Ekspert om boligpriser i Aarhus: Politikerne skal hidse sig lidt ned

Boligmarkedsekspert Curt Liliegreen vurderer ikke situationen på det aarhusianske boligmarked som værende kritisk.

Artiklens øverste billede
Curt Liliegreen er direktør for Boligøkonomisk Videncenter og hyppigt brugt ekspert på boligområdet. Foto: Gregers Tycho

Der er ingen grund til panik over, at boligpriserne er høje i Aarhus Kommune i øjeblikket.

Sådan lyder det fra direktør for Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen, som overvåger, analyserer, rådgiver og forsker i boligmarkedet.

Han medgiver, at priserne er steget voldsomt, men i historisk perspektiv ser han ikke en 15,5 procents stigning på villaer og 18,4 procent på lejligheder det seneste år som værende ekstraordinær.

I har slet ikke den samme situation som København

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter

»Det er signifikant, men I har slet ikke den samme situation som København. Overhovedet. Og slet heller ikke samme situation, som I havde under boligboblen, hvor det var helt vanvittigt med stigninger på 29 procent. I er simpelthen i en anden situation, så jeg synes måske nok, at politikerne skal hidse sig lidt ned,« forklarer Curt Liliegreen.

Byggeri tager tid

Ikke desto mindre har han forståelse for, at borgmesteren vil bygge boliger for at holde prisen i ave. Det virker, forklarer eksperten, men der er også nogle slagsider.

»Han er jo borgmester for alle - ikke kun de høje indkomstklasser. Modellerne peger på, at der skal bygges cirka 1.300 boliger om året. Vil kommunen virkelig bygge løs, kan den det, men det bliver på bekostning af nabokommunerne, hvor man går på strandhugst. Og der er en grænse for, hvor voldsomt man kan vækste. De skal jo nødigt forregne sig og få udlejningsproblemer. Det har vi haft tidligere, og det kan ske igen.«

»Men bygger du nok, vil markedslejen blive presset ned og prisstigningerne bremse. Det kræver dog rigtig meget byggeri og er en langsigtet plan, for det tager jo to-tre år at udvikle, forhandle planer på plads og bygge. Du risikerer at stå med færdige lejligheder, og så er markedet pludselig et helt andet sted. Det vil tage lang tid og er ikke en løsning, der når at virke hverken til dette eller næste kommunalvalg,« slår Curt Liliegreen fast.

Single-byggeri

Boligøkonomen roser Aarhus for at have en høj andel af almene boliger, men når der skal bygges løs, er det vigtigt, at man mere end hidtil målretter byggeriet.

De her borgmestre er små bykonger, som er i en venskabelig kappestrid om vækst

Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter

»Nye almene lejligheder har også en høj husleje. Så vel skal man bygge alment, men det skal målrettes, så du bygger mindre lejligheder end hidtil. 100 kvadratmeter er simpelthen for stort i en by, og i udlandet undrer man sig faktisk over, at man gør det i Danmark. Singlerne fylder nemlig meget i byerne. Mange tror, at den almene sektor består af indvandrerfamilier med 12 børn. De findes, men der er ikke mange af dem. Den typiske husstand i den almene sektor er en single.«

Roser DF

Mens borgmester Bundsgaard (S) vil bygge løs, har Dansk Folkeparti overfor Lokalavisen foreslået, at man også tager et kritisk blik på efterspørgsels-siden af problematikken ved at samarbejde med nabokommuner om bosætning. Det forslag får ros fra Curt Liliegreen.

»Det er en sympatisk tanke, men det vil være en kamp at få eksempelvis unge væk fra byen. Det er dog den form for tænkning, der er behov for, og jeg så gerne meget mere af det,« roser Liliegreen, men forudser, at DF vil få et hyr med at komme igennem med idéen.

»Som borgmester vil man have, at Aarhus skal vækste. De her borgmestre er små bykonger, som er i en venskabelig kappestrid om vækst, og så glemmer man den overordnede regionale planlægning. Det vil være positivt, hvis kommunerne kan finde sammen i stedet for armlægning om skatteborgerne, men det bliver svært, for i Danmark har vi en slags incitamentsstruktur, hvor kommunerne kæmper for sig selv.«

Ifølge Curt Liliegreen er det dog oplagt at kigge på både udbud og efterspørgsel.

»Borgmesterens idé med at bygge løs er rigtig, men kan du samtidig få nogen til at flytte ud af Aarhus eller færre til at flytte til, vil det hjælpe.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.