Kæmpe opbakning: 1.163 underskrifter imod byggeri ved Andelssamfundet

For rådmand Bünyamin Simsek er antallet af underskrifter ikke vigtigt, fortæller han.

Artiklens øverste billede
Spørgsmålet om byggeri på noget af den jord, Andelssamfundet driver landbrug på, har været heftigt debatteret i de lokale Facebook-grupper. Foto: Danni Paulsen

Det vakte en hel del debat i såvel lokalsamfundet i Hjortshøj som på rådhuset, da Lokalavisen Aarhus i april kunne fortælle, at rådmand for Teknik og Miljø, Bünyamin Simsek (V), har udpeget en del af Andelssamfundets landbrugsjord til byggeri.

Det har han gjort i en stor temaplan-udspil, der skal sikre 3.600 byggegrunde for at imødekomme den store efterspørgsel i Aarhus.

»Fjerner man vores jord, røvrender man hele Andelssamfundet,« sagde Søren Egge Rasmussen, folketingsmedlem for EL og beboer i Andelssamfundet, som siden 1992 har forpagtet jorden af kommunen til bæredygtigt landbrug.

Han og resten af bæredygtigheds-enklaven får nu markant støtte fra en hel del borgere fra Hjortshøj og omegn. Indtil videre har hele 1.162 personer skrevet under på en protest mod byggegrunde på landbrugsjorden, som man betragter som et af byens væsentligste rekreative områder.

Andelssamfundet er rigtig, rigtig vigtig for Hjortshøj, og det skal vi værne om

Bjarne Bendtsen, fællesrådsformand

»Det er ret vildt, og jeg synes, det er fedt, at det ikke kun er mig, der synes, vi skal bevare det grønne åndehul i byen. Jeg er ret glad for, at det har fået så meget støtte,« siger Viktoria Magnusdottir, som står bag protesten.

Hun bor ikke selv i Andelssamfundet, men klos op ad ved Østergårdstoften, hvor der også påtænkes byggeri.

»Min kæreste og jeg flyttede hertil fra byen for et år siden, og det var blandt andet på grund af Andelssamfundet. Det var en stor tiltrækningsfaktor. Jeg har intet imod klog vækst og byudvikling, men det må kunne gøres bedre end at fjerne tiltrækningsfaktoren i Hjortshøj. Jeg håber i hvert fald, at man som minimum kan finde et godt kompromis,« siger hun.

Uafklaret fællesråd

De mange underskrifter er blandt andet blevet taget med til et foretræde for Teknisk Udvalg, og så er de overleveret til fællesrådet.

»Det er voldsomt mange underskrifter, og det vidner jo om stor interesse. Jeg er altid lidt kritisk overfor sådan noget, for det er lidt omkostningsfrit at skrive under på sådan en internet-ting, men det er stadig et stort tal, og vi vil tage det med i den videre proces,« siger fællesrådsformand Bjarne Bendtsen.

De mange underskrifter kan måske give et andet indtryk, men kigger man på den lokale Facebook-gruppe har spørgsmålet om byggeri på de seks hektar landbrugsjord delt borgerne.

Og hos fællesrådet har man endnu ikke besluttet en officiel holdning til sagen, siger Bjarne Bendtsen, som prøver at se det fra begge sider.

»Vi må erkende, at vi bor i Danmarks anden største by, hvor der sker en kæmpe udvikling, og så skal man være pragmatisk. Men vi synes også, at det er et vigtigt rekreativt område for byen. Andelssamfundet er rigtig, rigtig vigtig for Hjortshøj, og det skal vi værne om,« forklarer Bjarne Bendtsen, som mest af alt finder det problematisk, at der ikke foreligger en åbenlys trafikal løsning for den underdimensionerede Gammel Kirkevej, hvis et større boligbyggeri bliver en realitet.

»Jeg ved ikke, om de regner med, at der kommer flyvende biler, men det virker underligt at lægge så stort et område ud til boliger uden at have en løsning på infrastrukturen.«

»Ikke vigtigt«

Han tror, at fællesrådet i første omgang vil prøve at anbefale byggeri ned mod motorvejen, hvor en jordejer er interesseret i det.

For ophavsmanden til byudviklings-balladen, Bünyamin Simsek, gør de mange underskrifter hverken fra eller til.

»For mig er det ikke antallet af underskrifter, men indholdet i de bemærkninger, som kommer, der er vigtigt. Min opgave er at have et stort og bredt fokus - ikke at pleje snævre interesser for de få, som 1.162 personer er set i forhold til 350.000 indbyggere. Jeg er kommet med et udspil til hele kommunen interesse i en demokratisk, der skal sikre rettidig byudvikling. 50.000 nye borgere inden 2030 kan og skal ikke bo inden for Ringgaden,« slår han fast.

Den store temaplan skal tirsdag endnu en runde forbi Teknisk Udvalg, inden den rammer byrådet igen og derefter ryger i offentlig høring.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.