Timm Vladimir fra Den Store Bagedyst kårer Aarhus' bedste trøfler

Århus Onsdag har testet fem trøfler sammen med Timm Vladimir fra Den Store Bagedyst, madbloggeren Emma Martiny og Tove Færch, der leder Karolines Køkken.

Artiklens øverste billede
Århus Onsdags ekspertpanel kårer Aarhus' bedste trøfler blandt fem forskellige bud. Fotocollage: Bente Tahmasbi Hansen

Det er altid trøffel-tid. De populære kugler går som varmt brød.

Udvalget er stort, så det kan være svært at vælge. Derfor har Århus Onsdag testet fem forskellige trøfler sammen med et panel af kage-eksperter og guider gennem minefeltet.


Vil du hver onsdag have overblikket over byens kulturliv direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis Århus Onsdags nyhedsbrev - klik her, indtast din mailadresse, find Århus Onsdag på listen og tryk tilmeld.
d

Panelet er enige om, at trøfler er en skøn ting. De smager godt, og det er en god måde at bruge kagerester på, når man rører det sammen til trøffelmasse.

Fra venstre er det madblogger Emma Martiny, bagedystvært Timm Vladimir og lederen af Karolines Køkken, Tove Færch, som har smagt sig gennem fem forskellige slags trøfler og placeret dem i en top fem. Foto: Tahmasbi

»Men det er vigtigt, at der ikke er store klumper i, for der er ikke noget værre end at få en klump i munden, uden at vide hvad det er. Det skal være kørt ordentligt igennem en eller anden form for hakkeapparat,« fastslår Timm Vladimir som noget af det første i snakken om, hvad der kendetegner en god trøffel.

»Man har hørt de gamle historier om, at nogle bare fejede alt muligt op og smed det i dejen. Det kan godt spøge, når man pludselig får en klump i munden,« ler han.

De var også enige om, at det ser mere appetitligt ud, hvis trøflerne ikke er kæmpestore. Hellere spise flere små end at skulle gemme resterne af en trøffel - eller endnu værre komme til at spise så meget, at man bliver dårlig til pas.

»Hov helt apropos, er der en klump i denne her. Det er måske bare en nød,« siger Tove Færch, der straks smager på det.

»Det var det så ikke,« smiler hun straks efter.

Panelet taler frem og tilbage om hvorvidt det er bedst, at trøflerne smager skarpt af en ren chokolade. Det er ikke et plus for de fleste børn, hvis det er for bittert, men for voksne, bliver de enige om, så de vil lægge vægt på kvalitetschokolade i bedømmelsen.

Den gode trøffel

I øvrigt bliver de tre enige om, at den gode trøffel skal smage af rom men ikke af romessens, der sætter sig i næsen. Den skal desuden også have en smule syre i form af marmelade, så de ikke kun er søde.

Emma Martiny, Tove Færch og Timm Vladimir går i gang med den trøffel, der tilfældigvis har fået nummer et i blindsmagningen. Den har et fint lag af guldstøv som tiltaler alle.

1 Trøflerne fra Nørre Åby er udråbt til Danmarks bedste og vandt da også denne test.

Nørre Åby

1 Den er sjov, fordi man har dyppet bunden i chokolade, så den får en form for fod. Det er lidt nostalgisk og godt.

»Uhmm. Det er den bedste indtil nu. Der er en god kakaosmag, den har syre, og rommen kommer behageligt snigende til sidst. Og så er den hårde chokoladeskal god, når den knækker,« siger Emma Martiny, og de to andre nikker anerkendende.

Den er utrolig fin.

Nørre Åby-trøfler sælges hos Fru P i Østergade og i Klubhæftets Kaffebar på Nørre Allé, tre koster 48 kroner

2 Okkels trøfler smager godt, selv om karamelstriben ikke smager igennem.

Okkels

2 Denne her har en bane af karamel i midten og er en af de pæneste.

»Det er næsten en skam, for det er slet ikke nødvendigt, at gøre noget yderligere,« mener Timm Vladimir.

»Men den smager rigtig godt og ligger klart til at være nummer to, selv om man ikke kan smage karamelbanen.«

Okkels Is sælger sine trøfler for 20 kroner stykker i isbarerne på Silkeborgvej i Åbyhøj og Nordre Strandvej i Risskov.

3 Schweizerbageren får ros for den gode rom og det fine guldstøv.

Schweizerbageriet

3 Den er klart til voksne. Den er intens i smagen og grov. Den klæber en smule, men den smager godt af rom. Smagen er god men konsistensen er ikke helt i top.

»Den smager meget af rom, og det passer en gammel alkoholiker som mig rigtig godt,« siger Tove Færch med et glimt i øjet.

Schweizerbageriet i MP Bruunsgade sælger tre trøfler for 40 kroner

4 Mor Annas trøfler smager denne dag for meget af hindbærsyltetøj.

Mor Anna

4 Denne er mere lys og smager meget mere af hindbærsyltetøj. Det er næsten for dominerende. Måske er der røget rigtig mange af deres hindbærsnitter i denne dag, og det er fint men ikke optimalt.

Det er som om der er rugmel eller malt i, som sidder mellem tænderne, mener alle tre kage-eksperter.

Mor Anna i Mejlgade har kun trøfler om tirsdagen og de koster 10 kroner

5. Trøflen fra Salling udmærker sig ved at være den billigste i testen.

Salling

5 Det ligner en klassik supermarkeds-trøffel. Den smager desværre ikke af særlig meget. Det kunne elles være sjovt, hvis en simpel supermarkeds-version vandt, men det her spiller ikke.

»Hvis jeg ikke vidste, hvad jeg spiser, ville jeg tro, at det var en kagedej. En ubagt cookie dough,« siger Timm Vladimir.

Sallings trøfler kan købes i varehuset på Strøget og koster fast 10 kroner.

Læs også

Del artiklen