Norsk rigmand indtager Aarhus Airport

En nordmand med et svensk flyselskab flyver ind i dansk luftrum og starter tre nye flyruter.

Artiklens øverste billede
Per Braathen vil med Braathen Regional Airlines første flyruter uden for Sverige eksportere forkortelsen 'bra', som også er det svenske ord for godt. Foto: Simon Carlson

Det var en mand med ambitioner, der fredag formiddag trådte ind i forhallen i Aarhus Airport.

»I prøver at eksportere ’hygge’ til resten af verden. Vi vil eksportere ’bra’ til resten verden.«

Med det ordspil på det svenske ord for ’godt’ præsenterede den norske erhvervsmand Per Braathen sine planer for sit flyselskab, svenske Braathens Regional Airlines - forkortet B.R.A. - som for første gang i selskabets historie flyver ud af svensk luftrum med oprettelsen af tre nye ruter fra Aarhus Airport til svenske destinationer.

De første fly går i luften 27. september nye daglige ruter til Stockholm og Gøteborg. Herefter følger en sæson-rute til den nordsvenske lufthavn Scandinavian Mountains Airport, der ligger tæt på skisportsstederne Sälen og norske Trysil.

Lokalt kendskab

Det er ikke nogen tilfældighed, at Per Braathen har udset sig netop den østjyske lufthavn.

Nordmanden har således et indgående kendskab til området. Særligt Djursland har været en hyppig destination igennem de seneste 25 år, da hans forældre har boet på en landejendom ved Egens.

Jeg synes det er vældigt ambitiøst, og også krævende, men jeg synes også, at flyselskaberne skal til at gøre noget andet, og så skal nogen jo være de første.

Per Braathen, ejer af Braathen Regional Airlines

Det er dog potentialet i Aarhus Airport, som erhvervsmanden har vurderet, og det passer godt til det til de første udenrigsflyvninger.

»Historisk har vi været indenrigs i Sverige, men nu er vi klar til at udvide horisonten. Vi har igennem længere tid fulgt udviklingen i Aarhus, og de har nogle gode tanker om fremtiden og vist, at de vil satse. I konkurrence med mange andre er Aarhus Airport lykkes med at skabe trafik, men fremfor alt så har hverken Gøteborg eller Stockholm nogen linje hertil i dag. Derfor er vi startet her, fordi det ligger tæt på. Det tager jo bare 30 minutter at flyve til Gøteborg, som ellers ville tage mange timer i bil,« sagde Per Braathen.

Verdens første CO2-neutrale

Braathen Regional Airlines gennemgik sidste år en omstrukturering af selskabet som en konsekvens af coronakrisen. Det betød, at selskabet afskedigede over 600 medarbejdere, så der ifølge Per Braathen i dag blot er 22 ansatte i virksomheden.

Samtidig satte flyselskabet sig nye mål for en grøn omstilling. Braathens Regional Airlines har som erklæret mål, at det i 2025 skal være verdens første CO2-neutrale flyselskab.

Per Braathen præsenterede blandt andet selskabets fly, som er mindre fly, der flyver i lavere højder og dermed udleder mindre CO2, mens selskabet på længere sigt vil satse på elektriske fly.

»Vi har været pionerer på miljøområdet i mange år, men det er først nu, vi har besluttet os for, at vi hurtigt skal være CO2-neutrale. Jeg synes det er vældigt ambitiøst, og også krævende, men jeg synes også, at flyselskaberne skal til at gøre noget andet, og så skal nogen jo være de første,« konstaterede Per Braathen.

Effektiv coronatid

Den miljøvenlige profil er også en af årsagerne til, at Aarhus Airport forventer sig meget af det nye samarbejde. Det fortæller direktør i lufthavnen Nicolai Krøyer.

»Det er jo et megainteressant flyselskab med en grøn profil. De er innovative, og de har de rigtige priser, så det her samarbejde tror vi meget på,« fastslog Nicolai Krøyer.

Trods et vanskeligt år, mens coronaen i perioder har lukket helt ned for flytrafikken fra Aarhus Airport, noterede Nicolai Krøyer sig, at tiden er brugt effektivt med den omfattende istandsættelse af lufthavnen og nu lanceringen af et helt nyt flyselskab på dansk grund.

Det er blandt de ting, der skal hjælpe Aarhus Airport med at nå målet på 1,5 millioner årlige passagerer i 2027.

»Det her nye samarbejde er ekstremt vigtigt. Det er nogle spændende destinationer, og vi kan også høre fra erhvervslivet, at Sverige med ruter til Gøteborg og Stockholm er vigtige,« noterede Nicolai Krøyer.

Han håber således på, at de første tre ruter med Braathens Regional Airlines med tiden kan blive til et større skandinavisk rutenet fra Aarhus Airport.

»Vi ser meget gerne, at vi kan udvide antallet af ruter. Vi synes, det er et superspændende selskab at arbejde sammen med, og de har nogle fly, der kan passe ind på mange ruter. Nu starter vi, og så tror jeg, at begge parter er interesseret i udvikle samarbejdet,« konstaterede Nicolai Krøyer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.