Udsatte kloakker: Undgå klam overraskelse på toilettet

Din bolig kan være kloakeret på forskellige måder, men det er særligt folk med fælleskloak, der er i risiko for at få vand ind i boligen.

Artiklens øverste billede
Din bolig kan være kloakeret på tre måder, og særligt én af dem kan give ballade i din toiletkumme. Arkivfoto: Frankhoermann/Sven Simon/Ritzau Scanpix

Når vejret virkelig viser tænder, og det står ned i stænger, har de fleste af os lyst til at søge ly i boligen.

Men faktisk kan vandet under eksempelvis et skybrud forfølge dig helt derind - og komme stigende op i dit eget toilet eller gulvafløb.

Og her er der altså ikke bare tale om rent postevand.

»Det er jo så en blanding af naboernes spilde- og regnvand, du får op i dit toilet,« siger teknikumingeniør og rådgiver i afløb for rådgivningsvirksomheden Lynghus Consult, Henrik Lynghus, i en pressemeddelelse.

Lynhurtigt overbelastet

Din bolig kan være kloakeret på tre måder, og det er særligt én af dem, der kan give ballade i din toiletkumme.

Du kan have fælleskloak, hvor spildevand og regnvand løber i samme ledning. Det kan være et separatkloakeret område, eller det kan være et spildevandskloakeret område.

»Det sidste er faktisk det bedste. Så har du et afløb til dit toilet og køkken og så videre, men der kommer ikke regnvand til. Og så skal du ikke være bange for, at vandet løber baglæns op, for det er jo regnvandet, der skaber oversvømmelserne,« siger Henrik Lynghus og fortsætter:

»De andre kloaksystemer bliver lynhurtigt overbelastet ved skybrud, og så får den med det lavest beliggende gulvafløb glæde af det. Det gælder særligt ved fælleskloak,« siger han.

Et lille trick

Fælleskloakering er ifølge Miljøstyrelsen fortrinsvis brugt i ældre kloakerede områder.

Separatsystemerne bruges derimod ofte i nyere kloakerede områder, mens spildevandssystemer fortrinsvis bruges i sommerhusområder og i det åbne land.

Henrik Lynghus har også et trick til at finde ud af, hvilket kloaksystem du har.

»Gå ud til vejen, og se efter kloakdæksler - de ståldæksler, du kører over på vejen. Er der to ved siden af hinanden, er du separatkloakeret. Find et par stykker af de dæksler, og ligger der kun et ad gangen, er du fælles- eller spildevandskloakeret,« lyder det.

Højvandslukker?

Du kan også gå ind på kommunens eller forsyningsselskabets hjemmeside og finde spildevandsplanen for at tjekke, om området har fælleskloak, hvor du altså skal være særligt opmærksom.

Hvis dit hus ligger lavere end naboernes, så skal du måske overveje at få installeret højvandslukker på dine afløb.

»Så kan vandet ikke komme ind i huset gennem gulvafløb og op i toiletter, men bliver ude i kloakken,« siger Henrik Lynghus.

Du kan få en indikation af, hvor højt din bolig ligger, ved at taste din adresse ind på siden dingeo.dk.

Ritzau

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen