Biluheld smadrede hendes drømmeliv: Nu vil ex-landsholdsspiller hjælpe andre i mål

Charlotte Kaas har været helt oppe og helt nede. Nu vil hun gerne hjælpe andre med krop og sind.

Artiklens øverste billede
Charlotte Kaas poserer i det træningscenter i Aabyhøj.

Lørdag d. 29. maj starter et nyt fitnesscenter med fokus på holdtræning og hygge på Silkeborgvej i Åbyhøj.

Det er der i sig selv ikke noget opsigtsvækkende ved. Kvinden, der kan kalde sig direktør for centret, Prorepubliq, har dog en opsigtsvækkende historie bag sig.

Historien trækker en direkte linje til den type træning og de værdier, hun gerne vil dele med andre.

Jeg er meget optaget af det mentale. Du bliver, hvad du spiser, men du bliver også, hvad du tænker.

Charlotte Kaas, iværksætter

Uheldet, der ændrede alt

Charlotte Kaas er i en årrække i 1990’erne en af Danmarks bedste håndboldmålmænd.

Hun er en del af A-landsholdet for damer og tilhører en generation, der tæller spillere som Anja Andersen, Rikke Solberg og Anne Dorthe Tanderup. Hun spiller i »de gyldne år« i dansk kvindehåndbold.

Starten på slutningen på det liv, hun kender, finder sted en majaften i 1999.

Her sidder 25-årige Charlotte Kaas i en bil i Sverige, da bilen i et kryds bliver påkørt af en anden bil.

Stortalentet Anja Andersen løfter stolt en pokal, mens Charlotte Kaas kan ses yderst til venstre på billedet.

Nulstillet

Det er et relativt harmløst uheld, men Charlotte slår hovedet ind i et vindue. Hun kan mærke, at der er sket et eller andet, men tager ikke på hospitalet.

»Det kan lyde mærkeligt. Men når man har været vant til at klippe sin gips op for at spille en kamp, er man vant til at negligere smerter. Dem, der har været i gamet, ved godt, hvad jeg taler om. Det nytter ikke noget, man piver, siger Charlotte Kaas til Lokalavisen Aarhus.

En af dem, der kender gamet, er Maja Grønbek. Hun var med til at vinde OL-guld med kvindelandsholdet i 2000.

»Jeg har selv prøvet at spille med en brækket hånd. Når du spiller på så højt et niveau, vil du ikke sidde over i to kampe, for så er der måske en, der spiller bedre end dig og tager pladsen. Du vænner dig til smerten,« siger Maja Grønbek til Lokalavisen Aarhus.

Charlotte Kaas kommer dog til at pive. Det starter med svimmelhed, konstant hovedpine. Hun begynder at kaste op. Hun får det værre og værre, og mod sin vilje må hun til sidst overgive sig og søge hjælp.

Læger finder ud af, at Charlotte i forbindelse med uheldet har fået en hjerneblødning. Hun har også fået piskesmæld.

Det ender med, at Charlotte ikke kan tale. Hun kan ikke gå. Hun kan ikke forstå, hvad folk siger, ikke forstå ord. Hun lægger ned i et år.

Jeg glæder mig helt vildt til at møde en masse mennesker og få deres mål til at gå i opfyldelse..

Charlotte Thomsen, iværksætter

Rejsen

Når Charlotte Kaas, næsten på datoen, 22 år efter uheldet kan starte et fitnesscenter, er det resultatet af en lang, svær og opslidende rejse. Hun er kommet ud på den anden side som et forandret menneske.

»Jeg vil gerne kunne tale om det, der er sårbart, for hvis jeg ikke kan, hvordan skal jeg så kunne få andre til at gøre det,« siger hun og fortsætter:

»Jeg vil gerne være med til at bidrage til, at folk får det bedre. Her er der både en fysisk og mental rejse. Det er en kæmpe gave at overvære, at folk får det bedre.«

Ønsket om at hjælpe andre kommer ikke bag på Maja Grønbek, der har været Charlottes gode ven i flere end 20 år.

»Hun er oprigtig interesseret i andre mennesker. Hun er nærværende og god til at holde fast, hvis man prøver at slippe ud af et emne. Hun er utrolig stærk mentalt og har fokus på folk omkring sig. Det er meget særligt for hende,« siger Maja Grønbek.

Maja Grønbek spillede 22 kampe for landsholdet. I de kampe scorede hun 38 mål. Hun var med til at vinde OL-guld i 2000..

Nu med rødvin

Fitnesscenteret Prorepublic vil skille sig ud fra de mange andre steder, man kan træne, ved at vægte det sociale højt. Centret tilbyder udelukkende holdtræning, og der vil med jævne mellemrum være vin og hygge med medlemmerne om fredagen.

Hendes dedikation er noget, vi andre kunne lære af.

Maja Grønbek, ven

Charlotte Kaas vil kende alle medlemmer ved navn »og vide, hvem deres børn er.« Hun siger, det er hendes kald at starte netop dette fitnesscenter. At det er som at komme hjem.

»Det, der gjorde udslaget, var, at jeg fandt noget, der passer med mine værdier om, hvordan man skal træne. Vi tror på det hele mennesker. Der skal være en balance i alting. Hvis man overtræner, går man glip af en masse ting i livet. Det samme gælder, hvis man drikker for meget vin,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Skru et smil på og kig folk i øjnene. Charlotte Kaas ser gerne, at vi alle prøver at tænke lidt lysere.

Stærkt sind

Hun er ikke sluppet fra uheldet uden men. Hovedet er ikke, som den var.

»Jeg har stadig meget, meget svært ved at stave den dag i dag. Nogle gange tager jeg mig selv i, at jeg ikke ved, hvad jeg prøver at skrive, og det kan godt føre til nogle interessante sætninger,« siger Charlotte Kaas til Lokalavisen Aarhus.

Charlotte Kaas krop er desuden slidt af et håndboldliv på højeste niveau. Om 90’ernes og 00’ernes topspillere siger hun følgende:

»Vi var en slags prøvekaniner i forhold til, hvor meget man kunne presse kroppen. Vi er alle slidte i dag. Mange har slidgigt og meget få kan løbe særlig langt.«

Selvom kroppen har fået nogle tæsk, ser hun tilbage på sin håndboldkarriere som en fantastisk tid og en periode, hun er stolt af.

Det siger noget om Charlotte Kaas som person, at hun trods flere udfordringer er blevet iværksætter. Hun er ifølge sin personlige hjemmeside »coach. foredragsholder. underviser. projektmager.«

Nogle gange går tingene lidt for hurtig, mener vennen Maja Grønbek. Charlotte kan ikke lægge ting på hylden, lyder det.

»Hun glemmer lidt sig selv, og hun er ikke så god til at mærke efter. Hun har så stort et drive og fokus på projekter, kæreste og børn. Det kværner løs oppe i hovedet på hende,« siger Maja Grønbek og fortsætter:

»Nogle gange må man lige hjælpe hende med at slå bremsen i. Der skal meget til, at hun kan forstå, at hun lige skal tage to dage fri.«

Charlotte Thomsen har planer om at åbne fem Prorepubliq-centre i Aarhus.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.