- Opdateret 29/04/2021 kl. 17:51
Borgere skaber unikt bylivshus ud af forfalden børnehave
Man er nødt til at mødes for at forstå hinanden, lyder det fra initiativtager.
Onsdag kunne Lokalavisen Aarhus fortælle, at butikschefen i Fakta Tranbjerg er ”sindssygt frustreret” over, at unge i stor stil stjæler fra butikken og generelt gør livet svært for butikkens ansatte.
Det er dog langt fra den eneste historie at fortælle om og fra den aarhusianske bydel, der tæller omkring 10.000 borgere.
Frivillige er netop nu ved at omdanne en temmelig træt og nedlagt børneinstitution til et nyt, unikt medborgerhus
Initiativtagerne til det nye medborgerhus, et såkaldt bylivshus, er snart klar til at slå dørene op.
»Her kan man komme, som man er, og huset bliver, som borgerne gerne vil have det. Vi dikterer ikke, hvordan det skal se ud,« siger en af de bærende kræfter bag husets tilblivelse, Charlotte Pless, og fortsætter:
»Vi har en borger, der er ved at lave et sceneområde inde i bygningen og en borger, der har bygget fuglehuse af genbrugstræ udenfor. Det er et kreativt hus, hvor man kan få skøre idéer.«
Alle er velkomne
Det nye hus, der er opkaldt efter beliggenheden på Kirketorvet 10 i det centrale Tranbjerg, er cirka 400 kvadratmeter stort.
Huset har et stort fællesrum og rummer flere lokaler, hvori der skal være kreative værksteder. Flere af møblerne i huset er doneret af borgere i Tranbjerg.
Personen, der først begyndte at arbejde for et medborgerhus i Tranbjerg, hedder Merete Graversen. Hun er mangeårig beboer i bydelen og har siden 2019 været i kontakt med Aarhus Kommune i forhold til at skabe et fælles hus.
»Tranbjerg har været igennem en enorm udvikling, fordi der er kommet mange nye borgere til. Det er blevet tydeligt, at vi er en by, der rummer alle forskellige samfundslag, og alle er mere end velkomne i medborgerhuset.«
Hurtigst muligt
Charlotte Pless er i forbindelse med medborgerhusets tilblivelse blevet ansat i Innovation og Medborgerskab i Aarhus Kommune. Af samme grund er det nye medborgerhus et bylivshus - et kommunalt koncept, der har til formål at fremme fællesskabet og det lokale samarbejde.
»Vi vil gerne fortælle, hvad Tranbjerg også kan. Bylivshuse er alle forskellige, fordi de er formet efter borgernes ønsker. Byen har manglet noget positivt at samles om, og der er virkelig mange, der har sagt til os, at det her er lige, hvad byen mangler,« lyder det fra Charlotte Pless.
Det nye medborgerhus overtager adressen fra den nedlagte børnehave Tranely. Bygningen har ifølge Charlotte Pless længe ”set træls ud og bare stået og forfaldet,” men det bliver der altså nu gjort noget ved.
»Vi bliver tit spurgt, hvornår vi åbner, og vores tanke er, at vi åbner, når coronarestriktionerne er lempede. Vi åbner så snart, vi kan,« siger Charlotte Pless.