Aarhus Universitet byder velkommen til 7.243 nye studerende

Igen i år har mange ansøgere fået tilbudt en studieplads på Aarhus Universitet. Prorektor glæder sig over udviklingen hos ingeniører og it-uddannelser, men er bekymret for udviklingen på sprogfagene.

Artiklens øverste billede
Foto: Lars Kruse / AU Foto

»Tillykke – du er optaget på Aarhus Universitet.«

Den meddelelse er natten til onsdag kommet ud til flere end syv tusinde ansøgere, som nu kan se frem til at studere på én af Aarhus Universitets bacheloruddannelser.

Optaget ser foreløbig ud til at blive lidt mindre end i 2020, hvilket dog skal ses i lyset af, at der sidste år blev udbudt 500 flere studiepladser på grund af corona-situationen. Prorektor peger på, at der overordnet set er stabilitet i tallene:

»Det ser ud til, at sidste års optag var ekstraordinært stort – og vi må formode, at det især var corona, der fik flere til at søge mod uddannelserne. I år er vi tilbage til noget, der ligner normalen, kan man sige. Men det er relativt små udsving, og først og fremmest vil jeg glæde mig på de mange nye studerendes vegne, og sammen med tutorer og undervisere ser jeg frem til at give dem en rigtig god start på studielivet,« siger prorektor Berit Eika i en pressemeddelelse.

Fremgang hos ingeniører og it-uddannelser

Et dyk ned i tallene viser, at Aarhus Universitet samlet set optager tre procent færre ansøgere end i 2020, men en enkelt procent mere end i 2019 (det endelige optag kan dog se anderledes ud, da der fortsat er ledige pladser, som kan søges den kommende måned).

Forud for optaget har der været særligt fokus på ingeniøruddannelser og digitale uddannelser. Her kan man på begge områder notere en fremgang på 12 procent i forhold til 2019.

»Det glæder mig, at pilen generelt peger opad, hvis man kigger i et længere perspektiv. Vi mærker en stor interesse fra det omgivende samfund for især ingeniører og digitale kandidater, og det glæder mig, at der fortsat er flere unge, som søger i den retning,« siger Berit Eika.

Prorektor Berit Eika. Foto: Anders Trærup/AU Foto

Faldende interesse for sprog

Prorektoren er dog bekymret over, at der fortsat er tilbagegang på en række sproguddannelser. Således optager man i forhold til 2020 otte færre på de to franskuddannelser (henholdsvis ”Fransk sprog, litteratur og kultur” samt ”International Virksomhedskommunikation i fransk”), 29 færre på de to tyskuddannelser, og 19 færre på universitetets to spanskuddannelser.

»Danmark er dybt afhængig af samhandel og interaktion med omverdenen. Derfor er det vigtigt, at vi som samfund uddanner tilstrækkelig mange med sproglig og kulturel indsigt. Vi har et stabilt optag på engelskuddannelserne, men set over de seneste år har der været tilbagegang på de øvrige sproguddannelser. Det advarselssignal skal vi tage dybt alvorligt – ikke kun i uddannelsessektoren, men også fra politisk side,« påpeger Berit Eika.


ksa

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen