Aarhus kigger mod Tyskland: Denne by kan blive stor inspirationskilde
Økonomiudvalget i Aarhus Kommune har været på en virtuel studietur til Kiel i Tyskland og har gjort sig interessante observationer, lyder det fra udvalgsformanden.
To gange i løbet af det seneste år har Økonomiudvalget i Aarhus Kommune været nødsaget til at aflyse en planlagt studietur til den nordtyske by Kiel. Begge gange har årsagen ikke overaskende været covid-19, så hvad gør man, når pandemien stadigvæk har godt fat i Europa og er skyld i restriktioner?
Vi kan få et godt partnerskab. Det var helt tydeligt, at Kiels borgmester også var begejstret over at høre om Aarhus
I samarbejde med Kiels borgmester og stadspræsident fandt udvalget en løsning ved onsdag at gennemføre en 90 minutters virtuel studietur, hvor også borgmester Jacob Bundsgaard (S) deltog.
Det fortæller udvalgsformand Anette Poulsen (S), der føler, at hun og hendes kolleger er kommet ”hjem” med flere spændende ting i bagagen.
»De havde gjort rigtig meget nede i Kiel for at gøre oplevelsen god for os. Med et kamera viste de rundt i byen, og så viste de også flere videoklip. De havde også sendt en pakke med forskellige ting til os i Aarhus, så vi fik lidt stemning fra Kiel,« fortæller Anette Poulsen (S).
Kiel er en kystby, som har et befolkningstal, der ikke ligger langt fra Aarhus’, men det er ikke de eneste punkter, hvor de to byer ligner hinanden, erfarede Anette Poulsen på den virtuelle studietur.
»Jeg synes, der er mange spændende ting, som de arbejder med, som vi også arbejder med såsom bæredygtighed og klima. Kiel har også et nyt havneområde, hvor der er ved at blive lavet bebyggelse, og byen har også udsatte boligområder, der minder om Gellerup og Bispehaven,” fortæller Anette Poulsen, som udover at være formand for Økonomiudvalget i Aarhus Kommune også har samme titel i Børn- og Ungeudvalget, der blandt andet tager sig af sager om tvangsfjernelser af børn.
Derfor var det også ret relevant, at Anette Poulsen på studieturen, da hun deltog i en kort workshop med titlen ”den sociale by”, spurgte ind til, hvordan man i Kiel håndterer udsatte børn.
»De har en helt anden strategi i forhold til børn og tvangsfjernelse, end den vi har i Aarhus. De fjerner ikke så mange børn. Det lød til, at de vil gøre meget for at hjælpe til i hjemmet, og hvis børn bliver fjernet, arbejder de udelukkende på at få dem tilbage i hjemmet igen. Jeg vil ikke sige, at jeg er enig i den strategi, men det kunne være spændende at høre mere om det,« fortæller Anette Poulsen, der håber, at videoforbindelsen til Kiel bliver skiftet ud med en rigtig studietur til den tyske by, når covid-19 er ovre.
»Godt partnerskab«
For selvom en virtuel studietur nok tæller positivt kommunens bæredygtighedsregnskab, så foretrækker Anette Poulsen den ægte vare.
»Nu var jeg med Social- og Beskæftigelsesudvalget på studietur for et par år siden til Edinburgh i Skotland, og det er jo noget helt andet at være der fysisk. Det, at man kan være til stede på byens rådhus og komme rundt i byen og møde personerne, er noget helt andet. Det her var en appetitvækker til, at man har lyst til at tage til Kiel og opleve byen, så det håber jeg, at vi snart kan komme til,« fortæller det socialdemokratiske byrådsmedlem, der godt kan forestille sig, at Aarhus og Kiel knytter tættere bånd i fremtiden.
»Vi kan få et godt partnerskab. Det var helt tydeligt, at Kiels borgmester også var begejstret over at høre om Aarhus,« fortæller Anette Poulsen.