Juhl-Larsen ikke kunne tænde et nyt induktionskomfur, men godt kunne lide at pille ved robotstøvsugeren Martha, skal det nu handle om økologi og »jord til bord-tanken«. Med stærkt fokus på sennepper, olier og eddiker.

Hvorfor skal det egentlig det, spørger du? Jo, Vagn og Lone har grebet »Smag på Aarhus«-stafetten og vil den 16. september dele ud af deres viden i Bibliotekshaven ved Risskov Bibliotek på Fortebakken i Aarhus.

Senneppen skal hvile i tre uger, ellers er den så stærk, så stærk. Det er ganske forfærdeligt. Man får helt tårer i øjnene af det.

Lone Hindø

Man kan sige, at Vagn er sennepsmanden, mens Lone er olie-eddike-damen. Det er dog en sandhed med modifikationer, for Lone har også en finger med i spillet, når parret eksperimenter med sennepper.

»Jeg sætter ofte smagen sammen. Vagn har dog den største fantasi. Han fandt eksempelvis på den blommesennep, vi engang lavede. Han synes, det er sjovt at bruge maskinen, der pulveriserer frøene, så det bliver til sennepsmel,« siger Lone Hindø til Lokalavisen Aarhus.

Ved arrangementet i Bibliotekshaven vil Lone og Vagn uddele smagsprøver. Lone vil tilbyde deltagerne olier og eddiker med smag af rose, jordbær og hyldeblomst. Vagn byder ind med den grove, stærke rætebølsennep og en sød julesennep, han selv er stor fan af.

Alle smagsprøver serveres på brød.

Med smag af rose, jordbær og hyldeblomst. Voila! Foto: Privat

En livsstil

Vagn og Lone lever i høj grad »fra jord til bord«.

»Jeg er biolog og økolog, og vi har indtil for nylig boet på en gård med 20 tønder jord. Der var vi selvforsynende af grøntsager. Vi vil gerne leve ”fra bord til bord” og spise sundt. Før handlede det om pesticider, nu er det mest af hensyn til klimaet, siger Vagn Juhl-Larsen.

Lone Hindø kan generelt godt lide at lave mad med ingredienser, hun har fundet i naturen.

»Når jeg en kold novemberaften laver en salat og bruger roseneddiken, minder duften mig om sommer, hvor vi er ofte er ved vores særlige sted i Ry. Der er noget særligt ved at lave tingene selv,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

For Vagn Juhl-Larsen er sennep en passion gennem flere årtier, og han har sågar, sammen med en række venner, skrevet en bog om krydderiet.

»Sennep har en lang og spændende historie, der går tilbage til før Romerrigets tid. Når jeg giver smagsprøver, er det for at folk kan smage, hvor stor spændvidden er i forhold til smagsvarianter,« siger han til Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

»Sennep er utrolig nemt at lave, og man kan få sennep med lige den smag, man vil have. Hvis den tørrer lidt ind, skal man bare putte vand i. Så er den lige så frisk som ny.«

Vagn i fuld gang med at skabe en sennep. Det vides ikke, hvilken smagsvariant der er tale om. Foto: Privat

Piller ikke mere

Det kom fuldstændig bag på Vagn Juhl-Larsen, at hans manglende evne til at få gang i et induktionskomfur i maj blev et viralt hit.

Hvad synes du om responsen på historien?

»Jeg bliver mobbet endnu. Det er helt fantastisk, at den historie kan få sådan en udbredelse. Jeg arbejder i Horsens, og det første, mine kolleger spurgte om dagen efter, var, om suppen smagte godt. Jeg tror, mange mænd kan identificere sig med situationen. Jeg kan finde ud af alting, og jeg bruger aldrig vejledninger, men det gik ikke så godt med komfuret.

Piller du stadig ved Martha?

»Haha, hun fungerer perfekt nu, så det behøver jeg ikke.«

Vil du være med?

Smag på Aarhus-stafetten er skabt af Aarhus Kommune og giver alle aarhusianere mulighed for at afholde arrangementer og »skabe grønne byrum fulde af smag,« som det hedder sig.

Idéen er, at man via åbne og fælles arrangementer kan dele viden og erfaringer og sammen opdage nye steder i Aarhus.

Hvis du er interesseret i at deltage i Vagn og Lones workshop, hvor du kan lære at lave din egen sennep, eddike og/eller olie med urter, frugter og bær, kan du tilmelde dig arrangementet på billet.aarhus.dk.

Til daglig er Vagn Juhl-Larsen lektor ved Horsens Statsskole, hvor han underviser i biologi. Han er også medforfatter til bogen ”Håndbog for kratluskere - hvordan man afslører en miljøforbryder” (1985), som fik stor indflydelse på ændringer af landets miljølovgivning.

Lone Hindø er præst og medlem af Aarhus Byråd for Socialdemokratiet.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen