Sygeplejersker i sitdown-strejke ved Domkirken

120 sygeplejersker markerede i en time deres kamp for bedre løn. De satte sig ned fra Domkirken og tværs over Store Torv.

Artiklens øverste billede
Mange forbipasserende var overraskede over, hvor mange forskellige jobs sygeplejerskerne bestrider. Hver sygeplejerske sad med et skilt, hvor der stod, hvad hun laver. Foto: Marie Ravn

Torsdag klokken 12.30 satte en stor gruppe sygeplejersker sig ned i en lang række foran Domkirken og hen over Store Torv.De var på aktion med en sitdownstrejke for at vise, at sygeplejerskerne stadig strejker for at få et markant lønhop.

De uddelte badges, hvor der stod ”jeg støtter sygeplejerskerne.” Det tog mange forbipasserende imod.

Rørende klapsalver

Sygeplejerskerne sad der en time, og så rejste de sig op og klappede allesammen. Det fik mange forbipasserende til at stoppe op og klappe med og af de strejkende.

Sygeplejerskerne strejker. Lidt over 100 sygeplejerske har placeret sig på Store Torvet i Aarhus, hvor de demonstrerer.Foto: Marie Ravn

»Det var meget rørende. Mange er kommet forbi og har sagt, at de støttede os, og mange var overraskede over den diversitet, der er i vores job. Vi sad hver med et skilt, der beskriver vores funktion. Vi var sygeplejersker, der arbejder med misbrug, der var sundhedsplejersker, fra anæstesi, hjemmesygeplejersker og sygeplejersker fra børneafdelinger. Det er jo fra fødsel til død, vi er der,« fortæller medarrangør Christina Berså.

Til daglig arbejder hun på rehabiliteringsafsnittet på Vikærgården i Risskov. Men hun har ikke været på arbejde siden 18. juni, fordi hun var udtaget til strejken.

Stærkt budskab

I var der kun en time, er det lang tid nok i forhold til den store sag I kæmper for?


Vil du hver dag modtage de væsentligste nyheder fra Aarhus direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Lokalavisen Aarhus’ nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tryk tilmeld.
d

»Vi som arrangør synes, at det er ret stærkt, at vi kun sidder der en time. Det gav stort fremmøde. Det er sådan en popup. Det var et stærkt budskab, og det er ikke noget, vi lige gentager i næste uge. Der var flere sygeplejersker, der var blevet meget rørt, og mange af de forbipasserende blev rørt. Så det fungerede rigtig godt,« sagde Christina Berså, efter sitdown strejken var overstået.

Hvorfor sygeplejerske?

I har strejket mange gange, og det er som om, der aldrig sker noget. Hvorfor gider du være sygeplejerske, når I er utilfredse med lønnen?

»Det er fordi, det er rørende at hjælpe mennesker i forskellige situationer i deres liv, hvor de er i krise og så se dem udvikle sig. At se dem gå fra A til B og hjælpe dem fremad i livet. Det er enormt meningsfuldt. Det gider jeg godt at bruge min tid på,« fortæller sygeplejersken, der bor i Egå.

189 sygeplejersker ansat i Aarhus Kommune er udtaget til strejke. Fra Aarhus Universitetshospital er 343 sygeplejersker på strejke.

Læs også

Del artiklen