Rådmand kan ikke få afspærringer fjernet: »Det er ikke alt her i livet, man kan bestemme politisk«

Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simsek (V) vil gerne have åbnet T-kryds helt op, men blandt andre Østjyllands Politi vil ikke tillade det.

Artiklens øverste billede
Rådmand Bünyamin Simsek (V) får ikke opfyldt sit ønske om at få åbnet det såkaldte kaoskryds. Arkivfoto: Mads Frost

De kan få bilister til at ryste forundret på hovedet, inden gearstangen sættes i bakgear, og bilen vendes.

Det er pullerter, det handler om. I bestemte tidsintervaller bevæger de sig op fra asfalten og lukker Mindet ved Dokk1 og Balticagade i Aarhus, så det ikke er muligt at bruge Sydhavnsgade som en smutvej for at undgå den noget mere trafikerede Spanien.

Som politiker ønsker jeg, at det bliver et helt almindeligt T-kryds, men jeg anerkender bekymringen

Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø

Selvom det har været sådan, siden de blev etableret tilbage i 2019 som en del af et forsøg med T-kryds, så er der stadigvæk bilister, der kører forgæves. I de få minutter, som Lokalavisen Aarhus mandag eftermiddag stod ved krydset, måtte fire bilister således skuffet vende om ved Balticagade, fordi Mindet var spærret.

Ifølge Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø, har forsøgsperioden dog skabt orden i krydset, hvor der tidligere var kaos, og derfor vil han have gjort løsningen permanent. Men stod det udelukkende til ham, så skulle det være uden pullerter.

»Sådan var mit udspil helt fra starten, hvor jeg ønskede et ganske normalt T-kryds, men det er ikke alt her i livet, man kan bestemme politisk,« erkender rådmanden.

Frygter letbane-ulykke

For siden forsøgsperioden blev sat i gang for et par år siden, har flere parter været med i processen for at komme med anbefalinger til den endelige løsning, og Bünyamin Simsek fortæller, at især politiet har været modstander af at fjerne de sænkbare pullerter.

Det bekræfter fungerende politiinspektør Gert Bisgaard fra Østjyllands Politi.

»Vi har fuld forståelse for, at der kan være forskellige holdninger til, hvordan krydset skal udformes, men der er en række trafikale og sikkerhedsmæssige hensyn at tage, og vores vurdering er, at den nuværende løsning fungerer. Det er ikke kun politiets vurdering – vi har sammen med Aarhus Kommune, Aarhus Havn og Aarhus Letbane lavet en fælles evaluering og en fælles anbefaling, der går på, at den nuværende løsning gøres permanent,« fortæller Gert Bisgaard til Lokalavisen Aarhus.

Bekymringen er, at der i myldretrafikken kan opstå kø på Mindet, hvilket vil få biler til at holde på letbane-skinnerne og dermed spærre for toget.

»Som politiker ønsker jeg, at det bliver et helt almindeligt T-kryds, men jeg anerkender bekymringen. Jeg ønsker selvfølgelig heller ikke at stå til ansvar for, hvis der skulle ske en letbane-ulykke med de forfærdelige ting, der kan følge med, så derfor er jeg underskriver af indstillingen om at gøre den nuværende løsning permanent,« lyder det fra Bünyamin Simsek.

I sidste uge blev indstillingen behandlet i Magistraten, som besluttede at anbefale Aarhus Byråd at tiltræde den. Dermed ser det ud til, at bilister også i fremtiden skal være opmærksom på, at Mindet i bestemte tidsintervaller er afspærret.

Bünyamin Simsek forventer dog ikke, at det bliver et problem med bilister, der kører forgæves.

»Man må opdatere sig på, hvilke tidsintervaller det drejer sig om. Hvis man er daglig bruger, så ved man det, og hvis man kommer der en gang i mellem og kører forgæves, så må man leve med det,« fortæller han og tilføjer:

»Min intention er, at det skal være lukket i færre timer, end det er i dag, og derfor er det en del af indstillingen, at den siddende rådmand kan justere på tidsintervallerne, hvis der er behov for det.«

Som det er nu, afspærrer pullerterne Mindet i hverdage fra klokken 6.30 til 9.30 og igen fra klokken 14.30 til 18.00.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.