Unge stjæler og skaber frygt i Fakta: »Nogle bliver sendt afsted af deres forældre«

Butikschef i Tranbjerg er »sindssygt frustreret« over, at unge hærger og stjæler i hendes butik.

Artiklens øverste billede
Julie Lucia Malmdorf beskriver sig selv som et positivt menneske, men som butikschef i Fakta Tranbjerg er det ikke altid nemt at finde smilet frem.

Forestil dig, at du hver dag på arbejde må leve i frygt for røveri, trusler og verbale eller fysiske overfald.

Det er den hverdag, butikschef i Fakta Tranbjerg, Julie Lucia Malmdorf, og hendes ansatte må navigere i.

Det fortæller butikschefen til Lokalavisen Aarhus.

Jeg har mange gange overvejet at finde et andet sted at arbejde. Jeg har også været sygemeldt efter røverierne.

Julie Lucia Malmdorf

12-årige børn

Butikken i det sydlige Aarhus har i knapt to år været plaget af unge, der gør det ualmindeligt svært for de ansatte at udføre deres arbejde i fred og ro.

Ifølge Julie Lucia Malmdorf begår de unge blandt andet tyverier som bestillingsarbejde.

»De tager kontakt til borgere for at høre, om de skal have noget kød eller kaffe, og så tjener de en skilling på det, når de afleverer det,« siger hun og fortsætter:

»Nogle bliver endda sendt afsted af deres forældre. Det ved jeg, at alle butikker i Tranbjerg har problemer med. Ofte sender de den yngste afsted for at undgå en straf. Vi oplever børn i 12-13-års alderen, der stjæler kød.«

Julie Lucia har været nødt til at anskaffe butikken en sikringsboks til køleren, så kunder skal komme og spørge, hvis de vil købe dyrt kød.

Ifølge butikschef Jule Lucia Malmdorf stjæler unge i stor stil fra Fakta-butikken i Tranbjerg.

»Vi ved ikke, om de slår os«

Tyverierne er frustrerende, men de er næppe det, som er hårdest for de ansatte.

Børnefamilier vælger os fra, fordi de ikke har lyst til at tage deres børn med herhen. 

Julie Lucia Malmdorf

Fakta-butikken har ifølge Julie Lucia Malmdorf været udsat for to røverier i løbet af de seneste 18 måneder, og de ansatte må desuden bokse med udadreagerende unge.

Det skyldes ikke mindst, at Fakta Tranbjerg er beliggende 10 minutters gang fra Forsorgshjem Østervang, der tilbyder akut og midlertidigt ophold til hjemløse unge (18 år og opefter) med sociale problemer.

»Det er tit nogle ubehagelige typer, der kommer derfra. Det eksploderer i sommerperioden, hvor der kommer nye ind på hjemmet. Nogle er påvirkede af alt muligt. Vi ved ikke, om de slår os eller spytter på os, og tit er vi nødt til at undlade at konfrontere dem. Det er sindssygt frustrerende,« siger Julie Lucia Malmdorf til Lokalavisen Aarhus.

Samtlige ansatte i Fakta Tranbjerg går rundt med en overfaldsalarm med en SOS-knap på og i perioder har butikken en vagt tilknyttet.

»Jeg har mange gange overvejet at finde et andet sted at arbejde. Jeg har også været sygemeldt efter røverierne. Det er et psykisk hårdt arbejdsmiljø,« siger Julie Lucia Malmdorf.

Fakta i Tranbjerg har hjemme på Ingerslevtoften - 10 minutters gang fra Forsorgshjem Østervang.

Må vente længe på hjælp

De unges adfærd har flere konsekvenser for butikken i Tranbjerg.

»Børnefamilier vælger os fra, fordi de ikke har lyst til at tage deres børn med herhen eller sende børnene hen efter en liter mælk. Så det rammer os også på indtjeningen,« siger Julie Lucia Malmdorf.

Borgerens vurdering er lige så god som min.

Gert Bisgaard, politiinspektør

Østjyllands Politi er ikke den store hjælp, lyder det fra butikschefen.

»Det største problem er, at der ikke er særligt mange patruljebiler i området. Hvis vi ringer til dem, kan der nemt gå mere end en time, før de kommer,« lyder det fra Julie Lucia Malmdorf.

Da butikken den 29. juli sidste år blev udsat for røveri, måtte butikschefen ifølge eget udsagn vente i omkring halvanden time på at komme igennem til politiet via telefonnummer 114.

Østjyllands Politi oplyser til Lokalavisen Aarhus, at der gik 47 minutter fra røveriet blev anmeldt, til politibetjente ankom til stedet.

Den pågældende røver blev anholdt, og Julie Lucia Malmdorf venter nu på at skulle i retten i sagen. I mellemtiden er røveren bortvist fra butikken, men det »er de her typer drønligeglade med.«

»Hvis vi siger, at vi ringer til politiet, siger de, at de er ligeglade, for de er daffet fra butikken, før politiet kommer. Det er jo desværre fuldstændig rigtigt,« siger Julie Lucia Malmdorf.

I et enkelt tilfælde har unge ifølge Julie Lucia Malmdorf også stået på Fakta Tranbjergs tag og kastet glasflasker ned på butikkens parkeringsplads i forbindelse med, at de ansatte lukkede butikken.

»Jeg tror, de gjorde det for at skræmme os. Jeg var nødt til at ringe til alarmcentralen. Jeg tager i højere grad arbejdet med hjem, for jeg skal passe på mine ansatte,« lyder det.

Politiet rækker hånden ud

Politiinspektør Gert Bisgaard har på Lokalavisen Aarhus’ foranledning kigget på, hvor meget kriminalitet, der er blevet begået ved Fakta Tranbjerg og Forsorgshjem Østervang i de seneste måneder. Han kan ikke se et billede af et højere kriminalitetstryk.

Han medgiver dog, at der kan være »udfordringer i et geografisk område«, som politiet ikke kender til.

»Jeg kan godt se på statistikken og vurdere, at der ikke er et særligt problem i et område - samtidig med, at borgere kan føle, at det er voldsomt utrygt. Borgerens vurdering er lige så god som min,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Østjyllands Politi vil nu tage kontakt til Julie Lucia Malmdorf.

»Vi vil nu tage kontakt til hende og snakke med hende om hvilke problemer, hun oplever, og så må vi se på, om der er noget, vi kan gøre anderledes. Vi vil gerne vide, hvilke konkrete udfordringer hun står over for. Det kan sagtens være, at der er noget, vi ikke er klar over,« siger Gert Bisgaard.

Han understreger, at politiets patruljer ikke kører efter behag.

»De kører i høj grad på baggrund af, hvor det giver mening at være,« lyder det.


Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.