Frygtet virus sætter en stopper for fiskeri i Aarhus

Lystfiskerforening siger stop til fiskeri i Aarhus Å og Lyngbygård Å efter konstatering af IHN-virus i Pinds Mølle Put & Take på grænsen mellem Aarhus Kommune og Skanderborg Kommune.

Artiklens øverste billede
Lystfiskere skal huske at desinficere al udstyr, når de har været ude at fiske, er meldingen fra Fødevarestyrelsen. Foto: Gorm Branderup.

Bestyrelsen bag Lystfiskerforeningen Aros har valgt at lukke for fiskeriet i Aarhus Å og Lyngbygård Å i Skanderborg Kommune på ubestemt tid. Det kommer efter fund af fiskevirussen IHN (infektiøs hæmatopoietisk nekrose) i en ’put & take’-sø ved Hørning på grænsen mellem Aarhus Kommune og Skanderborg Kommune.

Det gælder lystfiskerforeningens medlemmer, men det er også en kraftig opfordring til andre fiskere, lyder det fra lystfiskerforenings formand Troels Holstein Kaa.

»Der vil være fiskestop, indtil vi får noget information fra professionelle, der ved noget om denne her virus, og om den spreder sig i vand. Så længe vi ikke ved mere om virussen, så tager vi ingen chancer,« siger formanden for Lystfiskerforeningen Aros, der har omkring 500 medlemmer.

Han begrunder fiskestoppet med, at Pinds Mølle Put & Take er forbundet med Aarhus Å, som igen er forbundet med Lyngbygård Å.

»Pinds Mølle ligger i Aarhus Å-systemet. Den ligger et godt stykke opstrøms. Lyngbygård Å løber derimod i Årslev Engsø. Så det er i samme system. Hvis der er fisk, der bliver smittet, så kommer det rundt i hele vandsystemet. Ørreder trækker også op i Lyngbygård Å,« siger Troels Holstein Kaa.

Ikke farlig for mennesker

Virussen er ikke farlig for mennesker, men hos fiskeyngel kan dødeligheden være på 80-90 procent, og den regnes derfor for én af de største trusler for lakseindustrien i Europa. I USA og Canada bliver alle opdrættede laks vaccinerede mod IHN, da sygdommen forekommer i miljøet.

Kun laksefisk (regnbueørreder, bækørreder, atlantisk laks m.fl.) og gedder er modtagelige for IHN, men andre arter kan fungere som bærere af virussen.

Når IHN først er blevet fundet i et dambrug, kan der gå længe, før den igen kan konstateres fri for IHN, forklarer fiskebiolog og miljøkonsulent hos Danmarks Sportsfiskerforbund, Kaare Manniche Ebert.

»Det, man siger, er, at fra det øjeblik et dambrug bliver erklæret smittefrit, så skal der gå to år, hvor man tester igen og igen, hvor det er negativt hele tiden, før man kan erklære det fri for IHN igen. De har for eksempel haft det i Tyskland i mange år, og der har de ikke formået at slippe af med det endnu,« siger fiskebiologen.

Fødevarestyrelsen kunne onsdag 19. maj offentliggøre, at der var blevet konstateret smitte med virussen i Danmark for første gang nogensinde. Siden da har den spredt sig til seks dambrug og Pinds Mølle Put & Take.

Desinficering ved Brabrand Sø

Det er ifølge Fødevarestyrelsen ikke forbudt at fiske i de berørte zoner, men lystfiskere må ikke flytte fisk, de eventuelt fanger, ud af de berørte zoner. Ligeledes er der et krav om, at lystfiskere, der må have været i eventuelle berørte zoner, skal desinficere deres udstyr, før de bruger det andre steder.

Kravet gælder alt fra fiskestænger til støvler, og alt, hvad man ellers må formode kan have været i kontakt med vandet.

Fiskestoppet fra Lystfiskerforeningen Aros gælder på nuværende tidspunkt ikke Brabrand Sø. Men her vil der, ligesom kravet fra Fødevarestyrelsen foreskriver, blive opstillet udstyr til desinficering af fiskeudstyr, siger Troels Holstein Kaa.

»Vi har købt desinficeringsgrej. Der kommer til at stå et kar med desinficeringsmiddel i, hvor grejet så skal have lov til at ligge i 10 minutter. Og så laver vi flasker, så man kan spraye det. Det kommer til at stå ved Brabrand Sø ved vores både eller ved vores depot,« siger formanden for lystfiskerforeningen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.