Affald og cigaretskod: Elever går til kamp mod svineri

Et fælles projekt i hele Aarhus skal være med til at få renere skolegårde og institutioner.

Artiklens øverste billede
Børnene på Tilst Skole har været ude for at samle skrald som en del af en ny kampagne. Foto: Camille Hauge Kirkegaard, Aarhus Kommune

Når først byens skoler og institutioner lukker om dagen, er alle velkomne til at bruge arealerne, men det betyder også, at skoleelever og institutionsbørn ind imellem møder op til skrald og cigaretskod på udearealerne.

Det skal et helt nyt projekt iværksat af Børn og Unge nu hjælpe med at forhindre.

Alle skoler og institutioner i Aarhus Kommune har netop modtaget skilte og klistermærker til at gøre opmærksom på, at man skal huske at rydde op efter sig, når man er færdig med at hygge sig på udearealerne, ligesom fire unge fra Tilst i samarbejde med Rap Akademiet har lavet en rapsang til formålet.

Alle områder i Aarhus er udfordret af dem, der bruger det udenfor åbningstid.

Lone Jørgensen, skoleleder Tilst Skole

»Vi oplever, at de unge, der bruger arealerne efter lukketid, ofte sviner. Indimellem er der også lavet hærværk, og det er til gene for børn og personale, der møder ind om morgenen. I kampagnen er det børn, der gør opmærksom på, at de også møder ind dagen efter. Budskabet på skiltene er enkelt, og vi håber, at det kan medvirke positivt, at det er børn, der kommunikerer på skiltene,« siger Michel Larsen, leder af Gadeplan i Aarhus.

Pilotprojekt

Tilst er udpeget som pilotprojekt, så erfaringerne derfra kan blive delt med resten af kommunens skoler og institutioner på den anden side af sommerferien.

»Vi har valgt Tilst, fordi området er en lille minimodel af Aarhus C. Der er lidt af det hele. Vi kommer til at afprøve forskellige tiltag, og så samler vi op på, hvad der har virket og ikke virket,« siger Michel Larsen.

På Tilst Skole har eleverne indtil videre taget godt imod det nye initiativ, fortæller skoleleder Lone Jørgensen.

Alle skilte er sat op, og eleverne har været rundt på skolens arealer til en skralde-indsamlingsdag.

»Alle områder i Aarhus er udfordret af dem, der bruger det udenfor åbningstid. Vi appellerer til det gode, og på skiltene er det børn, der beder de voksne om at passe på. I kampagnen beder vi om det, vi gerne vil have i stedet for det modsatte,« siger Lone Jørgensen.

Skilte som disse vil fremover være at finde på alle institutioner og skoler i Aarhus. Foto: Camille Hauge Kirkegaard, Aarhus Kommune

»Jeg tror, at det kommer til at gøre en forskel. Der er ældre søskende, som børnene kan fortælle budskabet til, og det breder sig. Den gode fortælling er ofte mere effektfuld end det modsatte. Det kan være konfliktoptrappende, hvis man går hårdt til dem, der sviner. Vi skal derimod være positive. Det vil jo også ofte være sådan, at jo mere, det sviner i forvejen, jo nemmere er det at svine endnu mere,« fortsætter skolelederen.

Aktivt lokalområde

Hun oplyser, at det er planen, at eleverne formentlig cirka en gang i kvartalet skal være med til at rydde op på skolens arealer.

»Vores servicemedarbejdere rydder selvfølgelig også op, og børnene skal heller ikke gå og fjerne farligt affald. Når vi sætter fokus på det, bliver børnene også mere opmærksomme på, hvad det betyder, hvis man smider affald i naturen. For eksempel kan madaffald jo tiltrække rotter,« siger Lone Jørgensen.

Michel Larsen oplyser, at det er planen, at lokalområdet skal aktiveres efter sommerferien, så man sammen kan finde ud af, hvad man kan gøre for at få mindre skrald i de lokale områder.

»Vi kommer til at sætte forskellige processer i gang og indgå dialog med blandt andet de unge, fællesråd, grundejerforeninger og foreningslivet. Selv om vi gør det her, vil der selvfølgelig altid være enkelte tilfælde, hvor det går galt i forhold til at rydde op, men vi håber, at det kommer til at virke, fordi vi vælger den positive tilgang. Og alle de erfaringer vi får fra Tilst, tager vi med ud i resten af kommunen,« siger Michel Larsen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.



Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.