Åbyhøj Idrætscenter møder modstand: »Slå koldt vand i blodet«

Forælder til barn på Gammelgaardsskolen vil ikke have idrætscenter. Mange hilser det dog velkommen.

Artiklens øverste billede
Åbyhøj Idrætscenter skal være det nye lokale samlingssted for borgere i Åbyhøj og Hasle. Det er i hvert fald den intention, initiativtagerne til projektet har. Her ses visualisering af hallen.

Mange glæder sig over, at Åbyhøj Idrætscenter ser ud til at blive en realitet, men det er dog ikke alle, der har ja-hatten på.

Idrætscenteret, der ifølge planen skal bygges i forlængelse af Gammelgaardsskolen, falder eksempelvis ikke i god jord hos Tue Witt, der er forælder til et barn på skolen.

Han mener, at idrætscentret er overflødigt, fordi der allerede er haller i området. Han synes desuden, at centret vil indbyde til flere indendørsaktiviteter, hvor man ifølge Tue Witt bør fokusere mere på aktiviteter udenfor.

»Skolen er lige blevet udvidet med en ekstra fløj, og det byggeri varede næsten et år. Jeg blev overrasket, da jeg så, at man ville starte endnu et byggeri, der vil tage endnu mere af skolens udenomsareal. De grønne områder er under pres, og jeg synes, vi skal bruge dem, vi har, i stedet for få mere indendørsliv,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Tue Witt tilføjer, at han synes, coronapandemien har vist, at det er godt for børnenes mentale og fysiske sundhed at være meget ude.

Det er her, på et grønt område ved gymnastiksale på Gammelgårdsskolen, at Åbyhøj Idrætscenter formentlig vil tage form. Foto: Privat

(Tung) trafik

48-årige Tue Witt er også bekymret for den trafik, som et byggeri vil medføre.

»Der vil kunne opstå farlige situationer med den tunge lastbiltrafik og en færdig hal, der æder en tredjedel af det grønne areal, vil medføre forøget biltrafik i lokalområdet, da megen transport til og fra børns idrætsaktiviteter foregår i bil, også helt lokalt,« lyder det.

Tue Witt undrer sig desuden over, at der er ikke tænkt parkering ind i planerne om et idrætscenter.

Argumenterne møder, forventeligt, ikke forståelse ved bestyrelsesmedlem i foreningen Åbyhøj Idrætscenter, Karen Kjær Larsen.

»Hvis det stadigvæk skal være sjovt at bo i Aarhus, skal der også være faciliteter til dem, der bor i byen. I Åbyhøj er vi 13.000 borgere, som skal deles om én idrætshal. Vi halter ekstremt langt bagud på den front,« siger hun Lokalavisen Aarhus og fortsætter:

»Størstedelen af idrætshallen bliver bygget på et område, der aktuelt ikke er i brug. Jeg mener, at merværdien af at have en idrætshal er langt højere end den minimale plads, den vil optage.«

Carit Etlars Vej, som Gammelgårdsskolen er beliggende på, er ikke verdens bredeste vej. Foto: Privat

Målet helliger midlet

Karen Kjær Larsen påpeger, at et færdigbygget Åbyhøj Idrætscenter vil give en hal, som gør, at alle elever på Gammelgaardsskolen kan have idræt på skolen.

»Der er ikke kapacitet til alle. Lige nu cykler eleverne fra 6. til 9. klasse til idrætscentret Globus1, og i den sammenhæng skal de krydse ringvejen. Det er ikke ufarligt, siger hun.

Ifølge Karen Kjær Larsen er det »bøvl«, en periode med tung trafik vil medføre, værd at tage med.

»Målet helliger midlet, men selvfølgelig skal lastbilerne ikke komme klokken otte om morgenen, når alle børnene skal i skole. Det skal selvfølgelig lægges ind i planlægningen,« siger hun.

Folk kører primært på skolevejen, Carit Etlars Vej, hvis de skal aflevere børn i skolen, lyder det fra Karen Kjær Larsen. Hun frygter ikke, at et idrætscenter ved skolen vil medføre øget trafik i lokalområdet - ej heller parkeringsproblemer i forbindelse med arrangementer.

»Uden for skoletiden er der ikke særlig meget run på parkeringspladserne. Der er utrolig mange ledige pladser, og derfor har myndighederne vurderet, at der ikke er behov for anlæggelse af flere parkeringspladser i forbindelse med, at vi skaber hallen.«

En idrætshal vil tilgodese Gammelgaardsskolens behov for et stort fællesrum, hvor skolens elever, forældre og personale kan samles om vigtige begivenheder, lyder det fra Karen Kjær Larsen.

Fra dør til dør

Tue Witt er klar over, at der er politisk opbakning til Åbyhøj Idrætscenter, og at skolebestyrelsen også gerne vil have centret.

»Der er lige kommet ro på efter det seneste byggeri på skolen. Jeg synes, at man lige skal slå koldt vand i blodet. Der er haller i området, som skolen kan leje sig ind i med de større klasser,« siger han.

Budgettet for idrætscentret er på 30 millioner kroner. Ifølge bestyrelsesmedlem i foreningen Åbyhøj Idrætscenter Marie-Louise Brebøl Christensen mangler foreningen på nuværende tidspunkt cirka syv millioner kroner af anlægssummen.

»Vi satser stadigvæk på, at vi skal have første spadestik i 2022. Vi laver lokalindsamling lige nu, og om 14 dage vil vi gå fra dør til dør for at fortælle om projektet,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

I maj måned i år tildelte Sport og Fritid i Aarhus Kommune seks millioner kroner til etableringen af et nyt idrætscenter ved Gammelgaardsskolen i Åbyhøj.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.