Viser billedet her alt det, der er galt med boligblokkene i Gellerup?

Ny løsning i renoveret boligblok skaber debat.

Artiklens øverste billede
Renoverede boligblokke i Gellerup møder kritik fra både beboere og arkitekt.

»Det var tydeligt for mig, at hele bygningen var ensartet. Det er som om, man forsøger at skjule liv.«

Da Helle Hansen, der har boet Gellerupparken siden 1973, for nylig gik en tur nær sit hjem, slog det hende, hvor stor forskellen er på udtrykket i blokkene på Gudrunsvej.

Mens vinduerne i blok B6 på Gudrunsvej var fyldt med med forskelligfarvede gardiner og diverse personlige udtryk, var den nyrenoverede naboblok B7 grå og hvid.

Beboernes meninger har ikke den store interesse i renoveringen af Gellerup. I stedet er det primært politikere, der lyttes til, mener Helle Hansen.

Fornemmelse af fængsel

Det skyldes, at blok B7 er nyrenoveret, og i den proces har Brabrand Boligforening valgt at give alle vinduerne indbyggede, hvide persienner.

»Det bliver et trist og kønsløst Gellerup med alle de gråhvide vinduesfacader i stedet for de spraglede gardiner i vinduerne, som tyder på, at der er liv,« siger Helle Hansen til Lokalavisen Aarhus.

Hun mener, at den nyrenoverede boligblok på Gudrunsvej er et udtryk for et større problem.

»Der er en underlig styring af, hvordan man skal leve livet i Gellerup,« siger hun.

Størrelsen på persiennernes lameller giver desuden »en kedelig fængselsfornemmelse,« lyder det.

De indbyggede persienner i vinduerne i den nyrenoverede blok B7 giver en "kedelig fængselsfornemmelse," mener beboer.

Lille og betydningsløst

Helle Hansens kritik af de hvide persienner møder opbakning hos arkitekt Anna Mette Exner, der har tegnestue på Gudrunsvej.

»Man har i mange år kritiseret arkitekturen i de modernistiske boligområder for at være for ensartet og udtryksløs. Problemet er, at den store skala og repeterende arkitektur kan få mennesket til at føle sig lille og betydningsløst. Vi har alle brug for at vide, at vi ikke er ligegyldige og at sætte vores aftryk på verden,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.

Netop i boligområder med mange ens blokke er det vigtigt, at man kan fornemme, at der bag facaden bor en mangfoldighed af mennesker med individuelle liv og skæbner, lyder det fra Anna Mette Exner.

»Hvis et lille barn leger på græsplænen neden for blokken, giver det tryghed at kunne genkende sin altan, se hjem og vide, hvor ens mor er, så man kan kalde på hende, hvis man får brug for det. Det giver tryghed,« siger hun.

Der er flere farver at vælge imellem i vinduerne i blok B6, der endnu ikke er renoveret.

Direktør: Så lad være

Helle Hansen har selv hængt gardiner op i sit vindue og mener ikke, at man fremadrettet skal bruge vinduerne med indbyggede persienner.

Blok 7 på Gudrunsvej er en af to såkaldte pilotblokke, hvor Brabrand Boligforening har prøvet sig frem med en række forskellige løsninger i forhold til, hvordan de øvrige blokke i Gellerupparken skal renoveres.

»De indbyggede persienner i ruderne skyldes, at mange vinduer har været tildækkede. Mange har gulv til loft-gardiner lukkede hele dagen, og vi har også set eksempler på, folk hænger presenninger op i deres vindue. Det, synes vi, ikke er så hensigtsmæssigt,« siger administrerende direktør for Brabrand Boligforening, Keld Laursen, til Lokalavisen Aarhus.

Han står gerne til måls for løsningen med indbyggede persienner i vinduerne.

»Det er et forsøg på at skabe et mere harmonisk udtryk. Det er der forskellige meninger om, men folk kan jo lade være med at rulle persiennerne ned. Det må de selv bestemme. Jeg synes, det er rigtig fint, at man afprøver en række forskellige ting, så man har et grundlag for, hvordan man skal gå frem, siger Keld Laursen til Lokalavisen Aarhus.

Ifølge arkitekt Anna Mette Exner kan de ensartede vinduer få mennesket til at føle sig lille og betydningsløst.


Arkitekt Anna Mette Exner medgiver, at de indbyggede persienner i sig selv er »en fin og funktionel løsning«.

»Problemet er bare, at der er så mange ens vinduer ved siden af hinanden. Hvis mange bruger de indbyggede persienner, og det gør hovedparten, ser det pænt og ordentligt ud. Men den enkelte bolig bliver også meget anonym set udefra, og man går glip af de forskellige beboeres individuelle og personlige udtryk på den ensartede facade,« lyder det.

Gellerups kronjuveler

Ifølge arkitektfirmaet Transform, der har lavet renoveringsprojektet, er de høje blokke »Gellerups kronjuveler«. I et skriv på arkitektfirmaets hjemmeside kan man blandt andet læse følgende:

»Blokkene bør grundlæggende bevares i form og udtryk. I gruppen af høje blokke er B7 særlig som et ansigt mod syd og ud til Silkeborgvej og en markant markør for den nye, store helhedsplan.«


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.